Το δικαίωμα στην εργασία – Άρθρο του Ηλία Ευαγγελόπουλουeuaggelopoulos_ilias234Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και είναι το πρώτιστο καθήκον σε περίοδο ειρήνης της εκάστοτε κυβέρνησης να φροντίζει να έχουν όλοι οι Έλληνες εργασία. Πράγμα το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει στη χώρα μας και δεν πρόκειται να συμβεί για πολλά χρόνια ακόμα, εάν συνεχίσουμε ως χώρα να ελεγχόμαστε από ξένα κέντρα και να διοικούμαστε από ανθρώπους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κέντρων αυτών.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ» μιλάει για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα έχει μηδενική ανεργία, στόχος που είναι για την πατρίδα μας εφικτός.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο κάποιος να εργαστεί. Αλλά να εργαστεί στην παραγωγική ηλικία σε σωστές συνθήκες εργασίας, με ασφάλιση και με ικανοποιητική αμοιβή. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και κοινωνική δικαιοσύνη. Θα ρυθμισθούν από την αρχή οι εργασιακές σχέσεις στη βάση της πλήρους απασχόλησης. Θα αμείβονται το ίδιο η εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί έχουμε το παράδοξο να παρέχεται ίδιου αντικειμένου εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, πολλές φορές και στον ίδιο χώρο και ο εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα να αμείβεται ακόμα και στο τετραπλάσιο από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα.

Κανείς δεν θα εργάζεται μετά τα εξήντα έτη για να δοθεί εργασία στους νέους. Χαίρομαι όταν πηγαίνω σε άλλα κράτη και βλέπω παντού να εργάζονται νέοι άνθρωποι κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας. Πρέπει να μεταφέρουμε την έναρξη του εργασιακού βίου στη χώρα μας πάλι στην ηλικία των 20 -25 ετών και αυτό θα κάνουμε. Απαιτείται γι’ αυτό πέρα από την ύπαρξη παραγωγικής δραστηριότητας και εκ θεμελίων αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ειδικότερα της επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να μην βγάζουν οι σχολές μας ανέργους.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας. Όλοι αυτοί περιμένουν να φάνε καρπό από ξεραμένα πολιτικά δέντρα. Ματαιοπονούν. Αυτοί που διοικούν την Ελλάδα είναι ξερά δέντρα διότι είναι άνθρωποι χωρίς περιεχόμενο. Δεν ενδιαφέρονται και δεν έχουν τις δυνατότητες να δώσουν εργασία στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Όταν χτυπάς την πόρτα και δεν σου δίνουν δουλειά ή σε έχουν συνεχώς στο περίμενε, πηγαίνεις και χτυπάς κάποια άλλη με την ελπίδα ότι εκεί θα σου δώσουν. Και που υπάρχει εργασία; Εκεί που υπάρχει όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για παραγωγή. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως λαός εάν θέλουμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να έχουμε εργασία. Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ» απλώνει το χέρι να βοηθήσει τον κάθε άνεργο Έλληνα. Είναι όμως στο χέρι της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα εάν θα σηκώσουν το δικό τους χέρι για να το πιάσουν.

Ηλίας Ευαγγελόπουλος

Οικονομολόγος

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το δικαίωμα στην εργασία – Άρθρο του Ηλία Ευαγγελόπουλου

  1. Φίλε Ηλία έχεις δίκιο σ΄ αυτά που λες, αλλά να συμπληρώσω κάτι. Η εργασία πέραν του ότι είναι ιερό δικαίωμα είναι και υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη και προβλέπεται στο σύνταγμά μας άλλωστε. Το κράτος θα πρέπει να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες οι οποίες θα εξασφαλίζουν εργασία στους πολίτες. Όσον αφορά τις μισθολογικές αδικίες αυτές είναι τεράστιες, όχι μόνο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και μεταξύ δημοσίου. Υπάρχουν διπλάσιοι και παραπάνω μισθοί μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών με ίδια προσόντα, προυπηρεσία, κατηγορία κ.λ.π. Διαίρει και βασίλευε, γνωστό και παλιό το κόλπο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.