Κάλεσμα για κλείσιμο των καταστημάτων της Κυριακή 7 Μαΐου από τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης

kozani_steno_agora

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Μετά από επτά χρόνια μνημονιακών πολιτικών,τα οποία έχουν δημιουργήσει  πληθώρα προβλημάτων στη λειτουργία ακόμη και στην επιβίωση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων,επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστια έκπληξη και ανάλογη απογοήτευση στην συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου της χώρας,για τους παρακάτω σημαντικότερους λόγους:

α)  Πώς  θα νομοθετηθεί αυτή η απελευθέρωση μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επί της ουσίας έκρινε την Κυριακή αργία ως πολύ σημαντική και αναντικατάστατη ημέρα  για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού και κοινωνικού δεσμού, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων αυτής της χώρας; Ουσιαστικά η απόφαση του ΣτΕ  απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται Κυβέρνηση, είτε Θεσμοί να αντιμετωπίζουν την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή, ως μια κοινή «καθημερινή».  Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων.

β) Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της Κυριακάτικης λειτουργίας των  καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο, όπως επανειλημμένα έχουν αποδείξει μελέτες των οργανώσεων μας αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Αντίθετα, το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της Κυριακής είναι προφανές και άμεσο: ακόμη περισσότερα λουκέτα, υψηλότερα ποσοστά πραγματικής ανεργίας, εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση. Αποτελεί αναμφίβολα παγκόσμια πατέντα η θεωρία που διακινείται, ότι με δεδομένο το χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών, θα υπάρξει αύξηση κατανάλωσης και εξ αυτού αύξηση θέσεων εργασίας.

Το συμπέρασμα λοιπόν που απορρέει λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω,είναι ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Είναι εμφανέστατο επίσης ότι οι στόχοι τους  είναι να ελέγξουν την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και «προσφορών» αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια.

Θεωρείται επιτακτική η ανάγκη,όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας ,να μην υποχωρήσουν στις «πιέσεις»,να καταψηφίσουν το Νόμο, υπερασπίζοντας τις  εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, η επιβίωση των οποίων είναι όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,αναβαθμίζοντας  ταυτόχρονα τον ρόλο του λιανικού εμπορίου στα κέντρα των πόλεων, και αναδεικνύοντας τα  σε ελκυστικά εμπορικά κέντρα.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επικράτηση ξένων μονοπωλίων, όπως δεν ήρθε ποτέ έως τώρα. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνάδελφοι, δεν παλέψαμε 6 χρόνια για το κορυφαίο αυτό θέμα, ώστε να τα παρατήσουμε τώρα.

Η απελευθέρωση σε συγκεκριμένες μεγάλες περιοχές, θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, ανοίγοντας την «κερκόπορτα» με ορατό αποτέλεσμα τις 52 εργάσιμες Κυριακές του χρόνου.  Μία τέτοια επιλογή, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμένου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία.

Καλώ τους εμπόρους της πόλης μας να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό  Κλείσιμο των καταστημάτων  την Κυριακή 7 ΜΑΙΟΥ 2017,ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ

Με τιμή,

Δημήτρης Αθανασιάδης
Πρόεδρος Ε.Σ.ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.