Επίθεση από τις κάμπιες «λυμάντρια» σε περιοχές του Δήμου Κοζάνης!kampieskyri65si6si

Εκατομμύρια κάμπιες του είδους Lymantria dispar έχουν κατακλύσει περιοχές του Δήμου Κοζάνης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και, ήδη, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χρωμίου, Ευάγγελος Γαμβρέλας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου τόσο για τις χιλιάδες εκτάσεις σιτηρών, που υπάρχουν στην περιοχή, όσο και για την κτηνοτροφία και το φυσικό περιβάλλον.

Όπως είπε και πέρσι, που είχε εμφανιστεί το φαινόμενο στην περιοχή Αιανής Χρωμίου, το έντομο εξαπλώθηκε σε εκτάσεις που έφταναν τα 20.000 στρέμματα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ακόμη και στην κτηνοτροφία. «Στην περιοχή βόσκουν περίπου 7.500 γιδοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι είχαν μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος εξαιτίας της έλλειψης βοσκότοπων, αλλά και των αλλεργιογόνων ιδιοτήτων, που έχει το έντομο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαμβρέλας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποσχέθηκαν την αντιμετώπιση με ψεκασμούς.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ιωάννης Σπανός, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, επισήμανε ότι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μέσα στον Μάιο, καθώς και σε περιόδους ξηρασίας και ανομβρίας, και ότι πρόκειται να αποκλιμακωθεί σε λίγες ημέρες, όταν οι προνύμφες γίνουν πεταλούδες, ενώ οι ψεκασμοί είναι πολλές φορές αναποτελεσματικοί.

Πηγή: ypaithros.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.