Ανακοίνωση της Αστυνομίας για το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα»astinomia_logoΜε αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» και σε εκτέλεση της με αριθμό 4495/23-5-2017 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως δε στους εφήβους σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω «Παιχνιδιού» και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματισθούν ή ακόμη και να οδηγηθούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανήλικους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία. Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών-προκλήσεων, διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται «επικεφαλής». Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ. να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκριμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ. να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό video, να χαράξει λέξεις ή σύμβολα στο σώμα του) μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο. Κάθε φορά δε, που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή video, προς απόδειξη της ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι.

Είναι φανερό, ότι οι διαχειριστές τέτοιων «παιχνιδιών» εξαιτίας των οποίων, περί τα εκατόν τριάντα (130) παιδιά έχουν οδηγηθεί στη αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου και ξεκίνησε, στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν το Internet και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο. Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Κοζάνης, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να έλθουν ΑΜΕΣΩΣ σε επαφή είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ 11888, email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr) είτε με το Γραφείο Ανηλίκων της Ασφάλειας Κοζάνης, είτε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.

Προτρέπουμε τους ανήλικους όπως σε περίπτωση που έχουν δεχθεί ή δεχθούν τέτοιου είδους πρόσκληση-πρόκληση, να απευθύνονται άμεσα στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, στην Υποδ/νση Ασφαλείας Κοζάνης ή ακόμα και στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Κοζάνης, τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά στα Γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης.

Τέλος, παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας του Νομού Κοζάνης, όπως-και μέχρις ότου λήξει η τρέχουσα σχολική χρονιά-ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.