Ο απολογισμός δράσης του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης στον Αθλητικό τομέα κατά τη θητεία της κ. Φανής Φτάκαdimos_kozanis_politistika

Παράλληλα με τη χάραξη των πολιτιστικών δράσεων και τις τομές στην εσωτερική λειτουργία των δομών του ΟΑΠΝ , η Νέα Διοίκηση του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας (ΟΑΠΝ) από το Σεπτέμβριο 2014 κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του Αθλητικού τομέα, καθώς αρκετές δομές λειτουργούσαν με αναχρονιστικό και ανορθόδοξο τρόπο ενώ συντονισμένες παρεμβάσεις συντήρησης είχαν να γίνουν από το 2009.

Σήμερα ο πολύπαθος αυτός χώρος παρουσιάζει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα λειτουργίας, αν και τα προβλήματα είναι ακόμη αρκετά. Η αναβάθμιση αυτή επιτεύχθηκε με μια σειρά στοχευμένων μέτρων, αποφάσεων και δράσεων, όπως:

1. Άμεση αναδιοργάνωση του λογιστηρίου του ΟΑΠΝ από τον Οκτώβριο 2014 με την δημιουργία διαφορετικού πίνακα λογιστικής καταχώρησης εσόδων -εξόδων ανά δομή και ανά ενότητα. Αυτό συνέβαλε στην αναλυτική και συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων και στην πλήρη διαφάνεια της οικονομικής και διαχειριστικής λειτουργίας όλων των δομών του ΟΑΠΝ, αθλητικών και μη.(Κολυμβητήριο, Κλειστά Γυμναστήρια (ΔΑΚ, Φιλίππου κλπ), Μαζικός Αθλητισμός Γυναικών, Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό Εργαστήρι, Αποκριά, Λασσάνεια κλπ).

2. Εξυγίανση των οικονομικών μέσα από τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση των δαπανών. Εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες είσπραξης των ανταποδοτικών εισφορών που προβλέπονται στο ΦΕΚ λειτουργίας του ΟΑΠΝ για τις υπηρεσίες και παροχές προς τους πολίτες. Έτσι, μετά από 9μηνη επίπονη προσπάθεια και με τη συμβολή τελικά των Αθλητικών Σωματείων επιτεύχθηκετον Αύγουστο 2015 η συμφωνία παραχώρησης των κλειστών δημοτικών γυμναστηρίων έναντι ωριαίου αντιτίμου εισόδου από ΟΛΕΣ τις ομάδες και ανάλογα με την αγωνιστική τους κατηγορία. Αν δεν γινόταν αυτό, τα γυμναστήρια θα έμεναν πρακτικά ασυντήρητα και άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία λόγω της γνωστής κρατικής υποχρηματοδότησης των δήμων.

3. Μέσω της συμφωνίας αυτής και των εσόδων του κολυμβητηρίου συγκεντρώθηκαν κοντά 100. 000 € – με πολύ κόπο – την περίοδο 2015-16 και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη συντήρηση των υποδομών (Κολυμβητήριο, Κλειστό Λευκόβρυσης, Λιάπειου, Λευκοπηγής, ΔΑΚ, γήπεδα ΔΑΚ, Αιανής, Αργίλου κλπ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των εσόδων είναι το Κολυμβητήριο, όπου σε δύο χρόνια (2015-2016) εισπράξαμε 61.365 € μόνο από τα προγράμματα του κοινού , χωρίς τα έσοδα από την Κολυμβητική Ένωση, ενώ η προηγούμενη Δημ. Αρχή σε δύο χρόνια (2012-2013) είχε εισπράξει μόνο 152 €.
4. Οι συντηρήσεις – αναβαθμίσεις υποδομών έγιναν με ελάχιστο προσωπικό, μόνιμο και συμβασιούχο ΙΔΟΧ (ένας υδραυλικός κι ένας ηλεκτρολόγος 9μηνης σύμβασης ΙΔΟΧ και ένας ξυλουργός 5 μηνης κοινωφελούς εργασίας). Οι κυριότερες εργασίες συντήρησης φαίνονται αναλυτικά στο Παράρτημα, στο τέλος του παρόντος.

5. Εκτέλεση ή δρομολόγηση αθλητικών έργων .
Ακολουθεί ενδεικτική λίστα με τα κυριότερα αθλητικά έργα της πρώτης περιόδου, από τα οποία άλλα έχουν υλοποιηθεί και άλλα ξεκινούν τώρα (άνοιξη 2017). Από τα παρακάτω έργα, όσα χωροταξικά αφορούν στην πόλη, προτάθηκαν μεταξύ άλλων, που δεν δρομολογήθηκαν ακόμη, από τον ΟΑΠΝ, τα δε περιφερειακά προτάχθηκαν από το Δήμο, ενώ οι μελέτες όλων των έργων εκπονήθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, τις οποίες και ευχαριστούμε δημόσια.

α) Αίθουσα Ενόργανης ΔΑΚ. Ολοκλήρωση ανακατασκευής, η οποία έλυσε το χρόνιο πρόβλημα πλημμυρισμού της. β) Κατασκευή ψηλής περίφραξης στη νότια πλευρά του ΔΑΚ. γ) Αναμόρφωση του αύλειου χώρου μπροστά στο κυλικείο , η οποία θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη 2017 δ) Αποκατάσταση τουαλετών διαιτητών και κοινού στις μπασκέτες του ΔΑΚ. Προϋπολογισμός 62.000 €. Μελέτη: Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου
Ανακατασκευή εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ ΔΑΚ (Ολοκλήρωση μελέτης από Τεχν. Υπηρεσίες και έναρξη σύμβασης Ιούνιος 2017, προϋπολογισμός 94.000, ΓΓΑ)
Αποκατάσταση του πέτρινου τοίχου που αποτελεί όριο του ΔΑΚ με το Στρατόπεδο (Μελέτη, υλοποίηση έργου από Τεχν. Υπηρεσίες. Δαπάνη 4.000 ευρώ).

Ολοκλήρωση μελετών 300.000 € για έργα σε αθλητικές εγκαταστάσεις, των οποίων η δημοπράτηση θα ξεκινήσει σε ένα μήνα και αφορούν: α) αντικατάσταση πλακόστρωσης πέριξ των δυο πισίνων του Κολυμβητηρίου, β) κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στα Αλωνάκια, γ) κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Κοιλάδα, δ) επισκευή δαπέδου Γυμναστηρίου Αγ. Δημητρίου.
Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στην περιοχή Πλατάνια.(Προϋπολογισμός 100.000 €, χρηματοδότηση από ΓΓΑ,μελέτη Τεχν. Υπηρεσίες).
Ολοκλήρωση γηπέδου ποδοσφαίρου Αιανής: (74.000 € από ΣΑΤΑ και ΕΑΠ). Μελέτη – επίβλεψη: Τεχνικές Υπηρεσίες)
Γήπεδο ποδοσφαίρου και βοηθητικό Άνω Κώμης: Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από Τεχν. Υπηρεσίες και σε τρεις μήνες θα δημοπρατηθεί (προϋπολογισμός 280.000 €).
Γήπεδο 5Χ5 στην Τοπική κοινότητα Αγ. Δημήτριου. Ολοκληρώθηκε με σημαντική χορηγία της ΔΕΗ.
Γήπεδο μπάσκετ στην Τοπική κοινότητα Κοίλων: Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από Τεχν. Υπηρεσίες και σε τρεις μήνες θα δημοπρατηθεί (42.000 € από ΣΑΤΑ).

5) Διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των αθλητικών δομών του ΟΑΠΝ και διοργάνωση πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων στην πόλη και τα χωριά.
Αναδιοργανώθηκε η οικονομική διαχείριση του προγράμματος «μαζικός αθλητισμός γυναικών» εξασφαλίζοντας την πλήρη αποτύπωση των εσόδων στο Λογιστήριοκαι πλήρη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του.
Αναδιαρθρώθηκε πλήρως το πρόγραμμα του κοινού στο Κολυμβητήριο και εμπλουτίστηκε με νέα προγράμματα: Θεραπευτική Γυμναστική για μυοσκελετικά προβλήματα ατόμων τρίτης ηλικίας, Aqua Aerobic στη μεγάλη πισίνα, πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης για ενήλικες, πρόγραμμα «Babies swimming» που αφορά βρέφη από 6 μηνών μέχρι 3,5 ετών.

Αναδιαρθρώθηκε το πρόγραμμα «Personal Training» για άτομα που κάνουν θεραπεία ή αποθεραπεία ή αποκατάσταση (και προπονήσεις ενηλίκων), ενώ ξεκαθάρισε το εργασιακό
και οικονομικό καθεστώς λειτουργίας του.
Επεκτάθηκε για πρώτη φορά (από το Δεκ .2014)η καθαριότητα και τα Σαββατοκύριακα στο κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΚ, ενώ τη θερινή περίοδο εφαρμόστηκε καθημερινή καθαριότητα με βάρδιες στους χώρους υγιεινής, τόσο στο ΔΑΚ όσο και στο Στρατιωτικό.
Καθιερώθηκε η αθλητική ταυτότητα (από τον Οκτ. 2016) για όλους τους αθλητές των Συλλόγων που χρησιμοποιούν τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 1500 αθλητές των Κλειστών Γυμναστηρίων (χάντμπολ, μπάσκετ, βόλεϊ, ενόργανη, ταεκ βο ντο, τένις, τοξοβολία) είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι περισσότερο από 4.000 άτομα χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις εβδομαδιαίως η γενικευμένη εφαρμογή της αθλητικής ταυτότητας από το 2017/18 θα διευκολύνει τον ΟΑΠΝ στο έργο της επιστασίας και ελέγχου των αθλητικών χώρων, θα ενισχύσει την ασφάλεια αθλητών και εγκαταστάσεων, θα συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή των ωρών στους αθλητικούς Συλλόγους, θα βελτιώσει τον προγραμματισμό του Δήμου ανά άθλημα ταυτόχρονα με την ακριβή αποτύπωση και είσπραξη των αντιτίμων εισόδου με βάση την ταυτότητα.

Λειτούργησε σε καθημερινή βάση το Κλειστό Γυμναστήριο Λευκοπηγής (από το Μάιο 2015) με την πολύτιμη βοήθεια της τοπικής Εθελοντικής Ομάδας «Συνείδηση», την οποία εμπιστευτήκαμε απόλυτα και την ευχαριστούμε δημόσια.Η «Συνείδηση» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, γιατί άνοιξε το Κλειστό στους νέους και όλη την κοινωνία του χωριού. Εκτός από το ρόλο του φύλακα-επιστάτη, ανέλαβε την οργάνωση ενός τριήμερου τουρνουά μπάσκετ για δυο χρονιές,έκανε εκστρατείες καθαριότητας, διοργάνωσε χριστουγεννιάτικα πάρτι και φιλανθρωπικές δράσεις και λειτούργησε επικουρικά ως ομάδα περιφρούρησης σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στο Κλειστό της Λευκόβρυσης.
Στο ίδιο πνεύμα ξεκίνησε στις αρχές 2016 και η λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου Αιανής από ομάδα τριών εθελοντών (εύγε και σε αυτούς) που πήραν το πράσινο φως από τον ΟΑΠΝ και υποστήριξαν έτσι την τοπική ομάδα βόλεϊ.

Ο ΟΑΠΝ στήριξε επίσης μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης Εφήβων – Νεανίδων 2015 και 2017, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων Μπάσκετ , Final 4 εφήβων και παίδων ΕΚΑΣΔΥΜ, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Ανδρών, Final 4 Κυπέλλου Χάντμπολ Ανδρών 2017, 12ο τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (πινγκ – πονγκ) παραχωρώντας αίθουσες (ΔΑΚ, Λευκόβρυση,4ο Γυμνάσιο), ανθρώπινο δυναμικό και άλλους πόρους.
Συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς το 2015 την αναβίωση του Λασσάνειου Δρόμου όπως και την ποδηλατοδρομία στον Άργιλο με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος.
Ομοίως συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς τους αγώνες StreetRelaysτο 2016, οι οποίοι θα επαναληφθούν και φέτος.
Στήριξε τεχνικά και οικονομικά όλους τους αγώνες δρόμου που διεξάγονται κάθε χρόνο στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες (Ζήσεια, Απολλοδώρειος δρόμος, Κερασιάς, Παραλίμνιος αγώνας δρόμου Ρυμνίου), όπως και αγώνες σκάκι, σε συνεργασία με πολλούς αθλητικούς συλλόγους.
Ενίσχυσε την ασφάλεια των αθλουμένων στο Στρατιωτικό Γήπεδο: Απαγόρευσε την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων μέσα και πέριξ του χώρου άθλησης και απομάκρυνε την επικίνδυνη στατικά κερκίδα.

Οργάνωσε σε 7 τοπικές κοινότητες (Καισαρειά, Αιανή, Ανω-Κώμη, Κρόκο, Λευκοπηγή, Ξηρολίμνη, Καπνοχώρι) δωρεάν προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού Γυναικών και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (αθλητικά και παιδαγωγικά παιχνίδια, εκμάθηση παραδοσιακών χορών κλπ).
Παραχώρησε (ή ενοικίασε σε ιδιώτες) το Κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΚ, της Σκ’ρκας και κυρίως αυτό της Λευκόβρυσης και για πολιτιστικές εκδηλώσεις (Συναυλίες, Μουσικοχορευτικές Παραστάσεις και μπαλέτα, θεματικά αφιερώματα). Ενδεικτικά αναφέρονται «η Λίμνη των Κύκνων», «οι Κοζάκοι της Ρωσίας», η πανηγυρική εκδήλωση για τη βράβευση των Μωμόερων, η Παμποντιακή συνάντηση 2015 κλπ.
Καθιέρωσε τέλος στο ΔΑΚ την ετήσια τελετή βράβευσης αθλητών και Συλλόγων του Δήμου που διακρίθηκαν σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Βαλκανικούς και Πανελλήνιους αγώνες. (Έναρξη τον Ιανουάριο 2017 με τη βράβευση 151 αθλητών).

6) . Παράρτημα. Κυριότερες εργασίες συντήρησης (κατά αθλητική εγκατάσταση)

6.1 ΔΑΚ
1. Συντήρηση ή πλήρης ανακατασκευή (νέα υδραυλική – ηλεκτρολογική εγκατάσταση) σε όλες τις τουαλέτες: στην κεντρική είσοδο του γηπέδου ποδοσφαίρου, στην είσοδο του Κλειστού, στην αίθουσα διαιτητών, στον χώρο των εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ, στο Κολυμβητήριο (+ντουζιέρες) κλπ.
2. Τοποθέτηση λαμπτήρων LED στους προβολείς των εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ και των αποδυτηρίων
3. Αλλαγή φωτιστικών – ηλεκτρολογικών, (Φωτιστικά δρόμου έξω από το Κολυμβητήριο και απλίκες στην είσοδο).

6.2 ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
1. Ποιοτικός έλεγχος των νερών (pΗ και χλώριο) σε ημερήσια βάση από πιστοποιημένη εταιρεία.
2. Εκσυγχρονισμός απηρχαιωμένου μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού αντλιοστασίου μεαλλαγή ηλεκτρικών πινάκων αντλιοστασίου, αντλιών κ.α, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί παράλληλα ενεργειακή εξοικονόμηση 20% σε πρώτη φάση.Τοποθέτηση νέου κεντρικού πίνακα (με στόχο την εξοικονόμηση θερμότητας), καθώς και ηλεκτρονικών δεικτών θερμοκρασίας νερού και ώρας. Εγκατάσταση νέου αυτόματου συστήματος εξαερισμού εσωτερικού χώρου (τρεις συσκευές), τοποθέτηση νέων χλωριωτών.
3. Γενική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων πέριξ των δυο πισίνων σε εβδομαδιαία βάση, μαζί με άλλες εργασίες καθαριότητας.
4. Τοποθέτηση οικολογικών bouton στα ντουζ, με αποτέλεσμα την οικονομία νερού κατά 50%τουλάχιστον .
5. Αντικατάσταση των έξι ξύλινων θυρών των τουαλετών με νέες από PVC.
6. Σοβατίσματα, βαφές: Είσοδος κολυμβητηρίου μέσα έξω, αποδυτήρια – ντουζ, ιατρείο.
7. Κατασκευή (με χορηγία) νέας κεντρικής εσωτερικής εισόδου του κολυμβητηρίου.

6.3 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ και ΠΕΡΙΞ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
1. Ανακαίνιση μπασκετών εξωτερικού χώρου.
2. Μερική αντικατάσταση εξοπλισμού θέρμανσης (κυκλοφορητής, πληρωτής, δοχείο διαστολής) του ΚλειστούΓυμναστηρίου
3. Ανακαίνιση αποδυτηρίων (ντουζ, σοβατίσματα – βαψίματα, ηλεκτρολογικά- υδραυλικά)

6.3 ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ – ΣΤΙΒΟΣ
1. Εγκατάσταση αυτόματου προγραμματιστή ποτίσματος
2. Συντήρηση – τσιμεντάρισμα κερκίδων
3. Τουαλέτες γηπέδου. Συντήρηση –βάψιμο, αποκατάσταση υδραυλικών (λόγω παγωνιάς)
4. Γραμμοχάραξη στίβου και αντικατάσταση βαλβίδας σφαιροβολίας
5. Τοποθέτηση προβολέων περιμετρικά του στίβου
6. Αλλαγή κυκλοφορητή θέρμανσης
7. Διαφύλαξη βιωσιμότητας του χορτοτάπητα με την εφαρμογή νέου προγράμματος ορθολογικότερης και δικαιότερης χρήσης από τις ποδοσφαιρικές ομάδες (Κοζάνη, Μακεδονικός και ΑΕΚ).

6.4 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
1. Συντήρηση-καθαρισμός του συστήματος θέρμανσης και αντικατάσταση ρελέ
2. Αντικατάσταση φωτιστικών

6.5 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΣΚ’ΡΚΑΣ
1. Επισκευή φωτισμού και ηλεκτρικού πίνακα
2. Συντήρηση – επισκευή αποδυτηρίων (αντικαταστάθηκαν καζανάκια και ντουζ και έγινε βαφή του χώρου)

6.6 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ. Αγορά νέας αντλίας ποτίσματος και εργασίες συντήρησης στα WC του κοινού

6.7 ΓΗΠΕΔΟ ΑΡΓΙΛΟΥ. Αγορά νέας αντλίας ποτίσματος

6.8 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗΣ. Γενική αποκατάσταση χώρων μετά την αποχώρηση των προσφύγων. Αντικατάσταση μοκέτας δαπέδου, αυτοματοποίηση συστήματος ψύξης-θέρμανσης, αλλαγή κινητήρων, τοποθέτηση δεύτερου ηλεκτρονικού ταμπλώ αγώνων, επίπλωση αποδυτηρίων, κλπ (Δαπάνες άνω των 150.000 ευρώ με συνεργασία Δήμου και ΟΑΠΝ)

6.9 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΙΑΝΗΣ: Αγορά δύο τραπεζιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης για την ενίσχυση του φορητού αθλητικού εξοπλισμού του γυμναστηρίου.

6.10 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ: Συντήρηση ηλεκτρολογικών και επικείμενη αντικατάσταση υδραυλικών εγκαταστάσεων λόγω καταστροφής από παγωνιά , βάψιμο εσωτερικών χώρων και πρόσοψης (από την εθελοντική ομάδα ΕΟΛ) ,αγορά δύο τραπεζιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

6.11 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: επιχορήγηση υλικών (λιπάσματα, χρώματα) σε 11 περιφερειακά ποδοσφαιρικά γήπεδα την αθλητική περίοδο 2015/16.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.