Ομιλία με θέμα στην Κοζάνη: «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η παιδεία στην Κοζάνη»

srytjstyktulkyuddyaj4r6ju56

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης και τον Σύλλογο Βιβλιοθηκονόμων Δυτ. Μακεδονίας σας προσκαλούν σε ομιλία με θέμα “Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η παιδεία στην Κοζάνη”

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ. στο Ιστορικό – Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης.

Ομιλεί ο Δρ. Ηλίας Τεμπέλης, Αναπλ. Καθηγητής Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Προλογίζει – Συντονίζει η κ. Ελένη Μαργαρίτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοθηκονόμων Δυτ. Μακεδονίας.

Ο Δρ. Ηλίας Τεμπέλης, ιστορικός της φιλοσοφίας, Αναπλ. Καθηγητής Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, θα μιλήσει στις  23 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. 2016 στο Ιστορικό – Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης για την παιδεία στην Κοζάνη στα μέσα του 18ου αιώνα και ειδικότερα για το έργο του Ευγένιου Βούλγαρη ως σχολάρχη της “Στοάς” της Κοζάνης (1745-1748/49). Θα περιγράψει τις πολυκύμαντες σχέσεις του (α) με τον Μελέτιο Κατακάλου, επίσκοπο Σερβίων και Κοζάνης, (β) με τον Καστοριανό λόγιο Σεβαστό Λεοντιάδη, οπαδό του κορυδαλισμού, και (γ) με τον Νικόλαο Βάρκοση, ο οποίος δίδασκε συστηματικά τον γερμανικό Διαφωτισμό, όπως προκύπτει από τα χειρόγραφα υπ’ αριθ. 50 και 72 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ενδεικτικά θα αναφερθεί η σταδιοδρομία μαθητών του Βούλγαρη στην Κοζάνη, όπως του ιατροφιλόσοφου Θωμά Μανδακάση και θα γίνει αναφορά στα μοναδικά ξυλόγλυπτα από το αρχοντικό των Σακελλαρίων με μαθηματικό περιεχόμενο, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στο Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης και πιθανώς σχετίζονται έμμεσα με τον Βούλγαρη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοθηκονόμων κ. Ελένη Μαργαρίτη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.