Δυτική Μακεδονία: Οι «κόντρες» για τη ΔΕΗ συνεχίζονται – Τον Αύγουστο η απόφαση για το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ



WP_20170531_003-1021x580

Η οποιαδήποτε πώληση μεριδίου της ΔΕΗ πρέπει να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, επισήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ενημερώνοντας το σώμα στο περιφερειακό συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει γίνει είναι ότι έχει εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η δέσμευση απέναντι στους δανειστές.

«Θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τέλος αν υπάρξει πρόβλημα με την αυτάρκεια της χώρας σε Ενέργεια και βρεθούν σε αδιέξοδο η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε ο κ. Καρυπίδης και επισήμανε ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό τη θέση του Συντονιστικού Οργάνου, που συγκροτήθηκε για να διασφαλίσει τη θέση της ΔΕΗ στο νέο Ενεργειακό Τοπίο.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Δακής χαρακτήρισε τον κ. Καρυπίδη «αμήχανο και παρατηρητή» των εξελίξεων στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις αδυνατώντας να παρέμβει και να ανταποκριθεί στο ρόλο του».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, μάλιστα ο κ. Δακής ζήτησε την παραίτηση του κ. Καρυπίδη, την οποία, όπως είπε, ο ίδιος είχε εξαγγείλει σε περίπτωση που υπάρξει η πώληση της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης το μόνο που έφερε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι το «πωλητήριο της ΔΕΗ», ενώ κατηγόρησε και περιφερειακούς συμβούλους ότι «κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους».

Μάλιστα τόνισε ότι «σ’ αυτή τη φάση ο περιφερειάρχης επέλεξε τον ρόλο του Εφιάλτη και η Περιφερειακή Αρχή έχει αποφασίσει να φέρει τη μεταλιγνιτική περιοχή στο σήμερα»

Θέση στις «κόντρες» αυτές πήρε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Βήττας, τονίζοντας ότι «αυτοί που εμφανίζονται να έχουν σκληρές κόντρες μεταξύ τους είναι αυτοί που διαφωνούν μόνον στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση», ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αντισταθούν και να βγουν στους δρόμους.

Τέλος από την πλευρά του ο Σάββας Σαπαλίδης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «πρέπει να εμμείνουμε ότι τα νερά και η ενέργεια πρέπει να είναι δημόσια αγαθά» και τόνισε ότι η έλευση του πρωθυπουργού για το Αναπτυξιακό Συνέδριο «θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης όλη τη Δυτική Μακεδονία».

Απαντώντας στην κριτική που του άσκησε η κ. Ζεμπιλιάδου και ο κ. Δακής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι δεν μπορεί από την μία να χαρακτηρίζεται «Εφιάλτης» και να του ζητείται να παραιτηθεί και από την άλλη να του ζητείται η «ενότητα». Χαρακτήρισε προσωπικό το ζήτημα και τόνισε ότι οι ίδιοι που μέσα από «ψεύτικες ειδήσεις» θέλουν να κάνουν την αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι κοντά στην περιφερειακή αρχή, τόσο στην προσπάθεια που έκανε να ακυρώσει την απόφαση για τα επικίνδυνα απόβλητα, όσο και στην έλευση της Σχολής Πυροσβεστών.

«Κάποιοι τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα και χρησιμοποιούσαν τη ΔΕΗ για κομματικά ρουσφέτια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης, που πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι να πάρουν θέση στα τρία δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα για τη ΔΕΗ: ή να μείνει ως έχει η Επιχείρηση, ή να διευρύνει τις δραστηριότητες η ΔΕΗ με συμπράξεις ή να μείνει το 51% της ΔΕΗ, μέσω συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιώτες.

Από τη συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Γιώργος Αδαμίδης και ο πρόεδρος των ενεργειακών δήμων και δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όταν ο κ. Αδαμίδης ανέβηκε στο βήμα, γιατί υπήρξαν διαμαρτυρίες γιατί δεν εκλήθησαν στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι αντίθετη σε κάθε εκποίηση της ΔΕΗ, ενώ αναφερόμενος στο «φθηνό» τιμολόγιο για τη Δυτική Μακεδονία, επισήμανε ότι αν αυτό ισχύσει, τότε θα μείνουν ελάχιστοι που θα αγωνίζονται για το μέλλον της ΔΕΗ.

Ένταση επικράτησε επίσης όταν η κ. Ζεμπελιάδου χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά «κομματάρχη» τον περιφερειάρχη, γιατί, όπως τόνισε δεν ενημέρωσε αμέσως μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το περιφερειακό συμβούλιο. Από την πλευρά του ο κ. Καρυπίδης, κάλεσε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος την κ. Ζεμπελιάδου να ανακαλέσει, επισημαίνοντας ότι λέει συνεχώς «ψέματα» και πρέπει να σταματήσει.

Τον Αύγουστο η απόφαση για το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ

Η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Αύγουστο θα υπάρξει η απόφαση για το ειδικό τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα είπε στο σημερινό (31/5/2017) περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.

«Το φθηνό ρεύμα θα ισχύσει όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά» ανέφερε ο κ. Καρυπίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία για το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που θα γίνει στην Περιφέρεια.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.