Τσουχτερό κρύο “Ρωσικής προέλευσης” και επιλεκτικές χιονοπτώσεις τις επόμενες 2 ημέρες – Δείτε την πρόγνωση του καιρού



xioniakozani17rthrwt

Σύντομη κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια – κεντρικά / κεντρονότια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα , αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες 2 ημέρες με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως καθ’όλη τη διάρκεια της Πέμπτης και λιγότερο μέσα στη Παρασκευή.

Ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση σε όλη τη χώρα μέσα στη διάρκεια της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου. Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με γενικά καλές καιρικές συνθήκες και αραιές νεφώσεις στη δυτική – κεντρική Ελλάδα , ενώ το θερμόμετρο σταδιακά θα ανέβει.

Αιτία αυτής της μεταβολής που περιμένουμε είναι το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων με άξονα από τη κεντρική Μεσόγειο έως τη βόρεια Ευρώπη – Σκανδιναβία όπου και θα προκαλέσει το “σκάψιμο” , δηλαδή την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία , οι οποίες θα διασχίσουν από βορρά προς νότο όλο το νοητό άξονα της ανατολικής Ευρώπης και των χωρών της δυτικής Ασίας , ρίχνοντας τον υδράργυρο αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν για τις επόμενες 2 έως 4 ημέρες. Μέσα στις περιοχές που θα επηρεαστούν βρίσκεται και η χώρα μας όπου θα γευτεί το κύμα ψύχους μέσα στη Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή. Δεδομένης όμως της βελτίωσης του καιρού την Παρασκευή , ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει βήμα βήμα μέσα στο Σαββατοκύριακο και κυρίως κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό των επόμενων ημερών:

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αρχικά προβλέπονται νεφώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη με μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και τα παραθαλάσσια τμήματα στη κεντρική Μακεδονία και κυρίως στο νομό Χαλκιδικής και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης έως τις απογευματινές ώρες. Το βράδυ οι νεφώσεις θα περιοριστούν σημαντικά και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία , τη κεντρική και μέρος της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο αρχικά στα πεδινά , χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αυτών , από τα 400-600μ και άνω.

Από τις απογευματινές ώρες και μέσα στη διάρκεια της νύχτας, τοπικές χιονοπτώσεις θα κατέλθουν σε υψόμετρο έως και τα πεδινά και θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας όπως και σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας. Παράλληλα στη Θεσσαλία η ένταση των χιονοπτώσεων θα είναι εναλασσόμενου χαρακτήρα με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται σε τμήματα της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας και στα πεδινά τμήματα από τα 100-200μ. και άνω.

Για την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία θα υπάρχουν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα πεδινά / ημιπεδινά τμήματα (300-400μ.) και πυκνές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση έως και τα 7 Μποφώρ. Στο Ιόνιο από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ τοπικά.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα με το θερμόμετρο να κατεβαίνει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Νεφώσεις με πρόσκαιρες – ασθενείς χιονοπτώσεις στα πεδινά θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία και μέρος της δυτικής , στη κεντρική και μέρος της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και μέρος της ανατολικής – βορειοανατολικής Πελοποννήσου έως τις πρωινές ώρες. Σταδιακά και μέσα στη διάρκεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει “Ήλιος με δόντια” ενώ στη δυτική Ελλάδα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στις Κυκλάδες , τη Κρήτη , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι νεφελώδης στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας , με τη βελτίωση να έρχεται από το απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 6 Μποφώρ , με πρόσκαιρη ένταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι τα 8 Μποφώρ. Μερική εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Στο Ιόνιο πέλαγος από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε όλα τα ηπειρωτικά.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης – meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.