Ερώτηση του τομεάρχη αγροτικού της Ν.Δ. Γ. Κασαπίδη για τις επικίνδυνες ζωονόσους που έπληξαν την κτηνοτροφία

kasapidis_g3245

Ετοιμότητα και πρόληψη αξιώνει τη φετινή χρονιά από την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο τομεάρχης αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, για την αποτροπή φαινομένων επιζωοτιών που έχουν γίνει πλέον σοβαρό πλήγμα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ασκώντας αυστηρή κριτική, εγκαλεί τον Υπουργό κ. Αποστόλου για την αδικαιολόγητη αδράνεια που επέδειξε η πολιτική ηγεσία και τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των σοβαρότατων αυτών απειλών στην κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας που την πλήττουν επανειλημμένως και σε ολοένα μεγαλύτερη έκταση τα τελευταία τρία χρόνια.

Επαναφέροντας το ζήτημα με ερώτησή του που συνυπογράφουν 36 βουλευτές της Ν.Δ., επισημαίνει στον Υπουργό την αναγκαιότητα να ενημερώσει τη σχετική επιτροπή της Βουλής για τα αίτια των επιζωοτιών των τελευταίων τριών ετών. Παράλληλα προτείνει δράσεις για την προληπτική προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας με τον έγκαιρο εμβολιασμό των ζώων. Τέλος εφιστά την προσοχή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αξιοποιήσει την πρόσφατη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας για ανάπτυξη στρατηγικής προληπτικού εμβολιασμού στη χώρα μας και για έγκαιρη και επαρκή προμήθεια εμβολίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Βαγγέλη Αποστόλου
ΘΕΜΑ: Μέτρα πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από επικίνδυνες ζωονόσους που επανειλημμένως έπληξαν την ελληνική κτηνοτροφία. Νέοι κίνδυνοι προ των πυλών της χώρας.

Επισημάνσεις κινδύνων και δράσεις που σας υποδείξαμε με την υπ. αριθμ. 4145/22.03.2016 ερώτηση που σας υποβάλλαμε 29 βουλευτές της Ν.Δ. για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από μεταδοτικές ζωονόσους, δυστυχώς, όχι μόνο δεν τη λάβατε υπόψη σας, αλλά απαξιώσατε ως πολιτική ηγεσία να μας απαντήσετε.

Αποτέλεσμα της στάσης σας να υποτιμήσετε τους κινδύνους επανεμφάνισης ζωονόσων που σας επισημάναμε έγκαιρα ήταν η εκ νέου, εντός του 2016 επανεμφάνιση της οζώδους δερματίτιδας σε ευρύτερη έκταση στη χώρα (έως και την Πελοπόννησο), σε σχέση με την επέκταση της κατά το 2015 όπου είχε εντοπιστεί έως και τη Χαλκιδική, εισερχόμενο το μόλυσμα από τη γειτονική Τουρκία.

Για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για την ελληνική βοοτροφία, σοβαρές είναι οι ευθύνες της πολίτικης ηγεσίας του Υπουργείου καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Για όλες τις αστοχίες και παραλείψεις που όχι μόνο δεν απέτρεψαν την επανεμφάνιση της ζωονόσου, αλλά αντίθετα, οδήγησαν σε σοβαρότερες και μεγαλύτερες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας οφείλει ο Υπουργός ΥπΑΑΤ κ. Αποστόλου να ενημερώσει δημόσια την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όπως, επίσης και για την αψυχολόγητη απόφασή του για δραστική μείωση του προϋπολογισμού μέτρων του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) σχετικών με την αγροτική παραγωγή και τη στήριξη και προστασία αυτής.

Τέτοια μέτρα είναι το Μ05 “Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων”, στο οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εγγράψει κονδύλι ύψους 200 εκ. €., ενώ η σημερινή το κατήργησε και το Μ14 “Καλή διαβίωση των ζώων”, ο προϋπολογισμός του οποίου μειώθηκε έως και 67% σε σχέση με αυτόν που είχε καταθέσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τα μέχρι σήμερα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα για την πολιτική ηγεσία, ώστε να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο το ερχόμενο έτος και κατ΄επέκταση η ελληνική κτηνοτροφία και η αγροτική οικονομία.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βοοειδών κατά την περίοδο διαχείμασης και όσο αυτά παραμένουν ενσταυλισμένα. Εμβολιασμός αργά την άνοιξη ή και το καλοκαίρι είναι καθυστερημένος, σχεδόν ανέφικτος και μη αποτελεσματικός. Σωστός προγραμματισμός για έγκαιρη προμήθεια και διανομή των κατάλληλων εμβολίων είναι βασική υποχρέωση του Υπουργείου και προϋπόθεση για την αποτροπή φαινομένων των προηγούμενων ετών.

Ήδη, ο Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., σε συνδιάσκεψη για την οζώδη δερματίτιδα που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, με πρωτοβουλία του Υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας, ανέλαβε τη δέσμευση να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμβολίων και να εξετάσει θετικά η Επιτροπή μια στρατηγική προληπτικού εμβολιασμού για τη χώρα μας.

Επίσης, δεσμεύτηκε, στη βάση γνωμοδότησης της EFSA, να ρυθμιστούν θέματα θανάτωσης των ζώων, ώστε σε περιοχές με εμβολιακή κάλυψη να θανατώνονται μόνο τα νοσούντα και όχι όλα τα ζώα.

Επειδή οποιοδήποτε νέο ξέσπασμα επιζωοτίας δύναται να αποβεί μοιραίο για την ελληνική βοοτροφία,
Επειδή για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα και δεσμευτικά για την Ε.Ε. δίνεται η ευκαιρία να γίνει ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη,
Επειδή η γνωμοδότηση της EFSA θέτει θεμέλια για διάσωση σημαντικού ζωικού κεφαλαίου ακόμη και σε προσβεβλημένες εκτροφές,
Επειδή η Ε.Ε. δια στόματος του επιτρόπου Υγείας δεσμεύτηκε για επάρκεια εμβολίων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου τη φετινή χρονιά για όλες τις ενέργειες προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ζώων και η ζωική παραγωγή της χώρας;

2. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε ως Υπουργείο τις αυξημένες ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ;

3. Πόσα ζώα (βοοειδή) θανατώθηκαν στη χώρα στο πλαίσιο των κατασταλτικών ενεργειών της οζώδους δερματίτιδας τα έτη 2015 και 2016 και ποιο το κόστος για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων; Ποια η εκτιμώμενη αξία της απολεσθείσας παραγωγής για τα προαναφερόμενα έτη;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.