Θ. Μουμουλίδης: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο αγρόκτημα καλλιέργειας αρωματικών φυτών, στους χώρους των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ»moumoulidis2345343653Θέμης Μουμουλίδης: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο αγρόκτημα καλλιέργειας αρωματικών φυτών, στους χώρους των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ, με στόχο την ενίσχυση ανέργων, ακτημόνων και νέων αγροτών»

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είναι αυτονόητη η επίσπευση εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Στην κορυφή της ατζέντας παραμένει η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες. Με τόλμη και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες οφείλουμε να επιχειρήσουμε ΑΜΕΣΑ τη δημιουργία καινοτόμων αναπτυξιακών μοντέλων.

Η δημιουργία ενός πρότυπου-καινοτόμου αγροκτήματος, έκτασης [ενδεικτικά] 5.000 στρεμμάτων για την καλλιέργεια και επιχειρηματική αξιοποίηση των αρωματικών φυτών, στις εκτάσεις των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ, αποτελεί μια αναπτυξιακή πρόκληση για την περιοχή. Οι εκτάσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη καλλιεργούμενες με αρωματικά φυτά, και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο «οικόπεδο» αγροτικής καινοτόμου ανάπτυξης στην κατηγορία των αρωματικών φυτών. Σήμερα στην Π.Ε.Κοζάνης καλλιεργούνται περίπου 8.000 στρέμματα από τα περίπου 40.000 που καλλιεργούνται πανελλαδικά.

Με την αξιοποίηση αποκατεστημένων εδαφών, η περιοχή μας μπορεί να καταστεί ένα Σύγχρονο Ευρωπαικό Κέντρο Ερευνας και Καλλιέργειας Αρωματικών φυτών.

Οι εκτάσεις γης να δοθούν σε νέους αγρότες, σε άνεργους και ακτήμονες με δίκαια οικονομικά κριτήρια, συμβάλλοντας έτσι στη θεαματική αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή.

Με την υλοποίηση του έργου θα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας [αγρότες, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό], θέσεις που μπορεί να αυξηθούν σημαντικά με την αύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών.

Παράλληλα, πραγματοποιείται μερικώς το πάγιο αίτημα της επαναπόδοσης των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες. Το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών του ενεργειακού λεκανοπεδίου για επαναπόδοση των εδαφών για αγροτική χρήση, θα αποκαταστήσει μια χρόνια αδικία και θα ισορροπήσει μια τραυματική σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας και της τοπικής κοινωνίας.

Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, με την συνεργασία και καθοδήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν το αναπτυξιακό αυτό έργο.

Ενδεικτικές ενέργειες και οφέλη:
1. Σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού και πρόσληψη υποστηρικτικού προσωπικού (γεωπόνοι, διοικητικοί, τεχνικοί κλπ).
2. Σύναψη συνεργασίας με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια, ΕΘΙΑΓΕ) για την περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη της τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών.
3. Έναρξη διαδικασιών για την κατοχύρωση σήματος ποιότητας για τα αρωματικά φυτά της περιοχής.
4. Διοργάνωση κύκλων μαθημάτων, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την εκπαίδευση των μελών του συνεταιρισμού στις σύγχρονες πρακτικές της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών .
5. Εγκατάσταση φυτειών και έναρξη πιστοποίησης τους με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας
6. Δημιουργία σύγχρονης μεταποιητικής μονάδας, αξιοποιώντας επενδυτικά προγράμματα, ικανή να παράγει ευρεία γκάμα τελικών προϊόντων με πρώτη ύλη τα αρωματικά φυτά (αιθέρια έλαια, αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής κλπ.).
7. Δημιουργία Κέντρου Γεωργικών Μελετών με αρμοδιότητες την επιστημονική έρευνα στην καλλιέργεια αλλά και την μεταποίηση των αρωματικών φυτών.
8. Η πρόταση αυτή εμπεριέχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για νέους αγρότες, για καινοτόμες δράσεις κλπ.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον πρωτογενή τομέα, με την παράλληλη ανάπτυξη και της μελισσοκομίας που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία, με την δραστηριοποίηση έμμεσα συναφών τομέων (μεταφορές) και την εισροή ξένων κεφαλαίων καθώς ο στόχος θα είναι κυρίως οι εξαγωγές των παραγόμενων προϊόντων.

Πρόκειται για ένα σχέδιο απολύτως εφικτό, που το μόνο που απαιτεί είναι πολιτική βούληση [την οποία η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει] και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. Όμως το κέρδος για την περιοχή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με την λειτουργία σχετικών τεχνολογικών τμημάτων. Ταυτόχρονα η ανάπτυξή του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Π.Ε.Κοζάνης , θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.