Φωτογραφίες: Ολοκληρώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης των Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίαςwsrthjsrjutrsujtyjytytuiytu

Ολοκληρώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης που διοργάνωσαν από κοινού και υπό την Αιγίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς « ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», με αφορμή την 19η Μαΐου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού και για την 29η Μαΐου, Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Μεγάλα Αμφιθέατρα του Ιδρύματος στις 27 Μαΐου στην Καστοριά και στις 29 Μαΐου στην Κοζάνη, έδωσαν την ευκαιρία στους παριστάμενους να διδαχθούν τα αρχέγονα μηνύματα που μεταφέρουν οι τραγικοί ποιητές Σοφοκλής, Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης δια των έργων τους «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»- «ΜΗΔΕΙΑ» και «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» μεταφρασμένα στην Ποντιακή Διάλεκτο. Οι εκδηλώσεις άφησαν μοναδικά συναισθήματα σε όλους και ιδιαίτερα στον κ. Θεόδωρο Κωνσταντινίδη ο οποίος έμεινε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία των Φοιτητικών Συλλόγων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλων των συντελεστών ευχαριστώντας τους όλους ονομαστικά, δίνοντας έμφαση στο μουσικό Σχήμα του κ. Ν. Κοτταρίδη και τον κ. Τάσο Παρχαρίδη.

ujttjkudjytsjystjtsytjsy

Πέρα όμως από τα λόγια και τους ήχους που ακούστηκαν για πρώτη φορά στα Αμφιθέατρα του Ιδρύματος στην αρχαία ελληνική γλώσσα, στην Ποντιακή Διάλεκτο και στην Λατινική Γλώσσα, θα μείνουν στη μνήμη όλων ανεξίτηλες εικόνες: ο Αναπληρωτής Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Ευάγγελος Σίσκος να απονέμει στον Καθηγητή του από το Λύκειο, Θεολόγο – Φιλόλογο και τέως Συντονιστή Φιλολόγων Καστοριάς, κ. Εμμανουήλ Κουτσιαύτη αναμνηστικό από την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις Μνήμης στις 27 Μαΐου στην Καστοριά και στην Κοζάνη τον κ. Κωνσταντινίδη να δίνει δημόσια συγχαρητήρια στην Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης κ. Βασιλική Βόντσα, η οποία και παρουσίασε τα πονήματά του «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» και «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» μεταφρασμένα στην ποντιακή διάλεκτο στην Κοζάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μαθήτρια ξεπέρασε τον δάσκαλο, ενώ ως φιλόλογος καθηγήτρια στον γιό του, ήταν καλύτερη από ότι ο ίδιος σε αυτήν». Ανάλογη ήταν και η εικόνα όπου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Ασημόπουλος απένειμε στην κ. Κική Αντωνιάδου μαζί με τις εκπροσώπους των Φοιτητικών Συλλόγων Κοζάνης και Καστοριάς, την τιμητική πλακέτα και αναμνηστικό για τον αείμνηστο σύζυγό της.

rtsyjhsrjsrjstryjstjytstyjs

Τιμητική Πλακέτα απένειμε στον κ. Κωνσταντινίδη ο Αναπληρωτή Προέδρου κ. Σίσκος Ευάγγελος στην Καστοριά, ενώ αναμνηστικά δόθηκαν και στις δύο εκδηλώσεις αναλογικά από την Διοίκηση και Εκπροσώπους των δύο Συλλόγων, στους κ. κ.: καθηγητή φιλόλογο του Λυκείου Άργους Ορεστικού και Πρόεδρο του «Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς» Αλέξανδρο Μακρίδη, καθηγητή φιλόλογο του Α’ Λυκείου Καστοριάς Θεόδωρο Παπαδόπουλο και στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δρεπάνου κ. Νικόλαο Αδαμίδη που συνέβαλαν με τις αναγνώσεις τους στην όλη οργάνωση παρουσίασης των δραματικών έργων, αλλά και στον κ. Ν. Κοτταρίδη και Τάσο Παρχαρίδη για την συμμετοχή τους στο Μουσικό Μέρος των δύο εκδηλώσεων.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Ποντίων Φοιτητών Κοζάνης και Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», ευχαριστούν όλους τους εισηγητές και τους συντελεστές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αυτές και στο πρόσωπο του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νικολάου Ασημόπουλου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που τους στήριξε για να ενώσουν τη « Γέφυρα Μνήμης» Κοζάνης- Καστοριάς και να πραγματοποιήσουν αυτό το διήμερο αφιέρωμα στους προγόνους τους.

kuyyukdkudykyuddkyuduky

Για τα Δ.Σ.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», Δήμητρα Τάσιου
Η Γραμματέας του «Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης», Λαμπρινή Μουρατίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.