Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Γ. Παγούνης για τη μη πραγματοποίηση εθίμων κατά τη Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας την Κυριακή του Θωμά – «Εύγε» σε Δεσπότη και ΔήμαρχοDSC_0030dstyjkdtktukuyu

Αγαπητοί συμπατριώτες- συμπατριώτισσες και κάτοικοι της πόλης μας

Το απόγευμα της Κυριακής μετά το Άγιο Πάσχα, του Θωμά, μια παράδοση σχεδόν εκατό χρόνων, τελείται η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας. Ακολουθώντας το έθιμο, κλήρος και λαός μετά φανών και λαμπάδων, συνοδεύουμε την ΠΑΝΑΓΙΑ μας από το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Συμμετέχουν με τα εξαπτέρυγά τους όλες οι εκκλησίες που κάθε Κυριακή λειτουργούν στις ενορίες της πόλης μας. Συμμετέχουν επίσης όλες οι Αρχές του τόπου, ο Διοικητής του Στρατού (με το άγημα), ο Αστυνομικός Διοικητής, οι πολιτικές Αρχές της Περιφέρειας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την «ΠΑΝΔΩΡΑ» παιανίζοντας καθόλη της λιτανεία και φυσικά χιλιάδες λαού κατακλύζοντας τα πεζοδρόμια και τις πολυκατοικίες με τις αναμμένες λαμπάδες με τα παιδιά τους και την πίστη τους στην Παναγία, τη συνοδεύουν έως το ναό του Αγίου Νικολάου.

Την περασμένη Κυριακή όταν έφτασε η πομπή στη διασταύρωση της 11ης Οκτωβρίου και Αριστοτέλους, ο Δεσπότης δεν ακολούθησε το καθιερωμένο θρησκευτικό έθιμο να σταματήσει η πομπή και να γίνει ΔΕΗΣΗ. Ένα έθιμο που ούτε στην Κατοχή δεν είχε απαγορευτεί, δεν πραγματοποιήθηκε φέτος. Δυστυχώς το ίδιο επαναλήφθηκε και όταν η πομπή έφτασε έξω από το Δημαρχείο. Δεν έγινε ΔΕΗΣΗ και με εντολή του δεν σταμάτησε η πομπή απαξιώνοντας ολόκληρη την πόλη μας και δεν ευλογήθηκε ο «ναός» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΥΓΕ ΔΕΣΠΟΤΗ.

Επίσης, ο κύριος Δήμαρχος έλαμψε δια της απουσίας του από την λιτανεία και ούτε εκπροσωπήθηκε από κάποιο υπεύθυνο του Δήμου.
Δήμαρχε ανεξάρτητα ποιος είσαι και τι πιστεύεις, είναι δικαίωμά σου, αλλά είσαι ο Δήμαρχος που χιλιάδες πιστοί σε έστειλαν στο Δημαρχείο να διοικείς το Δήμο. Σε αυτό το «ναό» έπρεπε να εφαρμόσεις το έθιμο της Κοζάνης και να παρευρεθείς στην εκδήλωση.

ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΕ.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Γιάννης Παγούνης
τ. Δήμαρχος Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.