Λ. Μαλούτας: «Η Διαχείριση του τοπικού πόρου στο Δήμο Κοζάνης ή η πρακτική του να πράττεις τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγες στο παρελθόν»



dimarxeio_koz_prosopsi3245

Πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια για τον τοπικό πόρο, όπως συνοπτικά έχει καθιερωθεί να ονομάζεται το «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος από τους θερμικούς λιγνιτικούς σταθμούς των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας» που έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 20 του Νόμου 2446 του 1996, σχετικά με το κατά πόσο τα έργα που χρηματοδοτούνται από αυτή την πηγή υπηρετούν την βούληση του Νομοθέτη.

Ο νόμος είναι σαφής : Τα κονδύλια που θα προκύψουν από την επιβολή του παραπάνω τέλους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας.

Στην πορεία λοιπόν εφαρμογής του νόμου και υλοποίησης έργων με χρηματοδότηση απ´ τον Τοπικό Πόρο :

-Ασκήθηκαν δικαστικές προσφυγές διότι : «..αγνοούν (οι κατανομές του πόρου) παντελώς και επιδεικτικά τον πραγματικό δικαιούχο του Τοπικού Πόρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που είναι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής για τις παρούσες γενιές και η βιώσιμη ανάπτυξη για τις γενιές της μετα-λιγνιτικής περιόδου…»

(http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=880&Itemid=82)

-Διατυπώθηκαν ευθαρσώς απόψεις ότι : «ο Πόρος από την πρώτη μέρα κιόλας είχε εκτροχιαστεί, αφού χρησιμοποιήθηκε σε εργαλείο παραγοντισμού και μικροπολιτικής, κι ότι παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις απέχει πολύ από τον πραγματικό του ρόλο.»

(http://ecokinisi.blogspot.gr/search/label/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%A0%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82)

-Ακόμη και κριτική ότι :

Συχνά χρηματοδοτούνταν έργα που δεν ταυτίζονταν με το πνεύμα για την κατεύθυνση του πόρου ανάπτυξης. Ενίοτε δε, μετατρέπονταν σε εργαλείο πελατειακής πολιτικής από φορείς και πολιτικούς που διαχειρίστηκαν μέρος του πόρου….. έτσι θα κοπεί (ή θα περιοριστεί δραστικά) η εκτροπή του Πόρου σε περίεργες «δράσεις», παραγοντίστικες ενισχύσεις συλλόγων, λειτουργικά έξοδα δήμων, υπηρεσιών κλπ…

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία που οι Δήμοι ασφυκτιούν, θα ενταθούν οι πιέσεις των δημάρχων για να χρησιμοποιηθούν και να φαγωθούν άμεσα τα λεφτά του Πόρου δια «πάσαν νόσον».

https://protovouliadk.files.wordpress.com/2012/11/ceb4cf84-cf80cf8ccf81cebfcf82-draft-ceb2-711.pdf

Πως όμως να χαρακτηρίσει κάποιος τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη και την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» όταν στην πρόταση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 28-11-2016 για τα έργα που θα προταθούν για χρηματοδότηση απ´ τον Τοπικό Πόρο η πλειοψηφία αφορά έργα που καλύπτουν τις συνήθεις ανάγκες των Δήμων ή έργα συντηρήσεων ; (και για όποιον αμφιβάλλει ας δει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου)

Όταν απουσιάζει από τα προτεινόμενα έργα κάθε αναπτυξιακή διάσταση , που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα ;

Όταν η πλειονότητα των έργων , ειδικά στη σημερινή συγκυρία που οι Δήμοι ασφυκτιούν, προτείνονται έργα ώστε να φαγωθούν άμεσα τα λεφτά του Πόρου δια «πάσαν νόσον» ;

Όταν όλη η κριτική για τα πεπραγμένα του Τοπικού Πόρου που παρουσιάστηκε παραπάνω, προέρχονται από κριτική της παράταξης που έχει την διοίκηση του Δήμου σήμερα ή της Οικολογικής Κίνησης που είναι ο χώρος απ´ τον οποίο προέρχονται ο Δήμαρχος και αρκετοί σύμβουλοι της παράταξής του ;

Η πρακτική αυτή της δημοτικής αρχής, που πράττει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που επαγγελόταν, αναδεικνύει περίτρανα :

-Ότι το σημαντικά μεγαλύτερο μέρος του πόρου επενδύεται ώστε να καλύπτει συνήθεις και λειτουργικές ανάγκες

-Τα περισσότερα έργα που προτείνονται με την εισήγηση είναι χωρίς μελέτη, χωρίς τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς τους και προκειμένου να δώσουν περιεχόμενο στο νέο τεχνικό πρόγραμμα

-Την παραίτηση από κάθε προσπάθεια διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ

-Την παντελή απουσία αναπτυξιακού οράματος .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.