Δήμος Κοζάνης: Καφέ κάδος – Το επόμενο βήμα στη διαχείριση απορριμμάτων



ioannidis_3

Στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης οικιακών οργανικών αποβλήτων που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Νοέμβριο αναφέρεται ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στο άρθρο του στο makthes.gr με τίτλο «Ένα πρόβλημα, μια λύση».

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα και όραμα για τον Δήμο Κοζάνης. Η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) είναι γνωστή και υλοποιείται εδώ και χρόνια. Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί(τα 4 υλικά συσκευασίας) διαχωρίζονται από τους δημότες σε 4 διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης.

Σήμερα ο Δήμος Κοζάνης κάνει το επόμενο βήμα. Ήδη από τον Νοέμβριο ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης οικιακών οργανικών αποβλήτων. Ένας νέος κάδος καφέ χρώματος που θα χρησιμοποιηθεί για την Διαλογή στην Πηγή των οικιακών βιοαποβλήτων προστέθηκε στην ήδη γνωστή τετραπλέτα (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, γυαλί).

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα αξιοποιηθούν για την επέκταση του δικτύου σε όλη την πόλη σε ένα πρώτο στάδιο και στο σύνολο του Δήμου σε ένα επόμενο.

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων προκύπτει από τον Εθνικό Σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Σημειωτέον ότι το 46% των σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελείται από οργανικά απορρίμματα(απορρίμματα κουζίνας και πράσινα απορρίμματα κήπων), ποσοστό που ανεβάζει το σύνολο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και όχι μόνο, κόστος

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περιφερειακό Δήμο, ο Δήμος Κοζάνης βραβεύτηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.

Προς το παρόν, η επεξεργασία των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων γίνεται με την χρήση μηχανικών κομποστοποιητών, ενώ στο μέλλον θα πραγματοποιείται στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, καθώς η τελευταία είναι ικανή λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί να επεξεργαστεί προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα.

Πέραν του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων εκπονούνται οι μελέτες για την υλοποίηση του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών και του Κέντρου Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), ενώ υλοποιούνται συνεχώς προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός αυτός θα εξασφαλίσει την επίτευξη ιδιαίτερα υψηλών στόχων ανακύκλωσης, επεξεργασίας του βιοαποδομίσιμου και επανάχρησης και ελάχιστα ποσοστά υπολειμμάτων για τον ΧΥΤΥ.

Με την πεποίθηση ότι οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα στις επόμενες γενιές, ο Δήμος Κοζάνης πρωτοστατεί και στοχεύει να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα Δήμου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δήμαρχος Κοζάνης
Λευτέρης Ιωαννίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.