Κάστρα και φρούρια στην Π.Ε. Κοζάνης – Του Σταύρου Καπλάνογλου

ynssyrtymrstysra5eymsr5ysmrmysr5

Στην προσπάθεια μας να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε σαν γεγονός, ότι στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, υπήρχαν Πελασγικά κάστρα και τείχη, αναζητήσαμε στις 4 περιφερειακές ενότητες όλες τις εναπομείνασες κατασκευές, αλλά και αυτές που υπήρχαν, με βάση τη βιβλιογραφία αλλά δεν υπάρχουν πια και θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κάστρα,φρούρια, αρχαία τείχη,ακροπόλεις,αρχαία οχυρά ανεξάρτητα από την εποχή της κατασκευής τους και ανεξάρτητα του χαρακτηρισμού τους [Πελασγικά, Βυζαντινά κλπ].

Σε προηγούμενη δημοσίευση αναφερθήκαμε στα αντίστοιχα κτίσματα της Π.Ε. Καστοριά, τα οποία ήταν 17 και μόνο ένα, εξ’ αυτών Πελασγικό.

Η περιοχή της Κοζάνης, όμως διαθέτει πληθώρα τέτοιων κτισμάτων, γεγονός, άλλωστε, φυσιολογικό, καθώς σε αυτήν την περιοχή υπήρξαν βασίλεια από τους προϊστορικούς χρόνους ( Τυρρηνών), αλλά και στη συνέχεια στους ιστορικούς χρόνους(Ορεστών στο Βοΐο,Ελίμειας στην περιοχή της Κοζάνης και των Σερβίων, Εορδαίας στην περιοχή του σημερινού Δήμου Εορδαίας και του πρώην δήμου Ελλησπόντου και Υψηλάντη).

Φρούρια όμως κτίσθηκαν και από Βυζαντινούς και Ρωμαίους και ενδεχόμενα και από άλλους κατακτητές, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν για μεγάλα διαστήματα στην περιοχή, έως την εποχή που ήρθαν οι Οθωμανοί οι οποίοι κατέστρεψαν όποιο φρούριο υπήρχε και τους ενοχλούσε ( Σερβιων και Αγίου Δημητρίου=Σταρειδώλων)

Στην βιβλιογραφία βρήκαμε 2 περιπτώσεις με χαρακτηρισμό “Πελασγικά τείχη”, μια στους Πύργους Εορδαίας και μια στον Πελεκάνο Βοΐου, στη θέση “Χτίσματα”. Στην πλειοψηφία των κατασκευών δεν υπάρχει χαρακτηρισμός ή προέλευση.

ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΧΡΩΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗ
ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΧΡΩΜΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ ΑΙΑΝΗΣ, ΚΑΣΤΡΟ ΚΤΕΝΙΟΥ, ΣΤΡΑΤΙΝΑ ΡΟΔΙΑΝΗΣ, ΚΑΙΛΙΑΣ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ.
ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ-ΚΟΖΑΝΗ
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ, ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ
ΣΕΡΒΙΑ
ΠΟΡΤΕΣ ΣΕΡΒΙΩΝ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΖΙΔΑΝΙΟΥ(ΣΤΑΝΟΥ), ΒΑΣΙΛΙΑΡΑ ΡΑΧΗ , ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ
ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΙΟΓΡΑΤΣΑΝΟΥ, ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ,ΚΑΣΤΡΟ ΣΩΣΚΟΣ =ΦΡΟΥΡΙΟ,ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΛΑΖΑΡΑΔΩΝ
KOZANH-ΣΙΑΤΙΣΤΑ
ΚΑΣΤΡΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΞΑΝΘΟΠΥΡΓΟΣ ΚΑΛΑΜΙΑΣ, ΛΕΥΚΟΚΑΣΤΡΟ ΑΝΘΟΤΟΠΟΥ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ
ΡΙΖΟ ΒΡΑΤΙΝΙΟΤΙΚΟ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ , ΚΑΣΤΡΙ ΔΡΥΟΒΟΥΝΟΥ, ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ, ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΑΛΙΑΚΜΩΝΟΣ ,ΛΟΦΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ,ΠΑΛΑΙΟΓΛΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ , ΣΚΑΦΙΔΑΚΙ[ΕΡΑΤΥΡΑ-ΓΑΛΑΤΙΝΗ], ΣΚΑΦΙΔΑΚΙ[ΓΑΛΑΤΙΝΗ-ΣΙΑΤΙΣΤΑ],,ΧΤΙΣΜΑΤΑ (ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΤΕΙΧΗ}
ΛΟΙΠΟ ΒΟΙΟ
ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΔΡΑΓΑΣΙΑΣ, ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΑΣΠΡΟΥΛΑΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΚΤΙΣΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΟΥ ,
ΜΠΟΦΑΡΙ ΑΠΙΔΕΑΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ , ΚΑΣΤΡΟ ΔΡΑΓΑΣΙΑΣ, ΠΑΛΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΛΕΥΚΟΘΕΑΣ
ΚΟΖΑΝΗ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΑΛΑΣ ΟΙΝΟΗΣ,ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ,ΦΡΟΥΡΙΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ, ΣΤΑΡΕΙΔΩΛΑ Α.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,
ΚΟΖΑΝΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΨΗΛΟΣ ΑΗΛΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ , ΑΙΧΜΗΡΑ ΚΟΡΥΦΗ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ, ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ, ΜΕΓ.ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑ. ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΑΡΡΑΧΗΣ [ΚΑΒΡΑΝΤΑΣΗ], ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΑΡΡΑΧΗΣ [ΚΟΥΛΑ], ΚΑΣΤΡΟ ΕΡΜΑΚΙΑΣ, ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ,ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΡΓΩΝ (ΠΕΛΑΣΓΙΚΟ) ,ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΣΑΣ ΠΥΡΓΩΝ ,ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΔΡΟΣΕΡΟΥ , ΓΑΛΑΣ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ, ΚΑΛΑΙ ΣΠΗΛΙΑΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ

Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και φωτογραφίες που βρήκαμε τα παρουσιάσαμε στην εκπομπή “Προγονικές εστίες”, στο Flash tv.

Ενδεχόμενα υπάρχουν και άλλες ανάλογες κατασκευές, που δεν εντοπίσαμε στην έρευνα μας, όπως και κάποια από αυτά γνωστά ή όχι και να ανήκουν στην κατηγορία των Πελασγικών, που θα ενίσχυε τους ισχυρισμούς μας ότι από εδώ ξεκίνησε η κατασκευή των Τυρρηνικών η Πελασγικών τειχών.

Δείτε την εκπομπή για πληρέστερη ενημέρωση:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.