Απάντηση της Νέας Πρότασης Μηχανικών στο «Δελτίο Τύπου – λιβελογράφημα» της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ



nea_protasi_mixanikon45264256754Απάντηση στο με Αρ. Πρωτ. 5277/1.11.2016 «Δελτίο Τύπου» της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ

Στο με Αρ. Πρωτ. 5277/1.11.2016 «Δελτίο Τύπου» προς τη παράταξη «Νέα Πρόταση Μηχανικών», με κοινοποίηση στα Μ.Μ.Ε., αναφέρεται ότι «έχουμε επιδοθεί σ’ ένα μπαράζ επικοινωνιακών ενεργειών που βάλλουν εναντίον της Περιφερειακής Αρχής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας». Λυπούμεθα, αλλά πλανάστε. Το ενδιαφέρον μας είναι προφανές, πραγματικό και ουσιαστικό. Ομιλούμε για το ΕΣΠΑ και δεν αστειευόμαστε.
Με την από 20.07.2016 αίτηση προς την Υπηρεσία σας, ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του «παλιού» και του «νέου» ΕΣΠΑ στην Περιφέρειά μας. Ακολούθησε η από 28/09/2016 δεύτερη σχετική με την πρώτη αίτησή μας, επειδή για περισσότερες από 60 ημέρες καθυστερήσατε ν’ απαντήσετε στο αίτημά μας. Κατόπιν αυτού λάβαμε το με Αρ.Πρωτ. : 4468/05.10.2016 απαντητικό έγγραφο της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ. Επεξεργασθήκαμε τα δεδομένα και καταλήξαμε στο από 23/10/2016 Πόρισμα μας, το οποίο κατόπιν δική σας υποδείξεως, καταθέσαμε στην αρμόδια Επιτροπή. Με αφορμή το προαναφερθέν Πόρισμα μας αποστείλατε, με κοινοποίηση στα ΜΜΕ, το με Αρ. Πρωτ. 5277/1.11.2016 «Δελτίο Τύπου»-λιβελογράφημα.

Α) Απαντάμε λοιπόν, για πολλούς λόγους, στην αναίτια πρόκληση του Προϊσταμένου της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ.
1. Δεν ξέρουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά εμείς δεν έχουμε πρόθεση να πλήξουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Ειδικής Υπηρεσίας. Έχετε να κάνετε με αριθμούς και μετρήσιμα μεγέθη. Ο πλέον δε αδιάψευστος μάρτυρας είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε. Αν εσείς είσθε ευχαριστημένοι και δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας καλά κάνετε. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά κυρίως αφορά τους αποδέκτες που είναι η κοινωνία, οι πολίτες, οι μηχανικοί που πλήττονται όσο κανένας άλλος κλάδος από την κρίση, χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ.

2. Η δημόσια απαξίωση ενός συλλογικού φορέα και επίδειξη πνεύματος και ισχύος, δίνει την αίσθηση αυτοπροσβολής και δεν συνάδει με το ύφος που θα ταίριαζε στον θεσμικό ρόλο του.

3. Όσον αφορά την εκπεφρασμένη αδυναμία σας να αντιλήφθητε το χρόνο αποστολής του πορίσματος, σας θυμίζουμε ότι: στην παράγραφο 4 του με Αρ. Πρωτ. 4468/05-10-2016 εγγράφου της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ μας ενημερώνετε εσείς, για τη συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης στις 24/10, όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και μας πληροφορείτε ότι «είναι μια ανοιχτή διαδικασία, την οποία οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να παρακολουθήσουν». Εμείς, ως οφείλαμε, επεξεργασθήκαμε τα στοιχεία του ως άνω εγγράφου σας μετά των συνημμένων πινάκων, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ προς την Επιτροπή Παρακολούθησης (2η Συνεδρίαση), για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, για το τρέχον έτος και σε συνδυασμό με το με Αρ. Πρωτ. 84598/9 Αυγούστου 2016 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΕΣΠΑ και καταλήξαμε στο υπόψη Πόρισμα. Από το οποίο προκύπτει εν ολίγοις ότι: Από τα 303.000.000 € που φέρνει στην Περιφέρειά μας το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το τρέχον έτος και όσον αφορά τα συμβασιοποιηθέντα έργα η απορρόφηση ανέρχεται στο 935.795, ήτοι 0,3%. Από την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ η απορρόφηση είναι μόλις 0,4% (1.358.660 €). Σε ότι αφορά δε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) αντί να γίνει απορρόφηση 478.935.083,00 €, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 264.685.129,65, δηλαδή απορρόφηση 55, 27%. Για να είμαστε συνεπείς, το Πόρισμα αυτό φροντίσαμε, κάτω από την πίεση του χρόνου, να το διαβιβάσουμε στους αρμόδιους, ώστε να ληφθεί ή να μη ληφθεί υπόψη στη διαδικασία συνεδρίασης της Επιτροπής την αμέσως επόμενη ημέρα. Σημειωτέον δε ότι δεν δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενό του στα Μ.Μ.Ε.. Οι προαναφερθείσες πηγές από τις οποίες αντλήσαμε τα στοιχεία για την εξαγωγή των συμπερασμάτων και τη σύνταξη του Πορίσματος αναφέρονται στο περιεχόμενο του ιδίου του Πορίσματος.

4. Αν τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή δεν αμφισβητήθηκαν από τις Εθνικές Αρχές και από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας της οποίας Προΐστασθε επιβραβεύτηκαν και κρίθηκαν θετικά (;), θα μπορούσατε να μας τα κοινοποιήσετε. Σας βεβαιώνουμε ότι θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα, εάν μας πείθατε ότι αξιοποιείται στο έπακρο κάθε χρηματοδοτική, ευκαιρία που μας παρέχει το ΕΣΠΑ.

5. Η αναφορά σε «συνήθεις ύποπτους», «βολικούς συμμάχους», «επικοινωνιακό παιχνιδάκι», «ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών» και «προώθησης ίδιων συμφερόντων», ξεπερνούν κάθε όριο και συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της παράταξής μας και του επικεφαλή της. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, την απογοήτευση και θλίψη μας και επιφυλασσόμαστε για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μας.

6. Έχετε υποχρέωση να ελέγχετε και να παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στην ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ. Δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί προβάλλετε ως απειλή τον έλεγχο και την απόδοση ευθυνών.

Β) Η παράθεση των γεγονότων με την επίκληση των εγγράφων θα ήταν αρκετή να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, γιατί εμείς δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη κανενός. Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας ν’ απαντήσουμε δημόσια στις αιτιάσεις σας, χωρίς φόβο και πάθος.

Χθες μας διεβιβάσθη ηλεκτρονικά από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ένα υβριστικό και συκοφαντικό «έγγραφο-Δελτίο Τύπου» της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ, το οποίο απεστάλη και στα Μ.Μ.Ε. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσωπική επίθεση κατά του επικεφαλή της παράταξης του ΤΕΕ/ΤΔΜ «ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», συνάμα και αντιδημοκρατική μεθόδευση φίμωσης που προσβάλλει τα πολιτικά μας ήθη, αλλά και τις συλλογικές διεργασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί ατοπήματος. Όταν δε αυτό συμβαίνει είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές του ΤΕΕ και στο ψηφοδέλτιο μιας άλλης παράταξης συμμετέχουν στελέχη της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ αποκτά μια βαρύνουσα σημασία.
Θέσαμε υπόψη των συναρμοδίων την πλέον κατάλληλη στιγμή ένα πόρισμα συγκροτημένο και τεκμηριωμένο για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Ο κ. Χ. Κιουρτσίδης, ως προϊστάμενος της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ, αντί άλλου απέστειλε στα ΜΜΕ και στην «ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» τη συνημμένη απάντηση. Ως εδώ πολύ καλά έπραξε. Γιατί εμείς είμαστε εξ αρχής υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Επί της ουσίας όμως είμαστε καθέτως και οριζοντίως αντίθετοι. Το Δελτίο Τύπου φέρει τον υπότιτλο «Δόλος, αφέλεια ή άγνοια;». Τίποτα απ’ όλα αυτά, ενδιαφέρον και αγωνία το λέμε εμείς. Προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητή ένταση και αποπροσανατολισμό από την ουσία. Γιατί κανείς δεν μπορεί να διοικεί βασιζόμενος στην συκοφαντία, την προβοκάτσια, τα μισόλογα και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εμείς, ωστόσο, επιμένουμε. Όχι από  παραταξιακή αυταρέσκεια, αλλά, από ειλικρινή διάθεση να συμβάλλουμε από τη θέση μας, στο βαθμό του δυνατού.

Επειδή παρεξηγήθηκε το ενδιαφέρον μας, δίνουμε στη δημοσιότητα τη σχετική αλληλογραφία και τη θέτουμε στην κρίση των πολιτών. Κάναμε μια σειρά συγκεκριμένων ερωτήσεων με στόχευση  και προτεραιότητες, που απαιτούν απαντήσεις ρητές και κατηγορηματικές. Για το καλό της Περιφέρειας, και της κοινωνίας οφείλει η ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ να κάνει την αυτοκριτική της, να μην ψάχνει για φαντάσματα, να εντείνει και να προσανατολίσει τη δράση της με γνώμονα το μείζον και όχι το έλασσον.
Όπως και να έχει, όμως, οι δημόσιες αρχές πρέπει ν’ αντέχουν στην πολιτική και κοινωνική κριτική. Εμείς το δηλώνουμε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ζητούμε από τη Δημόσια Διοίκηση, γενικώς να μας χορηγεί στοιχεία για τις ασκούμενες αναγκαίες πολιτικές και θα την κρίνουμε για τυχόν αδράνεια ή ολιγωρία. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να απαντούν με ευπρέπεια, τεκμηρίωση και προθυμία στα αιτήματά μας.

Όταν μας συνιστάται να παρεβρεθούμε σε μια δημόσια διαδικασία για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, οφείλετε να μας παίρνετε στα σοβαρά, όπως αρμόζει σε στελέχη του δημοσίου και όχι να μας επικρίνετε γιατί πράξαμε το αυτονόητο. Η επίθεση δεν μας πτοεί, όμως το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος που θα κάνει την Περιφέρειά μας οδηγό και όχι ουραγό στην κούρσα του ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε ότι θα σταματήσετε την τακτική απαξίωσης, γιατί με τον τρόπο αυτό  ζημιώνεται η ίδια Περιφερειακή Αρχή.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο κλάδος μας δέχεται απόλυτο πλήγμα στο σύνολό του. Οι νέοι συνάδελφοι παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Οι μηχανικοί απασχολούνται σε τομείς που προσδίδουν ανάπτυξη στη χώρα. Αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Είμαστε μια παράταξη Μηχανικών μέσα σ’ ένα τέτοιο τοπίο. Είναι χρέος δικό μας να ενδιαφερόμαστε, να κρίνουμε, να απαιτούμε, να πιέζουμε με το παραπάνω και δική σας υποχρέωση να μας ενημερώνετε έγκαιρα και έγκυρα στο αντικείμενο ευθύνης σας, που μας αφορά άμεσα. Οι χαρακτηρισμοί, τα υπονοούμενα, οι απειλές, οι εκφοβισμοί, η αμφισβήτηση των προθέσεών μας, οι προσωπικές αιχμές και μομφές παραβιάζουν βάναυσα κάθε έννοια λογικής και δικαίου. Δεν σας το επιτρέπουμε. Το κίνητρό μας είναι να βοηθήσουμε και να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Το χρωστάμε στην πατρίδα, στην περιοχή μας και στις γενιές των νέων, των οποίων το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

Για την παράταξη «ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Ο επικεφαλής

Νίκος Συλλίρης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.