Όταν η σχολική αίθουσα γίνεται φωτογραφικό κουτί: Μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης



klutdltuydlktudktdsjky6sjs7yk

Στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου οι μαθητές γνώρισαν ένα φυσικό οπτικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως camera obscura. Πρόκειται για τον γνωστό στους λάτρεις της φωτογραφίας «σκοτεινό θάλαμο» (στα Λατινικά camera σημαίνει αίθουσα – δωμάτιο, ενώ obscura σημαίνει σκοτεινό). Ο τρόπος λειτουργίας της camera obscura είναι σχετικά απλός. Πρόκειται για ένα απολύτως σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο υπάρχει μια μικρή τρύπα σε έναν τοίχο του. Κατά τη διάρκεια μιας φωτεινής μέρας το φως περνάει μέσα από αυτή την οπή και, στην απέναντι επιφάνεια του τοίχου, ανάποδα και αντίστροφα απεικονίζεται ως εικόνα ό,τι υπάρχει έξω από το δωμάτιο. Σε αυτή την απλή αρχή βασίζονται όλες οι φωτογραφικές μηχανές του κόσμου, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύγχρονη.

Έτσι, σήμερα στο 8ο Γυμνάσιο οι μαθητές και οι μαθήτριες βίωσαν αυτή τη μοναδική εμπειρία του να μετατρέπεται η σχολική αίθουσα σε φωτογραφικό κουτί. Εμπειρία η οποία αποτυπώθηκε στις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που τράβηξαν .

Επισημαίνεται ότι η δράση υλοποιήθηκε με την έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος». Οφείλονται ευχαριστίες στον εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Βρεττάκο, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και επιμόρφωσε τους καθηγητές του σχολείου κ. Β. Μπουντιούκο και κ. Χ. Παπαδοπούλου, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν αυτή τη δράση.

ufcludklyudtkysdyrssrjt

Οι φωτογραφίες είναι του Αλέξανδρου Βρεττάκου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.