«Απαγορευμένα παιχνίδια»: Σινεμά Δευτέρα βράδυ από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης



uluyfldfk7dk7dk7Με μια από τις κορυφαίες αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών, επιλέγει να ξεκινήσει τις φετινές χειμερινές του προβολές, που συνεχίζει για ένατη συνεχόμενη χρονιά, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης. Αυτή τη Δευτέρα 31-10-2016, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», προβάλλονται τα «Απαγορευμένα παιχνίδια» (Jeux Interdits-1952) του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ρενέ Κλεμάν, με τους Μπριζίτ Φοσέι, Ζορζ Πουζουλί, Σούζαν Κουρτάλ και Λισιέν Ιμπέρ.

Στη κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία του 1940, η πεντάχρονη Πολέτ χάνει και τους δύο γονείς της, όταν το προσφυγικό κονβόι τους βομβαρδίζεται από τους Γερμανούς. Με το νεκρό σκυλάκι της αγκαλιά, βρίσκει καταφύγιο σε μια αγροτική οικογένεια και πιάνει φιλίες με τον δεκάχρονο Μισέλ. Μαζί θ’ αναλάβουν το απαγορευμένο κι επικίνδυνο έργο να θάψουν το νεκρό ζωάκι μέσα σ’ έναν εγκαταλειμμένο μύλο. Σιγά. σιγά θα προσθέσουν κι άλλα νεκρά ζωάκια, το καθένα με το δικό του σταυρό, φτιάχνοντας ένα κρυφό κοιμητήριο ζώων. Όταν παρά τις υποσχέσεις του ο πατέρας του Μισέλ θα δώσει την Πολέτ στο ορφανοτροφείο, ο Μισέλ θα καταστρέψει το μικρό κοιμητήριο και θα πετάξει τους σταυρούς στο ποτάμι.

Μοναδικό στο είδος του, αντιπολεμικό αριστούργημα του κορυφαίου Ρενέ Κλεμάν (‘Η μάχη των σιδηροδρόμων-1946, Γυμνοί στον ήλιο-1960), όπου με πολύ απλά και λιτά μέσα αντιπαραθέτει τη σκληρότητα του πολέμου με την παιδική αθωότητα, μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο θάνατος. Η ταινία, βασίστηκε στο βιβλίο του Φρανσουά Μπουαγιέ «Το μυστικό Παιχνίδι», που είχε κυκλοφορήσει το 1947, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στην Αμερική αν και παντελώς αγνοημένο στη Γαλλία, το οποίο ενδιαφέρθηκε να διασκευάσει στο σινεμά ο Κλεμάν με τη βοήθεια των Ζαν Ορένς και Πιέρ Μποστ. Αρχικά επρόκειτο να γυριστεί ως ταινία μικρού μήκους, ωστόσο ο Κλεμάν θέλησε να την επιμηκύνει γυρίζοντας λίγο μετά κάποιες επιπλέον σκηνές. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πολέτ, αρχικά ο Κλεμάν ήθελε ένα κορίτσι 9-11 ετών, ωστόσο μέσα από το πρόσωπο της 6χρονης Μπριζίτ Φοσέι είδε την ιδανική του πρωταγωνίστρια, με την οποία απορεί κανείς πως μπόρεσε να είναι τόσο πειστική σε αρκετές δύσκολες σκηνές, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Καθοριστική η μουσική υπόκρουση της ταινίας, το κλασικό «Romance», με την κιθάρα του Ναρθίσο Γέπες. Το αποτέλεσμα ένα πραγματικό, διαχρονικό αριστούργημα, μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες όλων των εποχών, που έγινε παγκόσμια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ υπήρξε υποψήφιο για το Όσκαρ σεναρίου, κέρδισε το Ειδικό βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από την Ακαδημία αλλά και από την Ένωση κριτικών κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ το 1954 απέσπασε το βραβείο Bafta.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με τις θερινές του προβολές, καλεί τους σινεφίλ που θα έρθουν στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον να παρακολουθήσουν τις χειμερινές προβολές, να προσκομίσουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, για τις ανάγκες συγκρότησης της βιβλιοθήκης των φυλακών στα Γρεβενά.

Αυτή τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.