Με λαμπρότητα εόρτασε η Κοζάνη τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο



l8uyfdl86fr8lo6rdf8ol7df8l7kf8

Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο τίμησε με τη δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η Κοζάνη και σύμπασα η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό της πόλης. Τις φετεινές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από άλλους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Βεροίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ. Φλωρίνης κ. Θεόκλητου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Κίτρους κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ και του επιχωρίου Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλου.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεώς μας και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών.

Παρόντων των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών, που κατέκλυσαν τον μεταβυζαντινό Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος προσφώνησε τον Μακαριώτατο αναφερόμενος στην ιστορική εκκλησιαστική Επαρχία που διαποιμαίνει και στην πιστότητα του λαού της, που σέβεται και τιμά την Εκκλησία και τις παραδόσεις του Γένους.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αντιφωνώντας αναφέρθηκε στους Αγίους ως πρότυπα ζωής και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο τόνισε ότι «…. χρειάζεται μετάνοια στη ζωή μας, μετάνοια στην οικογένεια, μετάνοια στην κοινωνία, μετάνοια στην πολιτική» σημειώνοντας ότι η μετάνοια, δηλαδή η αλλαγή του τρόπου σκέψης και πράξεων είναι σημαντική από τον πρώτο πολίτη μέχρι τον τελευταίο. Επισήμανε δε ότι πρέπει «να απλώνουμε τα χέρια μας μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις μας, να είμαστε ενωμένοι, να κοιτούμε όχι εκείνα που μας χωρίζουν αλλά εκείνα που μας πονούν και δε θα πρέπει να ξεχνούμε όσα μας διδάσκει η ιστορία μας».

Την κυριώνυμη ημέρα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας Παντελεήμων, Καστορίας Σεραφείμ, Φλωρίνης Θεόκλητος, Εδέσσης Ιωήλ, Μεσηνίας Χρυσόστομος, Κίτρους Γεώργιος και Γρεβενών Δαβίδ.

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο να προεξάρχει των λατρευτικών ακολουθιών τονίζοντας ότι “με την παρουσία και τον λόγο του δίδει ελπίδα στον λαό μας, αλλά και νόημα σε αυτό που πρέπει να είναι διαχρονικά ο έλληνας, το έθνος μας και το γένος μας.”

Επίσης ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που συμμετείχαν, τις αρχές του τόπου αλλά και τον ευλογημένο λαό του Θεού. “Μην φοβάστε. Ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ υμών. Το Γένος μας ταλαιπωρείται διαχρονικά, το επιβουλεύονται διαχρονικά και οι ισχυροί της γης, όμως μένει σε πείσμα του διαβόλου και των εργαλείων του. Όλο μας αποδεκατίζουν, όλο μας σφάζουν, έλεγε ο Μακρυγιάννης ο μεγάλος εκείνος Στρατηγός του 1821, αλλά ο Θεός αφήνει λίγους για να γινόμαστε πολλοί και να δίνουμε πολύ σοφό, πνευματικό και επιστημονικό σε όλο τον κόσμο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης κ. Παύλος.

Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με την πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.