Ημερίδα του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία



dimarxeio_ptolemaidasΣυνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν 13 θανατηφόρα ατυχήματα στους χώρους εργασίας του ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. ενώ εκατοντάδες είναι οι σοβαροί και λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί που δεν γίνονται γνωστοί. Γι’ αυτήν την κατάσταση δεν φταίει η κακία μας η μοίρα. Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων όπως, ενδεικτικά, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, την φθορά και όχι έγκαιρη αντικατάσταση εξοπλισμού, ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.α. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν κοινό παρονομαστή, την αύξηση των κερδών του ομίλου ΔΕΗ Α.Ε μέσω της μείωσης του κόστους.

Στην Ελλάδα, τα ελλιπή, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει και χιλιάδες σακατεύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας από εργατικό ατύχημα. Ταυτόχρονα, παρόλο που στην Ελλάδα, στην πράξη δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες ως τέτοιες, εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που τις υφίστανται (πχ. μυοσκελετικές παθήσεις, άσθμα, δερματίτιδες, ψυχικές παθήσεις), ή οδηγούνται ακόμα και στο θάνατό από αυτές (πχ. επαγγελματικός καρκίνος, καρδιακές παθήσεις).

Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τεχνικές και οργανωτικές λύσεις για ζητήματα στο τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Ωστόσο, η οργάνωση της παραγωγής που σκοπό της έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου εμποδίζει την ουσιαστική εφαρμογή τους, γιατί αποτελούν «κόστος» που πρέπει να «εξοικονομηθεί». Έτσι αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργαζομένων οι εκμεταλλευτές. Ξεζούμισμα όσο δεν πάει για να βγει η δουλειά, πέταγμα τους σα στυμμένες λεμονόκουπες όταν αυτό απαιτεί η αύξηση των κερδών.

Η παραπέρα απελευθέρωση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας θα οξύνει τον ανταγωνισμό μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο και θα έχει σαν συνέπεια την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης συμπίεσης του κόστους με συνέπεια ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εντατικοποίηση της εργασίας κ.α

Το Σωματείο μας έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στο επίκεντρο της διεκδίκησης τους άμεσα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Γεωργιάδου Εύη: Μηχανικός Ασφαλείας.
Δρίβας Σπύρος: Γιατρός Εργασίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016, 6 μ.μ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.