Παράφραση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Μακεδονίας κατά το δοκούν επί καταγγελίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής για διαχείριση αδέσποτων στο Δήμο Κοζάνης



7forytvyulkvulylu

Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την απάντηση τους επί καταγγελίας μας για διαχείριση αδεσπότων στο Δήμο Κοζάνης. Η επιστολή κοινοποιήθικε στο Υπουργίο Εσωτερικών, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά την απάντησή σας με την οποία μας κοινοποιήσατε την άποψη του Δήμου Κοζάνης για την δολοφονία των τεσσάρων σκύλων φυλής rottweiler κατά παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας, την οποία παραφράσατε κατά το δοκούν, μη λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των νομοθετημάτων αλλά αποσπασματικά τα σημεία που βόλευαν για την σύνταξη αυτής, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του Άρθρου 9 του Ν.4039/2012

“[…] και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία”

Από την ως άνω διατύπωση, δεν προκύπτει ότι για να αναλάβουν την φροντίδα και την διαδικασία της υιοθεσίας τους, τα φιλοζωικά σωματεία θα πρέπει αφενός να έχουν σύμβαση με τον εν λόγω Δήμο – απλά θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον – και αφετέρου να τα υιοθετήσουν.

Στην απάντησή σας, προσπαθήσατε να αιτιολογήσετε την “σωστή” απόφαση του Δήμου κάνοντας χρήση μίας πολύ καλά παραφρασμένης έκδοσης του Νόμου η οποία απλά βολεύει την περίσταση, χωρίς ωστόσο να είστε σε θέση να ερμηνεύσετε τον Νόμο αλλά μόνο να τον εφαρμόσετε. Εξάλλου η ερμηνεία κάθε Νόμου κρίνεται αποκλειστικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη και όχι σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις απόψεις υπηρεσιών.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν την κατά γράμμα διατύπωση του Νόμου, η υπηρεσία σας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για κανέναν λόγο δεν απαιτείται έγγραφη συμφωνία φιλοζωικού σωματείου και Δήμου ώστε να αναλάβουν και όχι να υιοθετήσουν τα εν λόγω ζώα, αλλά μόνο η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την μεριά των φιλοζωικών σωματείων όπως ο Νόμος ρητά και απολύτως ξεκάθαρα αναφέρει.

2) Τα φιλοζωικά σωματεία, λαμβάνοντας υπόψιν την ως άνω διατύπωση, εκδήλωσαν τόσο γραπτώς όσο και προφορικά στα πλαίσια των σχετικών επιτροπών, την πρόθεσή τους να αναλάβουν τα ως άνω ζώα για περαιτέρω φροντίδα, εκπαίδευση σε εγκαταστάσεις αδειοδοτημένου εκπαιδευτηρίου, και τέλος την διαδικασία υιοθεσίας τους.

Ο Ν.4039/2012 δεν απαγορεύει την διατήρηση ζώων προς εκπαίδευση και εποπτεία σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις εκπαιδευτηρίων. Πρόκειται για ακόμα μία παράφραση που η υπηρεσία σας αποδέχεται σαν να έχετε αναλάβει νομοθετικό έργο αυτόβουλα. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να μας προσκομίσετε σχετική διάταξη η οποία καταδεικνύει ότι ο τρόπος που πρότειναν τα εν λόγω σωματεία για την διαχείριση των εν λόγω ζώων είναι μη σύννομος και ως εκ τούτου δεν έγινε αποδεκτός αλλά προτιμήθηκε η δολοφονία τους.

3) Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση 130/2013 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή στο σύνολό της από τον τότε Υπουργό και κατά συνέπεια αποτελεί δεσμευτική πράξη για την δημόσια Διοίκηση, εν περιλήψει, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Ν.4039/2012, δεν απαιτούνται εγκαταστάσεις από ανθρώπους που για λόγους φιλοζωίας ασκούν αρμοδιότητες του Δήμου. Συνέπεια αυτού, η απαίτηση ύπαρξης εγκαταστάσεων για την ανάληψη ζώων που χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και μάλιστα με σκοπό να αποφύγουν την ευθανασία, δεν μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να διασωθεί η ζωή τους.

4) Σύμφωνα με το Άρθρο 9 παρ. 2 του Ν.4039/2012 οι προϋποθέσεις των εγκαταστάσεων των φιλοζωικών σωματείων θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση η οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Συνέπεια του 3) και 4), και μέχρι να εκδοθεί αυτή η Υπουργική Απόφαση, η πρόφαση για την ύπαρξη ή όχι εγκαταστάσεων από τα φιλοζωικά σωματεία δεν μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα εφαρμογής του Νόμου και άρα της ορθής διαχείρισης τόσο του συνόλου των αδέσποτων ζώων, όσο και ειδικότερων περιστατικών όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Παρακαλούμε όπως άμεσα μας καταδείξετε:

α) το σημείο του Νόμου που έκανε απαγορευτική την ανάληψη, εποπτείας, εκπαίδευσης και διαδικασίας υιοθεσίας τους από τα φιλοζωικά σωματεία.

β) Το σημείο του Νόμου που απαγορεύει στα ενδιαφερόμενα (και όχι στα συμβαλλόμενα) φιλοζωικά σωματεία να αναλάβουν τα ζώα που θα παραμείνουν σε αδειοδοτημένο εκπαιδευτήριο και όχι στις δικές τους εγκαταστάσεις.

Αναμένουμε αιτιολογημένη απάντηση σας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος προκειμένου να συντονίσουμε επόμενες κινήσεις μας.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (55 Σωματεία)
και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.