Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απαράδεκτους όρους εργασίας και τις συνθήκες ασφάλειας στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

dei_532_355

Υπό κατασκευή βρίσκεται η 5η λιγνιτική μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας της Δ.Ε.Η. Για την ανέγερση της η Δ.Ε.Η. χρηματοδοτεί την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ, η οποία με τη σειρά της, δίνει τμήματα της κατασκευής σε υπεργολάβους. Στην ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ εργάζονται κυρίως μηχανικοί, τοπογράφοι χειριστές αλλά και οικοδόμοι, ο μεγάλος όμως όγκος των εργαζόμενων βρίσκεται στις διάσπαρτες υπεργολαβίες.

Οι όροι εργασίας και οι συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν μέσα και σε αυτό το εργοτάξιο α-ποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν φτιάξει, μέσα από τους νόμους που έχουν ψηφίσει, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και εξακολου-θεί να δημιουργεί η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πρόκειται για νόμους που αφήνουν ανεξέλεγκτο το ιδιωτικό κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και να αυγατίζει τα κέρδη του.

Συγκεκριμένα οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι είναι, είτε με βάση το νόμο Ν. 4046/2011, την ΠΥΣ 6/28-2-12, είτε με άλλες ατομικές συμβάσεις εργασίας και καμία από όλες αυτές δεν ξεπερνάει τα 33€, μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι, σε περιπτώσεις, αναγκάζονται να εργά-ζονται έως και 14 ώρες, ή ακόμα να εργάζονται για 24 μέρες και να υπογράφουν ότι εργάστηκαν 15 ημέρες λαμβάνοντας μειωμένα ένσημα. Μάλιστα σε κάποιες εργολαβίες οι εργαζόμενοι ανα-γκάζονται να υπογράφουν με την μορφή υπεύθυνης δήλωσης, ενώ φτάνουν ακόμα στο σημείο για 40€ να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες καθώς και το Σάββατο και την Κυριακή χωρίς ένσημο. Εργάζονται δηλαδή με το ίδιο μεροκάματο της καθημερινής και χωρίς να ασφαλίζονται.

Επιπλέον πρόβλημα εντοπίζεται και στον τομέα των μέτρων ασφάλειας. Τα περισσότερα ατομικά μέσα προστασίας τα πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όπως για παράδειγμα μπότες, γάντια, φόρμες εργασίας κ.λπ., ενώ η ανάδοχος εταιρεία και οι εργολάβοι καταβάλλουν μόνο το γιλέκο και τα κράνη, αφήνοντας τους εργαζόμενους ουσιαστικά ακάλυπτους και απροστάτευτους σε ένα χώρο εργασίας με συχνότατα εργατικά ατυχήματα.

Επίσης οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται και με το κόστος μεταφοράς τους από και προς τον χώρο εργασίας τους. Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ακόμα και απλήρωτοι και αναγκάζονται να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο τους στο εργοτάξιο, απόσταση περίπου 26χιλ από Κοζάνη και 12χιλ από Πτολεμαΐδα.

Οι ημερίδες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας της Δ.Ε.Η., καθώς και οι εκκλήσεις του αρμόδιου Υπουργείου ώστε να προσλαμβάνονται στους χώρους αυτούς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ της περιοχής ώστε να υπάρχει «διαφάνεια» στις προσλήψεις, δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων. Την εργασιακή ανασφάλεια, τις συμβάσεις, τα απλήρωτα μεροκάματα και υπερωρίες, την εργασία χωρίς βασικά στοιχεία ασφάλειας και υγιεινής, τον φόβο αν θα βγούνε ζωντανοί από το εργοτάξιο τους, καθώς όλα όσα έχει παραδώσει και η σημερινή συγκυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, του ανοίγει την όρεξη για όλο και περισσότερα κέρδη που συνεπάγονται μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Οι ίδιες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη χειρότερες παρουσιάζονται και σε άλλες εργολαβίες, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του ΔΕΔΗΕ (δίκτυο διανομής).

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων διασφάλισης των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προστασίας των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.

Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απαράδεκτους όρους εργασίας και τις συνθήκες ασφάλειας στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

  1. ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΗΣ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ … ΤΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ;
    ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.