Η φωτογραφία της ημέρας: Το περίφημο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης το 1969 – Του Γιάννη Τσιομπάνου

17855513_10213087103191120_2854672678393466398_o

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του γνωστού συλλέκτη Γιάννη Τσιομπάνου.

Ο ίδιος περιγράφει σχετικά:

Άλλο ένα μοναδικό εύρημα ήρθε σήμερα να προστεθεί στο προσωπικό μου αρχείο. Μπορεί άραγε μία καρτ ποστάλ του 1969 να είναι σπάνια; Κι όμως. Δεκαετίες συλλέγω και αυτή την άποψη, από το περίφημο συντριβάνι της κεντρικής μας πλατείας, ομολογώ πως δεν τη γνώριζα. Φωτογραφίες με τμήμα του έβρισκα συχνά, κυρίως με παιδιά που τα φωτογράφιζαν οι γονείς τους. Το συντριβάνι όμως σε πλήρη ανάπτυξη όλο και το αναζητούσα. Και να που σήμερα, ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της νέας κεντρικής πλατείας Κοζάνης (τι σύμπτωση κι αυτή), άνοιξα με πολύ αγωνία το φάκελο που μέρες περίμενα, το περιεχόμενο του οποίου με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Είναι τραβηγμένη το 1969 και είναι καρτ ποστάλ των εκδόσεων Ρέκου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί συνέχεια άλλης καρτ ποστάλ που ανέβασα στις 19 Ιανουαρίου. Ας είναι καλά η συγκεκριμένη εταιρεία καθώς προνόησε και φωτογράφησε απόψεις πολλών ελληνικών πόλεων και μας διέσωσε έτσι χαμένες εικόνες ακόμη και από το πρόσφατο παρελθόν.

Στο δεξί παρτέρι, πίσω από το συντριβάνι, είναι η προτομή του Γεωργίου Σακελλάριου, ιατροφιλόσοφου, ενώ στο αριστερό του ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη, αμφότερα έργα της γλύπτριας Αλίκης Χατζή. Χαρακτηριστικές για δεκαετίες, σαν τιμητική φρουρά, και οι λεύκες πίσω από τον ιστό της σημαίας. Ο κόσμος κινούμενος ήρεμα απολαμβάνει την ηλιόλουστη ημέρα ενώ σχεδόν στο κέντρο της καρτ ποστάλ ο υπάλληλος του Δήμου με το λάστιχο ετοιμάζεται να ποτίσει τα άνθη.

Αφιερωμένη στου απανταχού Κοζανίτες και Κοζανίτισσες!

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

5 σχόλια στο άρθρο “Η φωτογραφία της ημέρας: Το περίφημο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης το 1969 – Του Γιάννη Τσιομπάνου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.