Η «Μαζώχτρα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στις γειτονιές της πόλης και σε χωριάmazoxtra4563456

Μπορεί μια Μαζώχτρα να παντρευτεί ένα αρχοντόπουλο; Και μπορεί μια Μαζώχτρα να καταστρέψει ένα ολόκληρο χωριό; Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης αναστατώνει τις «γειτονίες» της πόλης και των χωριών στα πλαίσια του θεσμού «Λασσάνεια» 2017, με τη «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Η αριστουργηματική νουβέλα του Αργύρη Εφταλιώτη – γεμάτη επαναστάσεις, έρωτες και προδοσίες αφηγείται μία ιστορία που διαδραματίζεται σ’ ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο των μεγάλων εξεγέρσεων στο νησί. Δύο νέοι, ο Πανάγος, το αρχοντόπουλο, και η Ασήμω, η πανέμορφη μαζώχτρα, ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Γρήγορα όμως ο Πανάγος εγκαταλείπει την Ασήμω κι εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χλευασμό του χωριού. Πληγωμένη, αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της και με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες κι ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη ρίζα και τη φύτρα του κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Μια παράσταση που άγγιξε και εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς σε μια πορεία 2 χρόνων. «Μια πραγματεία για την τάση μας να υιοθετούμε άκριτα ανεπιβεβαίωτες φήμες, καταδικάζοντας τον «ξένο» για οτιδήποτε διαταράσσει την κανονικότητά μας»(Χ. Σανούδου/ Καθημερινή). «Μια τεχνικά άψογη μεταφορά ενός κειμένου στο σώμα τριών ηθοποιών, αλλά με σκηνική ποίηση» (Τ.Καραόγλου/ elculture).

«Η τριάδα των ηθοποιών στη σκηνή, αλαφραίνουν την πυκνότητα του λόγου, κάνοντας την ιστορία να ρέει γάργαρη και δροσερή» (Ι.Πρωιμάκης / popaganda). «Οι ηθοποιοί κάνουν έναν μαραθώνιο σε κάθε παράσταση.» (Mix Grill). Πρόκειται για μια από αυτές «τις “μικρές” θεατρικές σκηνές που δημιουργούν “μικρά θαύματα”» (Μ.Λυμπεροπούλου/presspublica).

Με τη «Μαζώχτρα» θα αναστατωθείς, θα τραγουδήσεις, θα χορέψεις, θα κλάψεις και θα γελάσεις.

Την Δευτέρα 19 Ιουνίου, στο χώρο του φανού της περιοχής Κρεβατάκια στις 9:00 μ.μ.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της Ξηρολίμνης στις 9:00 μ.μ.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στο χώρο του φανού της περιοχής του Αγίου Αθανασίου στις 9:00μ.μ.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στην πλατεία του χωριού Καρυδίτσα στις 9:00μ.μ.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο χώρο του Φανού της περιοχής του Αγίου Δημητρίου στις 9:00μ.μ.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις παραστάσεις των επόμενων εβδομάδων στις γειτονιές και τα χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.