Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Κοζάνης – Του Βασίλη Μαρκόπουλου

dimarxeio_koz_prosopsi3245

Είναι γνωστός ο βαρύς χειμώνας στην Κοζάνη και η μεγάλη του διάρκεια.Ειναι γνωστό ότι απο το 2010 ζούμε μια πρωτόγνωρη και ατέλειωτη οικονομική κρίση, που πρώτα θύματά της έχει τους φτωχούς και ανήμπορους , τους άνεργους , τους συνταξιούχους και τους μονόμισθους. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι σημαντικό στοιχείο στη ζωή μας, που μας δένει και μας συσπειρώνει σαν κοινωνία.

Βλέπουμε στους τοπικούς μας φορείς τη σανίδα σωτηρίας και την έμπρακτή βοήθεια στα καθημερινά προβλήματα.Είναι θετική και αξιέπαινη η προσπάθεια της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και του ακούραστου Μανώλη με τα καθημερινά συσσίτια να δίνουν μια ανάσα ζωής σε αρκετούς συμπολίτες μας. Ομως υπάρχουν και αρκετοί συμπολίτες που δεν πλησιάζουν για ευνόητους λόγους , κι όμως έχουν ανάγκη. Βλέπουμε τη ΔΕΗ να κάνει ρυθμίσεις , χωρίς προκαταβολή και να προχωρεί ακόμη και σε μείωση της τιμής του ρεύματος.Βλέπουμε τη ΔΕΥΑ Κοζάνης να κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις στους καθυστερημένους λογαριασμούς του νερού , όχι όμως το ίδιο και στους λογαριασμούς της τηλεθέρμανσης.

Όταν απαιτεί η ΔΕΥΑΚ μια μεγάλη προκαταβολή για να ρυθμίσει ένα καθυστερημένο λογαριασμό , εν μέσω χειμώνα , πώς θα μπορέσει ο άνεργος συμπολίτης ή ο εργαζόμενος με ευέλικτες σχέσεις εργασίας ή ο συνταξιούχος να ανταποκριθούν ; Δεν πρόκειται για ωμό εκβιασμό; αφού είναι γνωστό ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ; Είναι πολύ δύσκολο να ζητηθεί από τους οφειλέτες της τηλεθέρμανσης το εκκαθαριστικό της Εφορίας , το Ε 1 και το Ε9 , για να διαπιστωθεί αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί ο πολίτης στις απαιτήσεις της ; Είναι κι ένα άλλο σοβαρό θέμα γιατί επι τόσα χρόνια αφέθηκαν να μεγαλώσουν τόσο πολύ αυτοί οι λογαριασμοί. Δεν θέλει η ΔΕΥΑΚ να εισπράττει τις παλιές οφειλές με ευνοική έστω ρύθμιση που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των συμπολιτών και ταυτόχρονα να πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί ; ( Ας διδαχθεί από το Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κι ας δεί και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων)

Προτείνω, περα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ για τα δικά του θέματα, να ασχοληθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο με την εν γένει κοινωνική πολιτική , που μπορεί να ασκήσει σε όλους τους τομείς. Να πάψει αυτή η αντιφατική πολιτική , από τη μια να διοργανώνει συσσίτια για τους ανήμπορους και από την άλλη να τους αφήνει να ξεπαγιάζουν στο καταχείμωνο. Είναι καιρός και ήδη πολύ άργησε.

Του Βασίλη Μαρκόπουλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.