Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης για το εργατικό ατύχημα σπουδάστριας του ΙΕΚ που έκανε την πρακτική τηςkozani_zografia

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στα χιλιάδες που συμβαίνουν καθημερινά στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος. Ιδιαίτερα μέσω της πρακτικής άσκησης από τα ΙΕΚ ,οι εργοδότες χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμο, εκτιθέμενο σε χιλιάδες κινδύνους.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε εργαζόμενη με ειδικότητα μαγείρων που έκανε την πρακτική της καίγοντας τα χέρια της. Τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, αντιμετωπίζουν την ανεργία, την ανασφάλεια, πασχίζουν να μορφωθούν χωρίς να πληρώνονται και χωρίς ασφάλιση για τον κλάδο σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ,παρά μόνο για ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα στο χώρο της πρακτικής εργασίας. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων ΙΕΚ έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών για πληρωμές εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ,την αγορά αναλώσιμων για την εκπαιδευτική διαδικασία, για την προμήθεια των σημειώσεων, ενώ θα έπρεπε όλα αυτά να παρέχονται δωρεάν από το κράτος.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά μας σύγχρονοι δούλοι του 21ου αι. Καλούμε τις νέες κοπέλες, τις σπουδάστριες ,να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, να
κάνουν το βήμα του αγώνα, να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία ,να εγγραφούν στους συλλόγους της ΟΓΕ, να παλέψουμε για:

Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, κοινωνική ασφάλιση και πληρωμή, με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, κάθε μήνα και όχι με το πέρας της πρακτικής. Κανένας σπουδαστής κάτω από 751 ευρώ.
6ωρο 5μερο 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
Δωρεάν υπηρεσίες υγείας χωρίς καμία πληρωμή σε εξετάσεις, γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία για όλους του μαθητές με την κάρτα του μαθητή.
Δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες ή ηλεκτρονικές σημειώσεις.
Καμιά σκέψη για δίδακτρα.
Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα κ.α.
Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους. Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων.
Μόνιμοι και σταθερά αμειβόμενοι καθηγητές και όχι απλήρωτοι και με 6μηνες συμβάσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.