Ακούστε! Συνδικαλιστές… Γράφουν οι Παντελής Αποστολίδης και Γρηγόρης Γκουρτζιούμης από την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης

pasok346345

Γράφουν: Παντελής Αποστολίδης- Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης
Γρηγόρης Γκουρτζιούμης- Υπεύθυνος Μαζικών χώρων Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Κοζάνης

Ελεύθερες οι ομαδικές απολύσεις
Συλλογικές διαπραγματεύσεις παραπομπή στο μέλλον…
Ανταπεργία (lock out) από το παράθυρο
Περιορισμοί στο δικαίωμα της Απεργίας

Δυστυχώς και παρά τις αντίθετες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για «καλά νέα» στο μέτωπο των εργασιακών, στο πλαίσιο του «Συμπληρωματικού Μνημονίου» (Νο 4) η κυβέρνηση παραδόθηκε «άνευ όρων» στην Τρόικα με αρνητικές έως επικίνδυνες ρυθμίσεις για του έλληνες εργαζόμενους.

Ειδικότερα:

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Αντικαθίσταται το ισχύον πλαίσιο (απόφαση υπουργού μετά από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) των ομαδικών απολύσεων (Ν1387/83)

Με μία διαδικασία γνωστοποίησης μέγιστης διάρκειας 3 μηνών χωρίς οποιαδήποτε προ-εγκριτική διαδικασία . Το μόνο που προέβλεπε είναι ότι το ΑΣΕ ελέγχει ΑΝ υπήρξε πληροφόρηση (του εργοδότη) προς τους εργαζομένους ( διαδικασία διαβούλευσης) και αποστέλλει την εκτίμησή του.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Παρατείνει την εφαρμογή των διατάξεων του Ν4024/2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2018!!! Κρύβει το γεγονός ότι το σχετικό άρθρο (37) του Ν.4024/11 είχε ΛΗΞΕΙ από το 2016!!! Αφού αναφερόταν στη λήξη του 2ου Μνημονίου…
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ΤΑΥΑΤΙΖΕΤΑΙ με την θέληση του Δ.Ν.Τ. τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και βλέπουμε…

Ανταπεργία (lock out)
Η κυβέρνηση «διαβεβαίωνε» ότι απέκρουσε πιέσεις της Τρόικα για την επαναφορά της Ανταπεργίας του Ν.330/76 που καταργήθηκε με τον Ν.1264/82.
Αποκαλύπτετε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε την δυνατότητα προσφυγής του εργοδότη με FAST-TRACK διαδικασίες στα δικαστήρια ώστε να ΜΗΝ πληρώσει ΚΑΝΕΝΑ εργαζόμενο ΑΝ η επιχείρηση ΔΕΝ λειτουργήσει (λόγω της Απεργίας) για λόγους «Ανωτέρας βίας». Πρόκειται κατά συνέπεια για ΕΜΜΕΣΗ επαναφορά της Ανταπεργίας με την αξιοποίηση του άρθρου 656 του αστικού κώδικα περί «ανυπέρβλητου κολλήματος» (μέσω δικαστηρίων).

ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε και υπόγραψε με την Τρόικα ότι κατά την ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (φθινόπωρο 2017)
Η ΛΗΨΗ απόφασης για απεργία στα Πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα να προκύπτει με υποχρεωτική απεργία 50% του προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω, τα πρωτοβάθμια σωματεία Πανελλαδικής εμβέλειας να ΜΗΝ μπορούν εύκολα να λάβουν αποφάσεις για απεργία. Αποκλείει κατά συνέπεια την δυνατότητα ΑΜΜΕΣΗΣ αντίδρασης σε σοβαρή δυσμενή εργοδοτική απόφαση.

Ακόμα και στα «εργοστασιακά» σωματεία μετά την παραπάνω εκδοχή και συμφωνία παρέχουν στον εργοδότη δυνατότητα παρέμβασης προκειμένου να μην υπάρξουν απεργίες του 50% δυσκολεύοντας την κήρυξη απεργίας .

Η «πρώτη φορά αριστερά» αποψιλώνει το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης αγώνων από την πλευρά του κόσμου της εργασίας.

Αποψιλώνει το θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ παρέχοντας στους εργοδότες την δυνατότητα να απομυζούν τον ΜΟΧΘΟ των εργαζόμενων. Αυτό που ονειρεύτηκε ο συγχωρεμένος ΛΑΣΚΑΡΗΣ για την «κατάργηση της πάλης των τάξεων» το πραγματοποιεί ο «αριστερός» Τσίπρας…

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.