Ανακοινώσεις για τα εργατικά ατυχήματα στον ΑΗΣ Μελίτης και στην Πτολεμαΐδα V



orixeio_dei1

ΣΕΕΕΝ (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τον ακρωτηριασμό συναδέλφου στο Ορυχείο Αχλάδας και ένα δεύτερο εργατικό ατύχημα έγινε την Τρίτη 6/7/2017. Συγκεκριμένα, στις 12:30 περίπου 49χρονος συνάδελφος, οδηγός φορτηγού οχήματος ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών από την Κοζάνη, μετά την απόθεση λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης, τραυματίστηκε  στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να προκληθούν κατάγματα γνάθου και προσώπου.

Τα ατυχήματα αυτά, που ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρα, ήρθαν να αναδείξουν για ακόμα μία αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης της εργασίας που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας μεγιστοποίησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα ατυχήματα συμβαίνουν σε συναδέλφους οδηγούς (σε αποθέσεις με φορτηγά όπου πολλές φορές δεν υπάρχει κουμανταδόρος, με ανατροπές οχημάτων κ.α). Η πίεση για ένα παραπάνω δρομολόγιο, το άγχος από τα προβλήματα της καθημερινότητας που λόγω κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος.

Όλοι οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες οφείλονται στην προσπάθεια μείωσης του κόστους για μεγιστοποίηση των κερδών. Αυτός είναι λόγος της αύξησης των ατυχημάτων. Στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε τα θανατηφόρα συνεχίζονται (3 στον ΔΕΔΔΗΕ μέσα σε λίγους μήνες.) ενώ πολλά είναι τα ατυχήματα που δεν δηλώνονται ιδίως στις εργολαβίες. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας που θα οξύνει τον ανταγωνισμό.

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας λόγω κρίσης μαστίζεται από την ανεργία. Οι εργοδότες το εκμεταλλεύονται ρίχνοντας τους μισθούς στον πάτο, κάνοντας τη ζωή μας λάστιχο με ανεξέλεγκτα ωράρια, οδηγώντας σε κακοσυντηρημένα οχήματα. Δεν πρέπει να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Να βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο για ένα ξεροκόματο. Να οργανωθούμε στα ταξικά συνδικάτα και να απαιτήσουμε:

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια για όλους τους οδηγούς.
Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να γίνεται η προβλεπόμενη συντήρηση στα οχήματα.
Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε οδηγούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ευχόμαστε στον άτυχο συνάδελφο και στην οικογένεια του ταχεία ανάρρωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ V
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΕΕΕΝ (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00μμ
ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ V- ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΡΝΑ

Ένα νέο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V έρχεται να επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία, την δίψα των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών για περισσότερα κέρδη. Μπροστά σε αυτό τον στόχο δεν λογαριάζουν και δεν λογάριαζαν ποτέ άλλωστε την ανθρώπινη ζωή αφού και αυτήν ακόμα την αντιμετωπίζουν ως κόστος.

Μόνο τον μήνα Μάη έχουν συμβεί 3 εργατικά ατυχήματα στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Σήμερα (βλ. Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017) σημειώθηκε και νέο εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό στον ώμο και το ισχίο εργαζόμενου στην RECO BETON ο οποίος βρισκόταν σε πλατφόρμα και βρέθηκε στο κενό όταν προσέκρουσε πάνω της φορτίο γερανού.

Και το παραπάνω εργατικό ατύχημα όπως και όλα όσα έχουν σημειωθεί μέσα στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ V φέρουν την σφραγίδα της ΤΕΡΝΑ και των εργολάβων που ασκούν πίεση στους εργαζομένους για εντατικοποίηση της εργασίας, για δουλειά ήλιο με ήλιο με 10ώρα και 12ώρα. Είναι υποκριτές που έχουν και το θράσος να κατηγορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους για την πρόκληση των εργατικών ατυχημάτων.

Από την αρχή της κατασκευής του εργοταξίου έχουν σημειωθεί περισσότερα από 30 εργατικά ατυχήματα ορισμένα από αυτά σοβαρά. Η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ για να μην βγαίνει ζημιωμένη οικονομικά αυτή και οι εργολάβοι επιστρατεύουν απειλές και εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους ώστε να μην δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα στους αρμόδιους φορείς. Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη για αυτούς. Για τους οικοδόμους σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η «ανταγωνιστικότητα» που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Αυτές είναι οι συνέπειες των αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας στην επίθεση εναντίον μας. Δουλειά χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας, σακατεμένοι εργάτες ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα.

Απαιτούμε:
• Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στο εργοτάξιο. Έλεγχοι που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν.
• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας για αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.α). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρία και οι υπεργολάβοι.

Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων στο «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V θα μπορέσει επιτέλους να μπει ένα φρένο στους μεγαλοεργολάβους, που μπροστά στην αδυσώπητη δίψα τους για κέρδος βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών.

Τα σωματεία που συνυπογράφουν την ανακοίνωση αυτή εύχονται στον συνάδελφο ταχεία ανάρρωση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.