Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εγγραφή του δρώμενου των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO



m9o8ym8o9im8ti9omiumui

Σημαντική ήταν η προσέλευση φορέων και πολιτών στην Εκδήλωση για την εγγραφή του δρώμενου των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Επετεύχθη ο στόχος της εορταστικής εκδήλωσης με τίτλο: «Οι Μωμόεροι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Εορδαίας και ο Δήμος Κοζάνης, σήμερα Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο οποίος υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού, διατήρησης και ανάδειξης εθίμων και δρώμενων βγαλμένων από την ποντιακή παράδοση.

Ο κ. Ζαμανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την ένταξη του εθιμικού δρώμενου των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, επιβραβεύοντας όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου , προσθέτοντας ότι οσονούπω έρχεται και η σειρά του «Τρανού Χορού» της Βλάστης..

Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης , έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ποντιακών Συλλόγων που διατήρησαν αναλλοίωτο το έθιμο, ως φορείς λαϊκών παραδόσεων βαθιά ριζωμένων στο χρόνο , ενώ τόνισε ότι ο Δήμος Κοζάνης θα σταθεί αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Ιωάννης Δρίνης συνεχάρη όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια προκειμένου να ενταχθεί το έθιμο στην UNESCO επισημαίνοντας: «Είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Εορδαίας , ενώ σκοπεύουμε να κάνουμε μία συστηματική δουλειά προβάλλοντας τόσο τον τρανό χορό της Βλάστης , όσο και την πλούσια κτηνοτροφική παράδοσή της»

Το σημαντικό έργο των Συλλόγων για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πατροπαράδοτων εθίμων εξήρε ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος συνεχάρη τους συντελεστές αυτού του επιτεύγματος , ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο Δήμων και σε άλλους τομείς.

Κλείνοντας τον κατάλογο των ομιλητών ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «οι Μωμόγεροι» Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης , ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση της όλης πρότασης για την ένταξη του εθίμου, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ποντιακής παράδοσης συγχαίροντας όσους συνέβαλλαν στο να έχει η Ελλάδα μία τέτοια επιτυχία.

Αίσθηση προκάλεσε η τεκμηριωμένη ομιλία με θέμα: «Μωμοέρια: Ένα αυθεντικό δρώμενο» από τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου Θεμιστοκλή Απατσίδη, ο οποίος και με την προβολή ανάλογων εικόνων προχώρησε σε μία συνοπτική ανάλυση κάποιων στοιχείων που στηρίζεται το έθιμο , παρουσιάζοντας το σατυρικό λόγο και τις θεωρίες για την καταγωγή των Μωμόγερων .

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή αντιγράφων τίτλου ένταξης των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στα μέλη των 8 Συλλόγων της Π.Ε. Κοζάνης (Άγιος Δημήτριος , Αλωνάκια, , Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά ,Πρωτοχώρι, Σκήτη και Τετράλοφος ) .

Ο Δήμαρχος Εορδαίας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Καρυοχωρίου τους πρότεινε να αφιερώσουν το Βραβείο στον Χρυσόστομο Χρυσοστομίδη που έφερε το έθιμο στο χωριό , ενώ η παραδοσιακή στολή του να τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο που γίνεται στο Καρυοχώρι.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των περισταμένων Συλλόγων, που ήταν ιδιαίτερα ουσιαστικές , ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι απόλαυσαν την δεξίωση των διοργανωτών με τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.