Κοζάνη: Εκδήλωση – ομιλία της καθηγήτριας Νεοελληνικής φιλολογίας Α. Καστρινάκη με τίτλο: “Η Πηνελόπη ταξιδιώτισσα”



arhyuras6ujwr56u5weu6Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 7/10/2016 στις 7:00 μ.μ. στο Κοβεντάρειο στην εκδήλωση-ομιλία της καθηγήτριας Νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγγέλας Καστρινάκη με τίτλο :

“Η Πηνελόπη ταξιδιώτισσα”.

Η Πηνελόπη ως ομηρική ηρωίδα είναι ταυτισμένη με ό,τι δεν είναι ταξίδι: στάση-ακινησία-υπομονή-αναμονή-σταθερότητα-πίστη. Ο Οδυσσέας είναι η περιπλάνηση, η Πηνελόπη είναι το σπίτι• ο Οδυσσέας το καράβι, η Πηνελόπη το λιμάνι. Το σχήμα αυτό θα αρχίσει να κλονίζεται πολύ αργά, στο τέλος του 20ού αιώνα.

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί στη μορφή της Πηνελόπης και θα μιλήσει, για τις μεταμορφώσεις που γνώρισε στον 20ό αιώνα η ηρωίδα του Ομήρου, επιμένοντας περισσότερο στις κρίσιμες εξελίξεις στα τέλη του αιώνα, όταν η Πηνελόπη αποτινάζει τη μακραίωνη ακινησία της και αρχίζει σιγά-σιγά να ταξιδεύει. Επίσης θα παρουσιάσει ελληνίδες Πηνελόπες, καθώς και Πηνελόπες άλλων εθνικοτήτων, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής που συνέβη να συναντήσει στην έρευνά της.

ΚΔΒΚ – Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.