Παράθυρο στο μέλλον – Άρθρο του Βασίλη Μαρκόπουλου για τα Μουσικά σχολεία του νομού Κοζάνης



arthrografia1Η τοπική μας κοινωνία μας δεν είναι σε τέλμα.Κινείται και μάλιστα δημιουργικά και ελπιδοφόρα.Πρωταγωνιστές η νεολαία , όπως απέδειξαν οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων Σιάτιστας και Πτολεμαϊδας.Σχολεία που λειτουργούν απο το 1997 και 2001 αντίστοιχα. Ενας θεσμός πετυχημένος , που χρειάζεται μεγαλύτερη ενθάρρυνση και στηριξη. Πάντως τα σχολεία αυτά τάχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία με την αγάπη της και την ηθική της στήριξη.

Οι μαθητές των Σχολείων αυτών σπουδάζουν μουσική και είναι οι αυριανοί μουσικολόγοι, όχι αυτοδίδακτοι, αλλα επιστήμονες μουσικοί , που διαδίδουν τις μουσικές τους δημιουργίες ανα την Ευρώπη και τον κόσμο , τραγουδώντας για τους καημούς και τους μόχθους , τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των ανθρώπων , όπου γής , χωρίς σύνορα , βάζοντας ένα λιθαράκι στη συναδέλφωση των λαών με συνεκτικό κρίκο τη μουσική.Τραγούδισαν τραγούδια της Αφρικής , της Αμερικής και της Ευρώπης.

Η παρουσία των χορωδιών των δύο παραπάνω Σχολείων πρόσφατα στην Κοζάνη απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η νεολαία μας υπάρχει , δρά , δημιουργεί με το τραγούδι και δοξάζει τον άνθρωπο , τη ζωή και το μέλλον. Απέδειξαν ότι η άμιλλα μπορεί να αντικαταστήσει το στείρο ανταγωνισμό , να προβάλλει το εμείς στη θέση του εγώ , να προωθήσει τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας της ελευθερίας , της αλληλεγγύης.Ομως οι καθηγητές , μαέστροι και μουσικοί , απέδειξαν ότι με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους αποτελούν θετικά ινδάλματα για τους αυριανούς μουσικούς και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σ΄όλους ( καθηγητές και μαθητές ).

Με την ευκαιρία , εκφράζω μια απορία : γιατί μέχρι τώρα στην περιοχή της Κοζάνης δεν δημιουργήθηκε Μουσικό Σχολείο ; Ειναι μια μεγάλη περιοχή μαζι με αυτή των Σερβίων και είναι μεγάλη ταλαιπωρία των μαθητών να πάνε Σιάτιστα ή Πτολεμαϊδα.

Δεν το θέτω το θέμα τοπικιστικά ή ανταγωνιστικά με τα υπάρχοντα Σχολεία , απεναντίας ένα επι πλέον Σχολείο στην πρωτεύουσα του Νομού θα ενισχύσει την άμιλλα με τα ήδη λειτουργούντα και σε καμιά περίπτωση δεν θα τα βλάψει.Μήπως είναι καιρός η Περιφερειακή Δ/νση Έκπαίδευσης Κοζάνης, η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης να δούν συγκεκριμένα το θέμα και να το προωθήσουν ;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.