Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Κοζάνης για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Κοζάνης

mamatsio_koz

Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, τεχν. υπηρεσίες κλπ του Νοσοκομείου Κοζάνης

Πάει πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να εμφανίζεται ότι μάχεται υπέρ των πιο βαθειά εκμεταλλευομένων εργαζομένων στη δημόσια υγεία την ίδια ώρα που σκάβει πιο βαθειά το λάκκο τους. Βαφτίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας “αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας” το καθεστώς γαλέρας που θέλει να επιβάλει!

Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες – εργολάβοι, που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι λιγοστεύει η δυστυχία τους.

Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το “εργατικό κόστος”, καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.
Μετά από κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία και των Κλαδικών Σωματείων Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ήταν ότι θα προβλεφθεί με εγκύκλιο κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο 2 μέρες το μήνα (έως 24/έτος) και “δυνατότητα απουσίας” σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Άδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Για ποιον μάχεται λοιπόν, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, όταν το εισόδημα των εργαζομένων παραμένει σε επίπεδα επιδόματος (αμοιβή για 5ωρη εργασία 380 Ευρώ το μήνα), όταν χτυπιέται η μητρότητα, όταν δεν κατοχυρώνεται ούτε πλήρες ωράριο, ούτε βαρύ και ανθυγιεινό, ούτε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα; Για ποιον μάχεται, όταν γνωρίζει πως το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στα νοσοκομεία, παρότι τους “βγαίνει το λάδι” και υποχρεώνει τις Διοικήσεις να προσλάβουν το ίδιο αριθμό εργαζομένων; Πως θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας και χωρίς να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση;

Μάχεται γι αυτούς που υπηρετεί χρόνια τώρα πριν ως αντιπολίτευση, σήμερα ως κυβέρνηση. Για την πλουτοκρατία ως τάξη που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση του “εργατικού κόστους”, ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, για να αυξηθεί η κερδοφορία των λίγων και η ανταγωνιστικότητα τους.
Η κυβέρνηση και όλοι οι μηχανισμοί του αστικού κράτους (Βουλή, Δικαιοσύνη κλπ) εφαρμόζουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση της μόνιμης, σταθερής εργασίας και τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με ακόμα φθηνότερους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο.

Αυτή την αλήθεια προσπαθεί να συγκαλύψει και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που παρουσιάζει σαν αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής τα μνημόνια, το κουαρτέτο, την “αναξιόπιστη” κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η αντιπαράθεση που σηκώνει με την κυβέρνηση οδηγεί “ντουγρού” στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση!
Απέναντι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τσακίσει το ηθικό τους, μία είναι η απάντηση. Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε η πρότασή μας, τώρα, όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, ανεξάρτητα της εργασιακής σχέσης που έχουν, να είναι στο σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Κοζάνης. Για να προτάξουμε, όλοι μαζί, τις σύγχρονες ανάγκες μας και να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, για μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Γιατί και στο νοσοκομείο Κοζάνης η λειτουργία του έχει φθάσει σε οριακή κατάσταση. Γιατί παρά την προσπάθεια των εργαζομένων να επιτελέσουν το έργο τους, η κατάσταση χαρακτηρίζεται επικίνδυνη τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και των εργαζομένων. Για να παλέψουμε για την πλήρη χρηματοδότηση της Υγείας Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία να μη φοβηθούν αλλά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του κλάδου και από κοινού να παλέψουμε για:
Πρόσληψη από τους αντίστοιχους φορείς και απορρόφηση όλων των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να φύγουν τα συνεργεία – εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.
Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Καμία καθαρίστρια να μη χάσει τη δουλειά της.Ένταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/-στριών για καθαρά νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς.
Να προσληφθούν οι δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που μέσα από την παράταση της εργολαβίας κατά δύο μήνες και την αλλαγή εργολάβου εξαιρέθηκαν από την δουλειά.
Καλούμε το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Κοζάνης να πάρει θέση και να στηρίξει το αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στη σίτιση, τεχν.Υπηρεσίες κλπ
Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 8 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 πμ στον πεζόδρομο Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.