Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες, από τον πρόσφατο παγετό, στο Μεσόβουνο Εορδαίας

kerasia_dentro

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες, από τον πρόσφατο παγετό, στο Μεσόβουνο της ΠΕ Κοζάνης.

Στο Μεσόβουνο Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης καλλιεργούνται 900 στρέμματα με κερασιές και 1.400 στρέμματα με μηλιές. Πρόκειται για ποιοτικές και ιδιαίτερα δυναμικές καλλιέργειες.
Ο παγετός της 8ης Απριλίου προκάλεσε αρκετές ζημιές στις κερασιές ενώ ο νέος παγετός της 21ης Απριλίου κατέστρεψε ολοκληρωτικά την φετινή παραγωγή κερασιών. Πρόκειται για μεγάλη ζημιά, το μέγεθός της οποίας δεν έχει φανεί ακόμα, δεδομένου ότι οι ζημιές στις μηλιές είναι δύσκολο να προσδιορισθούν την δεδομένη χρονική στιγμή.
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, προστίθεται και η μεγάλη καθυστέρηση της αποζημίωσής τους από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που προκάλεσε ο περσινός παγετός.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να διενεργήσουν αυτοψία τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσα στις οποίες είναι δυνατό να εκτμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς;
Η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής να δοθεί το συντομότερο δυνατό;
Nα δοθεί τις επόμενες μέρες η αποζημίωση από τον περσινό παγετό;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.