Πάνω από 100.000 στρέμματα στην Κοζάνη είναι καταπατημένα αλλά επιδοτούνται – 2 εκατ. στρέμματα οι εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα

wveVWWVE43AWEBAWEBWEB

Τα δύο εκατομμύρια στρέμματα φθάνουν οι εκτάσεις που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Oργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) έχοντας όμως καταπατηθεί και εκχερσωθεί στο παρελθόν. Οπως προκύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της χώρας, οι περισσότερες παράνομα εκχερσωμένες και… επιδοτούμενες εκτάσεις βρίσκονται στη Λάρισα, την Ηλεία και την Αχαΐα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προβλέψει την εξαίρεση των περιοχών αυτών από την ανάρτηση, αν οι καταπατητές αγρότες ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγοράς τους.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών «περνάει» από την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική ανάρτηση, την προσθήκη στοιχείων στους δασικούς χάρτες ή τη διόρθωσή τους και την υποβολή αντιρρήσεων. Οπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών της ΕΚΧΑ, ο αριθμός των εκτάσεων που ήταν στο παρελθόν δασικές και σήμερα όχι μόνο καλλιεργούνται αλλά επιδοτούνται δεν είναι αμελητέος. Στις 34 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ανάρτηση δασικών χαρτών, έχουν εντοπιστεί 2.000.275 στρέμματα τέτοιων εκτάσεων, γεγονός που αποκαλύπτει μια βασική ανεπάρκεια του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι περισσότερες παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις (από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες) βρίσκονται στον Νομό Λαρίσης και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695 στρ., η Μεσσηνία με 139.683 στρ., η Χαλκιδική με 131.580 στρ., η Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.

Εξαγορά

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υποδείχθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας. Στο σχέδιο νόμου που έφερε στη Βουλή προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι οι εκτάσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή εξαιρούνται τόσο της υποβολής αντίρρησης όσο και της ένταξής τους στον δασικό χάρτη ως δασικές. Ολα αυτά ισχύουν όμως αν ο αγρότης που καταπάτησε και εκμεταλλεύεται την εκχερσωμένη δημόσια έκταση ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς της. Η διαδικασία αυτή γίνεται με το ίδιο σχέδιο νόμου φθηνότερη (η εξαγορά του οικοπέδου θα μπορεί να γίνει στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αντί του ενός τρίτου και σε 100 δόσεις). Η εξαγορά δείχνει πλέον μονόδρομος, καθώς δεν υπάρχει άλλος νομότυπος δρόμος (ήδη η ρύθμιση αυτή, που προβλέφθηκε σε προηγούμενο νόμο, κινείται μάλλον οριακά από πλευράς συνταγματικότητας).

Εκτός από τα δύο εκατ. στρέμματα που θα εξαιρεθούν λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα 1,5 εκατ. στρέμματα έχουν εξαιρεθεί από την υποβολή αντιρρήσεων, ως πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση περιοχές. Πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου, εντός ορίων μικρών οικισμών ή περιοχές που βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο (ακόμα κι αν αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί). Να σημειωθεί ότι χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προστίθενται στοιχεία κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, στις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής έχουν προστεθεί 54.533 στρέμματα.

Οι οικιστικές πυκνώσεις (δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων), για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος, αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι των εκτάσεων που εξαιρούνται: στη συγκεκριμένη ομάδα δασικών χαρτών καλύπτουν έκταση μόλις 26.697 στρ. Οι περισσότερες (8.327 στρ.) έχουν δηλωθεί στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική (6.375 στρ.) και στις αναρτημένες περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Πειραιά (3.190 στρ.). Ακόμα 1.278 στρέμματα έχουν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις στην Πιερία, 935 στρ. στη Λάρισα και 537 στρ. στα Ιωάννινα.

Υπενθυμίζεται ότι με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου, το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα στις πολεοδομίες να προσθέτουν «οικιστικές πυκνώσεις» στον χάρτη και κατά τη διάρκεια της ανάρτησής του, υποσχόμενο επιστροφή χρημάτων σε όποιον υπέβαλε αντίρρηση. Η ρύθμιση ωστόσο έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από δύο διαφορετικούς φορείς και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά τα λοιπά, στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες σημαντικό είναι και το ποσοστό των αναδασωτέων εκτάσεων: 51,1% στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, 32% στη Σάμο και την Ξάνθη, 25,4% στη Δυτική Αττική, 30% στην Καβάλα, 28,8% στην Ηλεία, 20% στην Εύβοια, 19,1% στην Αχαΐα. Ενδιαφέρον είναι, τέλος, ότι οι δασωμένες αγροτικές εκτάσεις στη Φλώρινα φθάνουν το 11,5% του δασικού χάρτη και στην Αρκαδία το 11,3%.

kathimerini.gr – έντυπη έκδοση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.