Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου



erithros_stauros

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν.

Η ιδέα του ερυθροσταυρισμού γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859. Η Διεθνής Επιτροπή που σχηματίστηκε τότε από μια ομάδα εθελοντών με φιλάνθρωπα ιδανικά συνέχισε τη δράση της και μετά το Σολφερίνο. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός» προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε ως ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.

Το 1919 οι Σύλλογοι Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας, γεγονός που επιστεγάζεται από την απονομή τριών βραβείων Νόμπελ στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (1917, 1944, 1963).

Σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Είναι το σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα, για τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, είναι η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου που πορεύεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προοδεύει συνολικά μέσω του ανθρωπισμού.

  Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμική ή εθνική διάκριση ήταν το πρωταρχικό κίνητρο και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια των 153 χρόνων δράσης και προσφοράς του Κινήματος, τα ιδανικά του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας, του εθελοντισμού , της ενότητας και της παγκοσμιότητας, αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειας και της δραστηριότητάς του για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός : Aφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές

Η ιστορική πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι συνώνυμη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Βρίσκεται διαρκώς δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλες τις φορτισμένες, συναισθηματικά, εθνικά και πολιτικά, στιγμές της ελληνικής κοινωνίας.
Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι παρών για να προσφέρει αρωγή και συμπαράσταση με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Η δράση του υποστηρίζεται από τη συλλογική κινητοποίηση των πολιτών, γεγονός που αναδεικνύει την πολύπλευρη και πολυσήμαντη δράση των εθελοντών του ως αδιάψευστο μάρτυρα της αλληλέγγυας προσφοράς που είναι έμφυτη στην ελληνική κοινωνία.

Κοντά στους πρόσφυγες
Την αλτρουιστική προσφορά χωρίς σύνορα δεκάδων εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, που όλο αυτό το διάστημα δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους σε χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου, με στόχο να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η απεικόνιση με τη «γλώσσα» των αριθμών του ανθρωπιστικού έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τους πρόσφυγες αποκαλύπτει την «μάχη με το ακατόρθωτο» που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση οι χιλιάδες των εθελοντών και τα στελέχη του, ώστε να ελαφρυνθούν οι συνέπειες της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης.
EEΣ Περιφερειακό τμήμα Κοζάνης
Οι εθελοντές του Ε.Σ Κοζάνης είναι πάντα στη πρώτη γραμμή
Το Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού άρχισε να δραστηριοποιείται από το 1939 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πόλη της Κοζάνης μέχρι και σήμερα. Οι Ερυθροσταυρίτες της Κοζάνης συμμετέχουν ενεργά , αθόρυβα, πάντα διαθέσιμοι να κάνουν ότι μπορούν για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο. Στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους αρρώστους στα νοσοκομεία, στους ασθενείς των ιδρυμάτων, στους μοναχικούς ανθρώπους, στους πρόσφυγες σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κοζάνη, πάντα με αλληλεγγύη, αλτρουισμό και προσφορά αγάπης,

Στο τμήμα του ΕΕΣ Κοζάνης γίνεται εκπαίδευση Εθελοντών οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο, στο γηροκομείο, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί, αφιερώνοντας  χρόνο και αγάπη. Η κοινωνική προσφορά είναι μεγάλη, προσφέροντας δέματα με τρόφιμα ενώ οργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης (π.χ. για τα ναρκωτικά, για το AIDS, για τον Σακχαρώδη Διαβήτη κ.α.) σε συνεργασία και με άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Επίσης γίνονται μαθήματα πρώτων Βοηθειών, με στόχο την εκπαίδευση  ατόμων – ομάδων σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων προβλημάτων υγείας και χρήζουν άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης.
Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού στην Κοζάνη

Ο EEΣ Περιφερειακό τμήμα Κοζάνης  θα τιμήσει και φέτος την ξεχωριστή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΣ/ΕΗ, με ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαϊου στις 11:00 π.μ., στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Φιλίππου Β΄30).

Το Δ.Σ.Π.Τ.Ε.Ε.Σ. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.