Ανακοινώσεις φορέων σχετικά με την επίσκεψη Σταθάκη στην Κοζάνη και τις εξελίξεις στη ΔΕΗ



zzwsrsjws5rjw5jk6kkyukuy

Το Μέτωπο Νίκης καθιστά τους Τσίπρα – Καμμένο υπεύθυνους για την καταστροφή του εθνικού πλούτου των Ελλήνων

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές του Μνημονίου και με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα, προχωρά στην άνευ όρων εκποίηση της ΔΕΗ.
Μια ενέργεια που θα στοιχίσει στη χώρα κοινωνικά, οικονομικά και ηθικά αφού η επιχείρηση αποτελεί πυλώνα κοινωνικής συνοχής και συμβάλει στην διαφύλαξη της Εθνικής κυριαρχίας, εξασφαλίζοντας στη χώρα ενεργειακή επάρκεια.

Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που από τη φύση της θα μπορούσε να αποτελεί υπόδειγμα ευρωστίας και ευμάρειας.
Δυστυχώς, οι πολιτικές των κυβερνήσεων συνετέλεσαν, ώστε η επιχείρηση να γνωρίσει δημοσιοοικονομικό εκτροχιασμό και ουσιαστικά να έχει χρεοκοπήσει.
Σήμερα, έχοντας συστηματικά απαξιώσει την επιχείρηση, την ξεπουλάνε στην κυριολεξία και εκχωρούν το αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να απολαμβάνουν φθηνή και επαρκή ενέργεια.

Οι συνθήκες γίνονται ακόμη χειρότερες για τους εργαζομένους στην επιχείρηση αλλά και στους πολίτες της Κοζάνης, της Φλώρινας, του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης που βιώνουν τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης βιώνουν τον κατακερματισμό των αποδοχών τους με συνέπεια να μην ανταμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Οι συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο με τις ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας αυξάνουν την ανεργία σε απελπιστικά επίπεδα.

Οι ιδιώτες επενδυτές και «στρατηγικοί επενδυτές» συνέταιροι των τυχοδιωκτών επίορκων έσχατης προδοσίας πολιτικών, θα προσλαμβάνουν αλλοδαπούς με αποδοχές πείνας για να δουλέψουν στην επιχείρηση.

Οι εκ του πονηρού παρεμβάσεις από τους αξιωματούχους των Γερμανών κορυφώνονται με την σημερινή επίσκεψη του Σταθάκη στην Κοζάνη, λίγο πριν την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας εθνικής στρατηγικής σημασίας στα συμφέροντα, με όρους ξεπουλήματος.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με «εκτελεστή» Υπουργό που ξεχνούσε εκατομμύρια χωρίς να τα δηλώσει, θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ραχοκοκαλιά της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε επικίνδυνες εποχές.

Το Μέτωπο Νίκης καταγγέλλει και αποκαλύπτει τον τυχοδιωκτισμό, την ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα, την προχειρότητα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και τους καθιστά υπεύθυνους για την καταστροφή του Εθνικού πλούτου των Ελλήνων.
Το Μέτωπο Νίκης θα αγωνιστεί για την ανατροπή τους και την τιμωρία τους.

Μέτωπο Νίκης


Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Περιφερειακή Σύμβουλος

κ. Υπουργέ

Σας παρέδωσα ένα κείμενο με τις συνέπειες που θα υποστεί η Περιφέρεια μας, αν προχωρήσετε στην πώληση της ΔΕΗ, όπως σχεδιάζετε.

Υποθέτω πως μέχρι σήμερα κανείς απ’ τους αρμόδιους της Περιφερειακής Αρχής ή του κόμματος σας, δεν φρόντισε να σας ενημερώσει σχετικά.

Θα ήταν χρήσιμο να το κάνουν γιατί θα σας βοηθούσε στη διαπραγμάτευση που κάνατε με τους θεσμούς.

Γιατί πολύ απλά εκτός απ’ τα νούμερα θα βλέπατε και τα πρόσωπα των ανθρώπων που με τις αποφάσεις σας ετοιμάζεστε να τους οδηγήσετε σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Δεν θα σταθώ στο γεγονός πως τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και πάρα πολλά στελέχη σας πολλές φορές μέχρι σήμερα μας διαβεβαίωσαν πως η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια και εύρωστη.

Δεν είναι η πρώτη, και φοβάμαι ούτε και η τελευταία, φορά που κάνετε στροφή 180 μοιρών.

Όπως δεν θα σχολιάσω και τη συμπεριφορά παλιών και όψιμων συντρόφων σας, που μόλις πριν δύο χρόνια σήκωναν τα λάβαρα της επανάστασης και υπόσχονταν φθηνό ρεύμα και άλλα πολλά, και σήμερα αλλάζουν άποψη και θέση από τη μια ώρα στην άλλη.

Την καρέκλα τους προσπαθούν να σώσουν και να επιβιώσουν πολιτικά και ο τόπος ας καεί.

Εμάς, όμως, κ. Υπουργέ μας ενδιαφέρει ο τόπος κι οι άνθρωποι του.

Και κοιτώντας αυτούς τους ανθρώπους στα μάτια, το 2014 είχαμε αντιδράσει και στην προοπτική της μικρής ΔΕΗ, κι ας διασφαλιζόταν με Νόμο πως θα υπήρχε ως αντάλλαγμα ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δις ευρώ, με την κατασκευή των Μονάδων Μελίτη II και Άγιος Δημήτριος VI.

Όπως διασφαλιζόταν η κατασκευή της νέας Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και φυσικά οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών.

Αυτά βέβαια ακυρώθηκαν απ’ την Κυβέρνηση σας και στη θέση τους φέρατε, τι;

Μήπως διασφαλίσατε την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας;
Την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος;
Την ιδιοκτησία και τη χρήση των εδαφών και των νερών;
Την υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων;
Τη συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων;
Τις θέσεις εργασίας;

Δυστυχώς, οι απαντήσεις είναι αρνητικές για όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Η περιοχή μας μπαίνει εξ αιτίας σας σε μια εφιαλτική περίοδο, χάνοντας απ’ το 2020 και μετά 1 δις ευρώ, περίπου, το χρόνο.

Ποια προοπτική και ποιο μέλλον μπορεί να ‘χει μετά απ’ αυτά;

Ναι, θα μας πείτε πως αυτό επιβάλουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όχι κ. Υπουργέ.

Οι κανόνες σαφώς πρέπει να τηρούνται αλλά σου δίνουν και τη δυνατότητα να παρουσιάσεις ένα δικό σου σχέδιο.

Κι εσείς δεν είχατε κανένα με αποτέλεσμα να δεχτείτε το χειρότερο.

Φυσικά εδώ βρήκατε και τους βολικούς συμπαραστάτες που είτε απ’ τη θέση του βουλευτή είτε απ’ αυτή του Περιφερειάρχη, δέχτηκαν τα πάντα και απλώς προσπαθούν να μας παραπλανήσουν.

Ακούσαμε για γλυκαντικά, για σαλταδόρους, για αναχωρήσεις με προορισμό το Άγιο Όρος, για βουλευτές που κλαίνε και οδύρονται αλλά ψηφίζουν.

Αν υπήρχε έστω τόση δα ειλικρίνεια, θα έλεγαν αυτό που λένε όλοι οι πολίτες.

Για την καρέκλα τα κάνουν και τα ψηφίζουν όλα!

Δεν θα τους ακολουθήσουμε και φυσικά δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν με το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Για μας καμιά λύση δεν είναι λύση αν δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης με επενδύσεις σε νέες Μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Άγιος Δημήτριος VI, Μελίτη ΙΙ), την ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας, την τιμή του ρεύματος για προστασία νοικοκυριών και Επιχειρήσεων, τα Εδάφη, τα Νερά, τις Μετεγκαταστάσεις, τις Τηλεθερμάνσεις και τις θέσεις Εργασίας.

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι απέναντι στα σχέδια σας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και αν ήρθατε σήμερα για να εξασφαλίσετε τη συναίνεση μας, κάνετε λάθος. Δεν την έχετε.

Είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι, οι περισσότεροι, για να αγωνιστούμε έτσι ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Για μας δεν είναι θέμα κομματικής γραμμής.

Είναι θέμα επιβίωσης του τόπου και των ανθρώπων του και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους στερήσει το παρόν και το μέλλον τους.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»


ΟΜΟΦΩΝΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των φορέων και των Πολιτών στην πρόσκληση για τη σημερινή(31-3-2017) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας , που διεξήχθη στο Δημοτικό Κατάστημα Πτολεμαϊδας , στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκε το φλέγον θέμα της «Πώλησης μονάδων της ΔΕΗ».

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για την Επιχείρηση της ΔΕΗ , τονίζοντας την ανάγκη κοινής πλεύσης όλων μαζί των φορέων για την αντιμετώπιση των νέων αρνητικών δεδομένων.

Η δημιουργία ενιαίου αγωνιστικού μετώπου ενάντια στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ , τονίστηκε και από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου , αλλά και από τους εκπροσώπους των παρισταμένων φορέων που έλαβαν το λόγο .

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη ψήφιση της πρότασης του Δημάρχου Εορδαίας , ο οποίος επεσήμανε τα εξής: « Ως Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποιούμε τη διαχρονική και πάγια θέση μας ότι είμαστε εναντίων της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ , άρα και της πώλησης μονάδων . Εκφράζουμε κάθετα την αντίρρησή μας και όλοι μαζί συμμετέχουμε σε όποιες μορφές αγώνα αποφασιστούν από τους εργαζόμενους , όπως πράξαμε και στο παρελθόν. Με αυτή την έννοια και απαντώντας στην πρόταση περί σύστασης
Συντονιστικού Οργάνου, εμείς θα συμμετέχουμε δια του Δημάρχου Εορδαίας».


Θέσεις, διαπιστώσεις και επισημάνσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και τις δεσμεύσεις/υποχρεώσεις της στη  Δυτική Μακεδονία

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με τη θεσμική ιδιότητά του ως Σύμβουλος της Πολιτείας, τοποθετείται επί συγκεκριμένων και οριοθετημένων ζητημάτων, σεβόμενο τον θεσμικό του ρόλο.

Δυστυχώς, καλούμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε επί δημοσιογραφικών διαρροών, αποσπασματικών θέσεων, αντικρουόμενων δηλώσεων κυβερνητικών και μη παραγόντων, εικασιών, φημολογιών και προθέσεων. Το ΤΕΕ οφείλει να τοποθετηθεί εμπεριστατωμένα σε συγκεκριμένες θεσμικές προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το 2014 και στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου  περί «Δημιουργίας νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» το ΤΕΕ/ΤΔΜ αναγνώρισε την έλλειψη μέτρων, προτάσεων και πρόνοιας ως προς τις επιπτώσεις του εγχειρήματος σε τοπικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, το ΤΕΕ/ΤΔΜ εκπόνησε τη μελέτη «Ενδεικτική αποτύπωση δεσμεύσεων – υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, ως απόρροια των δραστηριοτήτων της στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας». Η συγκεκριμένη μελέτη κατέγραψε αναλυτικά τις αλληλεπιδράσεις της λιγνιτικής δραστηριότητας με την τοπική κοινωνία, διατυπώνοντας συγχρόνως και την θέση ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ ΑΕ αποτέλεσε κομβικό, δομικό και καταλυτικό στοιχείο συνύπαρξης της με την τοπική κοινωνία.

Σήμερα, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας καθίστανται επιτακτικά επίκαιρες, δεδομένου ότι ανακοινώνονται προθέσεις-παρεμβάσεις  για το μέλλον της βιομηχανίας λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις αναφορικά με:
Τις αναμενόμενες επιπτώσεις στις θέσεις άμεσης, έμμεσης και επαγόμενης απασχόλησης, μεγέθη που προσδιορίστηκαν με την μελέτη του ΤΕΕ/ΤΔΜ Εκτίμηση κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής.
Την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων, μια συμβατική δέσεμευση που θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια για τα επόμενα σαράντα χρόνια.
Τις συμφωνημένες, είτε σε παρελθόντα είστε σε παρόντα χρόνο, μετεγκαταστάσεις οικισμών, αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία της εξορυκτικής δραστηριότητας.
Την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων των αστικών κέντρων της περιοχής (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο) και της σχεδιαζόμενης στη Φλώρινα.
Την απορρύπανση του εδάφους και την δημιουργία βιώσιμων  συνθηκών των περιοχών που θα προκύψουν από την απόσυρση των υφισταμένων μονάδων.
Την ανάδειξη και διατήρηση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Την υποστήριξη μέσω θεσμοθετημένων πόρων έργων υποδομής, ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας της Δυτικής Μακεδονίας (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης).
Την υποστήριξη της ομαλής μετάβασης της περιοχής στην εποχή της χαμηλής έντασης αξιοποίησης του λιγνίτη, την μεταλιγνιτική εποχή, με την ανάπτυξη αντίστοιχων θεσμικών και οικονομικών εργαλείων.

Αυτών δεδομένων, το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι το σημερινό πλαίσιο ανακοινώσεων μέσω «διαρροών», που αφορά στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, εξακολουθεί να μην απαντά στις απαιτήσεις και στις προοπτικές μιας βιώσιμης συνύπαρξης της λιγνιτικής βιομηχανίας με την τοπική κοινωνία και δεν διασφαλίζει ούτε την ανάπτυξη της περιοχής αλλά ούτε και την βιωσιμότητα του ενεργειακού τομέα. Πολύ δε περισσότερο, όταν απουσιάζει παντελώς ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Επισημαίνεται ότι τυχόν αποφάσεις ή πολιτικές για τη ΔΕΗ δεν είναι ένα μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα εθνικής επίπτωσης, αλλά δέσμη μέτρων που οριοθετούνται χωρικά σε μια συγκεκριμένη περιφέρεια, αυτή της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά συνέπεια, αναμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, ως οφείλει απέναντι στην τοπική κοινωνία, τις οποίες ως ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας θα επεξεργαστούμε στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου.


Χάρης Κάτανας

Την ταφόπλακα του νομού Κοζάνης με υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ μας αναγγείλε ουσιαστικά χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης.

Δυστυχώς ο κ. Σταθάκης δεν ήρθε να μας πει πρωταπριλιάτικα ψέματα. Ήρθε να μας προαναγγείλει το ξε-πούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ. Της επιχείρησης που έδωσε ζωή στο νόμο Κοζάνης αλλά και ολόκληρης της δυτικής Μακεδονίας για περισσότερο από μισό αιώνα.

Το κάνει μάλιστα χωρίς καμία εγγύηση για τις θέσεις εργασίας, τις μετεγγαταστάσεις ολόκληρων χωριών, την απασχόληση εργατικού δυναμικού από την περιοχής μας στα χέρια του ίδιώτη, αλλά ούτε και την επαναπόδοση εδαφών που ουσιαστικά ορίζει το μέλλον των νέων της περιοχής μας.

Δεν λαμβάνετε κάν υπόψην πως ότι απέμεινε από τον επιχειρηματικό κόσμο,  ειδικά στην εποχή της διακυβέρνησής σας και της εμμονής που σας διακατέχει σε σχέση με αυτόν, θα πληγεί ακόμη περισσότερο και μάλιστα χωρίς καμία ελπίδα ανάκαμψης στο μέλλον του νόμου Κοζάνης.

Είστε ντροπή κ. Σταθάκη αυτό που κάνατε. Είναι ντροπή να έρχεστε στον ενεργειακό πνεύμονα της χώρας και να ανακοινώσετε τι; Την καταδίκη της περιοχής, το θάνατό της;
Το κάνετε χωρίς καμία εγγύηση για τον τόπο, μόνο και μόνο για παραμείνετε λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία.

Είστε ανίκανοι στην διαπραγμάτευση, όπως και στην διακυβέρνηση της χώρας.
Αν σας έμεινε έστω ελάχιστο ίχνος τσίπας, παραιτηθείτε. Το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας είναι πάνω από οποιδήποτε πολιτική θέση.

Κάτανας Χάρης

π. Βουλευτής νόμου Κοζάνης


ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Αυτό θέλουμε κ. πρωθυπουργέ, να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.