Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την ενιαία τιμή του τ.μ. των εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ «Κοζάνη VI»kozani_zografia

Για την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το Ψήφισμα της Συνέλευσης των οικιστών του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ «Κοζάνη VI» σχετικά με την απόφαση του ΟΑΕΔ για την ενιαία τιμή του τμ των εργατικών κατοικιών που τους παραδόθηκαν το 2006 και ζητούν να υπάρξει δραστική μείωση της τιμής του τμ, τουλάχιστον κατά 50% της ενιαίας τιμής του τμ.

Αθήνα 26/5/2017
Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΩΝ
του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ «Κοζάνη VI»
Την Παρασκευή 19 Μάη 2017, στην πλατεία δίπλα στο Δημοτικό Σχολείου του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI», πραγματοποιήθηκε συνέλευση των οικιστών με θέμα την απόφαση του ΟΑΕΔ για την ενιαία τιμή του τμ των εργατικών κατοικιών που μας παραδόθηκαν το 2006 από τον τ.ΟΕΚ.
Μετά από διάλογο υιοθετήθηκε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο που εκφράζει τη θέση των οικιστών του οικισμού του τ. ΟΕΚ «Κοζάνη VI» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Λαμβάνοντας υπόψη :
Α] την έκθεση που συντάχθηκε, μετά από επιτόπιο έλεγχο, από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και αφορά τις κακοτεχνίες στις παραδοθείσες κατοικίες του οικισμού του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI», που αποτελεί κόλαφο για την ποιότητα των κατοικιών από κατασκευαστική σκοπιά.

Β] ότι οι κακοτεχνίες των κατοικιών του οικισμού του τ. ΟΕΚ «Κοζάνη VI» που παραδόθηκαν στους οικιστές ήταν τέτοιου χαρακτήρα και τέτοιας έκτασης που οι αγωγές που έγιναν, από οικιστές κατά του τ.ΟΕΚ, οδήγησαν σε δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι πρέπει να υπολογιστεί μείωση της αξίας των κατοικιών λόγω κακοτεχνιών τουλάχιστον από 35% έως 40%.

Γ] ότι οι κατασκευαστικές ατέλειες, τα ακατάλληλα και ευτελή υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των οικιστών, αφού αναγκάστηκαν να κάνουν επισκευές, επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις υλικών στις κατοικίες που τους παραδόθηκαν, με δικά τους έξοδα, για να τα κάνουν υποφερτά για κατοίκηση.

Δ] την ομολογία του ίδιου τ.ΟΕΚ κατά την αγωγή του ενάντια στις κατασκευαστικές εταιρείες ότι υπάρχουν κατοικίες στον οικισμό του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» που «…χρήζουν ολικής ανακατασκευής».

Ε] τις κακοτεχνίες στις υποδομές του οικισμού του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» και του φαινομένου της απαράδεκτης “πρόωρης γήρανσης” των εργατικών κατοικιών και των υποδομών του οικισμού. Δύο παραδείγματα:
1.- σύνδεση αποχετεύσεων με το δίκτυο των ομβρίων με αποτέλεσμα την μέχρι σήμερα ανυπόφορη δυσοσμία κατά τους θερμούς-καλοκαιρινούς μήνες και τον υγειονομικό κίνδυνο για τους οικιστές.
2.- κακή κατασκευή της εσωτερικής οδοποιίας (πλακόστρωτο) του οικισμού που έχουν ξηλωθεί λόγω της κατασκευής με απαράδεκτο τρόπο και ευτελή υλικά με αποτέλεσμα περνώντας κάποιο αυτοκίνητο να εκσφενδονίζονται δεξιά και αριστερά με κίνδυνο να προκαλέσουν τραυματισμούς στους οικιστές, στα παιδιά που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το δρόμο για το παιγνίδι τους ή ζημιές σε περιουσιακά τους στοιχεία (πχ αυτοκίνητα)

ΣΤ] την μη κατασκευή στον οικισμό εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» χώρων για καταστήματα εξυπηρέτησης (για πρατήριο άρτου, μίνι μάρκετ κλπ), την μη κατασκευή χώρου συνάθροισης και κοινωνικών εκδηλώσεων των οικιστών, εν τέλει την απουσία πρόβλεψης στον σχεδιασμό του οικισμού του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» έστω κι ενός τμ για εμπορική χρήση, που συνολικά έχουν μετατρέψει τον οικισμό σε αποκλειστικό ΥΠΝΟΤΟΠΟ χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικών, πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Ζ] την απόσταση του οικισμού του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» από την πόλη της Κοζάνης που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση κάθε οικογένειας με τα έξοδα μετακίνησης από και προς τον οικισμό, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ύψους τουλάχιστον 250 € μηνιαίως και περισσότερα για τις πολύτεκνες οικογένειες. Με βάση τα παραπάνω, δεν αποτελεί σχήμα λόγου αλλά πραγματικό γεγονός ότι ακόμα κι αν κάποιος από τους οικιστές προσφέρει το διαμέρισμα ή την κατοικία του προς ενοικίαση ή/και πώληση, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί εχέφρων άνθρωπος να το νοικιάσει ή αγοράσει γιατί η εμπορική του αξία είναι ουσιαστικά μηδενική. Εξάλλου λόγω των παραπάνω υπάρχει και ενισχύεται η τάση εγκατάλειψης του οικισμού από ολόκληρες οικογένειες, κυρίως με παιδιά σχολικής ηλικίας (Α’θμιας και Β’θμιας εκπ/σης) αφού μπορούν να βρουν στην Κοζάνη κατοικίες με ενοίκιο μικρότερο από το κόστος μετακίνησης από και προς τον οικισμό.

Η] ότι η εμπορική αξία διαμερισμάτων στην πόλη της Κοζάνης (ανακαινισμένων και ηλικίας 10ετίας-20ετίας) κυμαίνεται γύρω στα 350 €/τμ. Η Εργατική κατοικία δεν είναι εμπόρευμα ώστε να πωλείται με τιμές ελεύθερου εμπορίου. Για τις Εργατικές Κατοικίες, ο τ.ΟΕΚ και τώρα ο ΟΑΕΔ, έκανε και συνεχίζει να κάνει κρατήσεις από το υστέρημα των εργαζομένων μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει το ΙΚΑ, από το πρώτο μεροκάματο μέχρι και τη τελευταία σύνταξη. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα υλοποιούνταν αποκλειστικά με λεφτά των εργαζομένων που είχαν κρατήσεις υπέρ ΟΕΚ.

Θ] ότι από το 2009 μέχρι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, των διαδοχικών μέτρων των κυβερνήσεων μειώσεων σε μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και επιδόματα όσο και τις διαδοχικές αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των οικιστών έχουμε υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% των εισοδημάτων μας όσοι έχουμε ακόμα εργασία, ενώ οι απολυμένοι και άνεργοι οικιστές είναι σε ακόμα πιο χειρότερη θέση.

Ι] το μεγάλο ποσοστό ανεργίας (ανώτερο του εθνικού ποσοστού ανεργίας) και την μακροχρόνια ανεργία για μεγάλο μέρος των οικιστών του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI», που οδηγεί στην αδυναμία πληρωμής είτε των λογαριασμών ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ (νερό-τηλεθέρμανση), είτε των ρυθμίσεων για την πληρωμή τους, αλλά και της απλής επιβίωσης για μέρος των οικιστών,

Για όλα τα παραπάνω
1. Θεωρούμε πως η ενιαία τιμή των 304,41 €/τμ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των κατοικιών που μας παραχώρησε σε χρήση ο τ.ΟΕΚ, είναι απαράδεκτη και υψηλή για τις συνθήκες του οικισμού, όπως ήταν και όπως διαμορφώθηκαν μέσα σε 11 χρόνια, απαράδεκτη και υψηλή για την ποιότητα κατασκευής των κατοικιών, τον πλημμελή σχεδιασμό και την απουσία κοινωνικής λειτουργικότητας του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI»

2. Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα (πλην ΧΑ), τους φορείς της ΤΑ του νομού όλων των βαθμίδων, τα εργατικά συνδικαλιστικά όργανα και ενώσεις να συνηγορήσουν στο αίτημά μας για δραστική μείωση της τιμής του τμ τουλάχιστον κατά 50% της ενιαίας τιμής του τμ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αρνητικά χαρακτηριστικά του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» που ενδεικτικά αναφέρουμε.

3. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και τον ΟΑΕΔ να τροποποιήσει τον τρόπο υπολογισμού ή να προβεί σε δραστική προς τα κάτω διόρθωση της τιμής του τμ, τουλάχιστον κατά 50% της ενιαίας τιμής του τμ, για τις κατοικίες του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI».

Το παραπάνω κείμενο και τα αιτήματα διαμορφώθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από την συνέλευση των οικιστών του οικισμού εργατικών κατοικιών του τ.ΟΕΚ «Κοζάνη VI» την Παρασκευή 19 Μάη 2017 και αποφασίστηκε να επιδοθεί στα  πολιτικά κόμματα (πλην ΧΑ), τους φορείς της ΤΑ του νομού όλων των βαθμίδων, τα εργατικά συνδικαλιστικά όργανα και ενώσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.