Λιγότερα εισοδήματα, περισσότεροι φόροι – Αυτό θα είναι το νέο φορολογικό – Δείτε παραδείγματαeforia_forologiki_dilosi

– Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
– Έτσι θα “ισοφαριστεί” η μείωση του αφορολόγητου
– Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των μέτρων που έρχονται
– Δείτε παραδείγματα για την εισφορά αλληλεγγύης και το αφορολόγητο

Μείωση αφορολόγητου εισφορά αλληλεγγύης σημειώσατε Χ. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι το κύριο όπλο της κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξουδετέρωση της επιβάρυνσης από το τσεκούρι που θα πέσει στο αφορολόγητο.

Όμως η επιβάρυνση και η ελάφρυνση δεν θα είναι ίδια για όλους τους φορολογούμενους. Όπως ήδη αναφέραμε στο newsit.gr μέχρι τις 33.250€ θα υπάρξει επιβάρυνση, ενώ πάνω από αυτό το φορολογητέο εισόδημα, ο συνολικός φόρος θα είναι μικρότερος.

Αυτό θα συμβεί γιατί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Αφορολόγητο: Τα νέα ποσά – Ποιοι θα πληρώσουν το… μάρμαρο

Το μάρμαρο της μείωσης του αφορολογήτου θα πληρώσουν πιο ακριβά τα πιο χαμηλά εισοδήματα, λιγότερο τα μεσαία εισοδήματα, ενώ θα ελαφρυνθούν κιόλας, έστω και πολύ λίγο τα υψηλά εισοδήματα.
Λιγότερα εισοδήματα, περισσότεροι φόροι!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αντίμετρα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το φορολογικό σκέλος. Οι αλλαγές, τις οποίας αποκαλύπτει το newsit.gr, θα προέλθουν από δύο μεγάλες αλλαγές.

Η μία αλλαγή είναι η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 20% και η δεύτερη προκύπτει από τις ανατροπές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία μειώνεται.

Ο συνδυασμός των δύο παρεμβάσεων έχει σαν αποτέλεσμα όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες με φορολογητέα εισοδήματα έως 33.250 € να πληρώσουν περισσότερους φόρους με τη μείωση του αφορολόγητου.

Για μεγαλύτερα εισοδήματα προκύπτει ελάφρυνση η οποία φτάνει τα 210 € για όσους δηλώσουν στην εφορία το 2020 πάνω από 65.000 € εισόδημα.

Αυτό είναι το νέο αφορολόγητο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το νέο αφορολόγητο θα είναι μειωμένο περίπου κατά 3000 € σε σχέση με το παλιό. Έτσι λοιπόν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι το προηγούμενο αφορολόγητο θα πληρώσουν φόρους ως 600 € γιατί ο πρώτος συντελεστής μειώνεται στο 20% από 22%.

Το ύψος του φόρου που θα πληρώσουν θα είναι τόσο μεγαλύτερο όσο πιο κοντά πλησιάζει το εισόδημά τους στο σημερινό αφορολόγητο (σ.σ. 8.636 ευρώ για οικογένειες χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ με ένα παιδί, 9.100 ευρώ με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ με τρία παιδιά και πάνω).

Η επιβάρυνση των 600 € φτάνει μέχρι και τα εισοδήματα των 12.000 €. Από εκεί και πάνω και μέχρι τις 33.250 € η επιβάρυνση μειώνεται λόγω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Το όριο των 33.250 € είναι κρίσιμο γιατί πάνω από αυτό οι φορολογούμενοι κερδίζουν. Και τα κέρδη φτάνουν στα 210 € για όσους δηλώσουν εισόδημα από 65.000€ και πάνω.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά θα είναι μικρότερες από το 2020, γιατί ήδη από το 2019 θα αυξηθούν τα επιδόματα τέκνων ενώ θα δοθούν σε περισσότερες οικογένειες με παιδιά θα δοθούν βάουτσερ για να τα στείλουν στο νηπιαγωγείο χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιες με τα δίδακτρα.

Αυτοί κερδίζουν – Αυτοί χάνουν

Επανερχόμενοι στο φορολογικό σκέλος θα αναφέρουμε ότι οι επιβαρύνσεις και οι ελαφρύνσεις με βάση την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης κλιμακώνονται ως εξής:

—> Από το καινούργιο ως το σημερινό αφορολόγητο η επιβάρυνση φτάνει στα 600 €.
—> Από το σημερινό αφορολόγητο ως τις 20.000 η επιβάρυνση ξεκινάει από τα 600 € και μειώνεται στα 265.
—> Από τις 20.001 € στις 30.000 € ξεκινάει από τα 265 € και μειώνεται στα 65 €.
—> Από τις 30.001 € στις 33.250 € η μείωση ξεκινάει από 65 € και μηδενίζεται.
—> Από τους 33.251 € στις 40.000 Ευρώ το κέρδος φτάνει στα 85 €.
—> Από τις 40.001 € στις 65.000 € το όφελος είναι 85 € ως 210 €.
—> Πάνω από τις 65.000 € το όφελος για όλους τους φορολογούμενους είναι 210 €.

Στους κερδισμένος από τις φορολογικές αλλαγές συγκαταλέγονται και οι επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας από 29 στο 26%, αλλαγή που κρίνεται μεν καλοδεχούμενη, αλλά δεν αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσει ως κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων και ουσιαστικής ελάφρυνσης από φορολογικά βάρη.

Στις σημαντικές αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί μόνο για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα με στόχο να ενισχυθούν αυτά που τώρα επιβαρύνονται από τη μείωση του αφορολόγητου.

Θανάσης Λυρτσογιάννης – newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.