Διήμερο Δημιουργικής Γραφής στις «Κόκκινες Κάλτσες» στην Κοζάνη



aakytdkytdek65wej65edjytfrku7-Εισηγήτρια κ.Ειρήνη Λαρδούτσου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη δημιουργική γραφή.
-Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου: Ημερίδα Δημιουργικής Γραφής με χορήγηση βεβαιώσεων για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και για όλους όσους αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα.
-Μ.Τρίτη 11 Απριλίου: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

«Με ψωμί κρασί και μέλι» 

Σας προσκαλούμε τη Μ. Δευτέρα 10-4-2017 σ ένα πρωτότυπο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με τίτλο: «Με ψωμί κρασί και μέλι» Πρόκειται για μια περιπλάνηση στη γραφή, στο πεζό και ποιητικό είδος με την συνδρομή και την αφύπνιση των αισθήσεων (γεύσης, όρασης, όσφρησης, ακοής και αφής). Οι ενδιαφερόμενοι θα ταξιδέψουν με την πένα τους σε συγγραφικά μονοπάτια, θα έρθουν σ’ επαφή με ποικίλες αφηγηματικές τεχνικές μέσα από το ξύπνημα των εμπειριών, των γνώσεων και των αναγνωσμάτων τους, ενώ θα γνωρίζουν παράλληλα το συγγραφικό εργαστήρι, το πώς και το γιατί του συγγραφέα. Μέσα σε 5 ώρες συγγραφικής αλλά και γευστικής διαδρομής, θ’ ανιχνευτούν οι τρόποι συλλογής των λέξεων, όπως η συλλέκτρια μέλισσα γνωρίζει, θα εντοπιστεί η μαγεία των ενζύμων μες τα κείμενα όπως το ψωμί καταδεικνύει και θα δοθεί με ευκρίνεια το ποιοτικό κριτήριο που θέτει το κείμενο ανθεκτικό, δυναμικό και αξέχαστο σαν το παλιό καλό κρασί. Όλα αυτά μέσα στο πλέγμα της πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου μας αλλά και του λαού μας συνολικά, όπως μέσα στα κύτταρά μας πέρασε μέσα από τις παραδόσεις, τα έθιμα και τα βιώματά μας.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής: 

Μ.Δευτέρα 10 Απριλίου 2017
16.00-16.15: Προσέλευση, γνωριμία, εγγραφές
16.15-18:30: -Γνωριμία με αφηγηματικές τεχνικές, παιχνίδια λέξεων και ασκήσεις «ύφους». -«Το τι και το πώς» της λογοτεχνίας: τι θέτει ένα κείμενο λογοτεχνικό-μικρές συνταγές γραφής
18:30 19.30: -Γευστικές απολαύσεις (ελαφρύ φαγητό και ποτό) με βάση το ψωμί, το κρασί και το μέλι από παραγωγούς του τόπου μας.
19:30-21:00: -Πως συνομιλούμε με τα κείμενα, τους λογοτέχνες και τους ποιητές (τρόπος να μας «εμπιστευτούν τα μυστικά της πένας τους»). -Μικρές συγγραφικές απόπειρες σε πεζό και ποίηση με τη συνδρομή του βιώματος των αισθήσεων των εμπειριών αλλά και λογοτεχνικών κειμένων.
21:00-21:30: -Επίδοση βεβαιώσεων συμμετοχής, λήξη.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης «Κόκκινες Κάλτσες» με εκπαιδεύτρια την Ειρήνη Λαρδούτσου.

Ποια είναι η εκπαιδεύτρια μας

Η Ειρήνη Λαρδούτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, στην οποία και έζησε μέχρι τη λήξη των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα της Προσχολικής Αγωγής στο οποίο αρίστευσε.

Κατά τα μαθητικά της χρόνια έκανε σπουδές κλασσικού μπαλέτου για 13έτη (σχολή χορού Έλλης Παρασκευά), ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στην Παιδική Θεατρική Σκηνή της ΧΕΝ και στη συνέχεια στην αντίστοιχη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ρόδου.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για 7 χρόνια (Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και Εκπαιδευτήρια) στη Ρόδο και στην Αθήνα. Από το 2001 μετά από εξετάσεις του ΑΣΕΠ, είναι διορισμένη στο Δημόσιο, ως Νηπιαγωγός.

Το 2010 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής στο Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας διατριβή και συγγραφικό έργο στο σονέτο, ενώ φοιτά σε

Μεταπτυχιακό τμήμα του ΕΑΠ, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας σχολικού εγχειριδίου για τη Δημιουργική Γραφή στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, (Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής, Οδηγίες Πλεύσεως) ενώ συμμετέχει στο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο», που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με πρόταση για εφαρμογή της Δημιουργικής Γραφής στο Νηπιαγωγείο. Στην παρούσα φάση είναι υπό έκδοση μια συλλογή σονέτων της και ένα μυθιστόρημα.

Έχει δημοσιεύσει σε παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις λογοτεχνικού περιεχομένου.

Έχει εφαρμόσει σε πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Κοζάνη όπου έζησε για 16 χρόνια, σε Γενικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία στη Θεσσαλονίκη όπου τώρα ζει, ενώ έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή σε τμήματα ενήλικων, στα πλαίσια προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Για τρίτη συνεχή χρόνια, στα πλαίσια καινοτόμων δράσεων στα σχολεία που υπηρετεί, διοργανώνει σχολικές γιορτές με σύμπραξη γονέων και παιδιών επί σκηνής, με κειμενικό κορμό τα συγγραφικά παραγόμενα των γονέων, μετά από πλήρες πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής που γι αυτούς εθελοντικά πραγματοποιεί, υπό την αιγίδα της υπηρεσίας της.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής, σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και εφήβους.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με θεματικές την Παιδαγωγική Επιστήμη, τη Δημιουργική Γραφή και την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών 16 και 13 ετών.

Η Δημιουργική γραφή γι’ αυτήν δεν είναι εργασιακό αντικείμενο αλλά τρόπος και φιλοσοφία ζωής.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.