…Και τώρα καλοκαίρι! Τι καιρό θα κάνει έως το τέλος Ιουνίου και ποια η τάση του τις πρώτες μέρες Ιουλίου



zesti-kalokairi-ilios2345

Με ζόρισμα και αρκετή πίεση, έφτασε τελικά το διάστημα των καλοκαιρινών συνθηκών στη χώρα μας. Ο βροχερός καιρός του προηγούμενου διαστήματος αποτελεί (προς το παρόν) παρελθόν και τη θέση του παίρνει ο αμιγώς καλοκαιρινός καιρός με το θερμόμετρο σταδιακά να ανεβαίνει μέρα με την ημέρα μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του μήνα με θερμοκρασίες περίπου στους 35-37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με μοναδική εξαίρεση την εμφάνιση λίγων μεμονωμένων καταιγίδων στην οροσειρά της Πίνδου , τη δυτική και κεντρική Μακεδονία , όπως και τοπικά στη κεντρική Πελοπόννησο.

Το πεδίο υψηλών πιέσεων που προκάλεσε την έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βορειοδυτική Αφρική στην Ιβηρική χερσόνησο , με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις καταστροφικές και θανατηφόρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία , θα κινηθεί σιγά σιγά ανατολικά της Μεσογείου , φέρνοντας έτσι το καλοκαίρι και στα Βαλκάνια. Για να μην δίνουμε θάρρος στην καταστροφολογία και την τρομοκρατία εξαιτίας του προαναφερθέντος γεγονότος , η θερμή μεταφορά των αερίων μαζών στην Ελλάδα ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

Η εμφάνιση του μελτεμιού στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου , θα είναι η “πυροσβεστική” ανάσα δροσιάς στις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές με το θερμόμετρο να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 33 βαθμών Κελσίου, όμως , λόγω της απουσιάς των ανέμων σε πιο ηπειρωτικά τμήματα , θα εμφανιστούν θερμοκρασίες άνω των 36-37 βαθμών Κελσίου κυρίως στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα. Σε τοπικό επίπεδο κυρίως στη Θεσσαλία , τη κεντρική Μακεδονία , τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την νότια Πελοπόννησο , ενδεχομένως η θερμοκρασία να φτάσει και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Κατά μέσο όρο θα λέγαμε πως η θερμοκρασία για το επόμενο δεκαήμερο θα κυμανθεί περίπου στους 34-36 βαθμούς στα ηπειρωτικά τμήματα και 28-32 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές.

Όσον αφορά για την εξέλιξη του καιρού για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (αν και αρκετά νωρίς) τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια πιθανή έλευση ψυχρής λίμνης από τα δυτικά / βορειοδυτικά , μετατρέποντας ξανά τον καιρό σε άστατο με βροχές καταιγίδες. Αυτό το σενάριο παρουσιάζει μικρές πιθανότητες για την ώρα , καθώς η επικρατέστερη εκδοχή είναι η συνέχιση του καλοκαιρινού καιρού.

Χαρείτε τον ήλιο!

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης από το meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.