Βίντεο: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το Τρανόβαλτο

2sfrasthwrtjwrj456hujw456t

Εκδήλωση τιμής για τους δεκάδες μαχητές και μαχήτριες που έδωσε το Τρανόβαλτο στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ, 1946-1949), με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2016 στο Τρανόβαλτο του δήμου Σερβίων – Βελβεντού Κοζάνης.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Κ.Ο. Καμβουνίων του ΚΚΕ, ξεκίνησε με τη συγκλονιστική μαρτυρία του -92χρονου σήμερα- ανθυπολοχαγού της διμοιρίας Ασφαλείας/138 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ Αχιλλέα Σκετόπουλου, που αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες της περιόδου εκείνης. Στη συνέχεια, σε κλίμα συγκίνησης, έγινε προσκλητήριο των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ από το Τρανόβαλτο, οι περισσότεροι από τους οποίους «έπεσαν στη μάχη».

Ακολούθησε ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης Νίκος Γεωργακόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σερβίων – Βελβεντού επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αναφέρθηκε στον τρίχρονο αγώνα (1946-1949) του ΔΣΕ, που εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών της. Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που παρευρίσκονταν στην αίθουσα τόνισε ότι «στο πρόσωπό σας το ΚΚΕ αναγνωρίζει και τιμά όλους τους αγωνιστές της εαμικής αντίστασης, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες πάλεψαν να σώσουν το λαό απ’ την πείνα και ταυτόχρονα με το όπλο στο χέρι μάτωσαν για να διώξουν τον ξένο φασίστα κατακτητή, ώστε ο λαός κυρίαρχος να καθορίζει τη ζωή του, χωρίς πείνα και εκμετάλλευση.

Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ που υπερασπίστηκαν τη λευτεριά του λαού με την κορύφωση της ταξικής πάλης, κατά της επέμβασης των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών για τη στήριξη της αστικής τάξης των δοσίλογων και των συνεργατών τους…» (στο βίντεο εκτενές απόσπασμα από την ομιλία).

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα ενδιαφέρον ιστορικό ντοκιμαντέρ από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) την περίοδο 1946-1949, από αρχειακό υλικό του ΚΚΕ.

Τέλος, η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με το ζωντανό μουσικό κομμάτι με αντάρτικα και επαναστατικά τραγούδια, που απέδωσαν ο Κώστας Αντάρας και η Δώρα Δημαράκη.

1arthsrthjsrthjrts

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.