Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα η εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας



w45r6yw546uw56ue56u5e

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα εκδήλωση με τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κ. Λιαργκόβα Παναγιώτη με θέμα «Η ελληνική Οικονομία : τρέχουσες εξελίξεις και μελλοντικές προκλήσεις» και με τον Καθηγητή Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Χιόνη Διονύσιο με θέμα «Η ελληνική περιπέτεια και η ανάπτυξη που δεν ήρθε».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού κ. Καρακάσης Εμμανουήλ, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους καθηγητές, τους επισήμους και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθείται με την υπερφορολόγηση, την συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων και την έλλειψη επενδυτικού σχεδίου και ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Εορδαίας κ. Κοκκινίδης Γεώργιος. Ενώ διαβάστηκε συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλαν λόγω απουσίας των ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Ζαμανίδης Σάββας και η Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνίου Μαρία.

Το λόγο έλαβε ο κ. Χιόνης Διονύσιος ο οποίος παρουσίασε μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στην οικονομία από την εφαρμογή των μνημονίων, τόνισε τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτυχημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ανέφερε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει εάν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας. Ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ποσοτικής χαλάρωσης και προστασία της εγχώριας παραγωγής μπορούν να αποτελέσουν τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την κρίση. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την προοπτική της διάλυσης και της μεταβλητής γεωμετρίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Λιαργκόβας Παναγιώτης ο οποίος παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις μελλοντικές της προοπτικές. Στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένα ανησυχητικά σημεία όπως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών, τα κόκκινα δάνεια και η υψηλή φορολογία. Προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το ζήτημα των τραπεζών και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα με ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης. Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό ζήτημα και να υπάρχει μια ενιαία ελληνική στρατηγική.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από συναδέλφους οικονομολόγους που αγωνιούσαν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και των παιδιών τους, στις οποίες έδωσαν προσεκτικές απαντήσεις οι καθηγητές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου κ. Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας κ. Βύρλιος Μάρκος, ο Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας κ. Τσίπρας Δημήτριος, ο εκδότης της εφημερίδας Πτολεμαίος και Εορδαικού Παλμού κ. Πογαρίδης Κοσμάς, ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Σαρρής Νικόλαος, το μέλος της ΣτΑ κ. Μετίσογλου Κωνσταντίνος, οι πρόεδροι των συλλόγων Λογιστών – Φοροτεχνικών Κοζάνης κ. Μόσχος Βασίλειος, Πτολεμαΐδας κ. Παρλάνης Δημήτριος, Βοίου κα. Τσιώρα Ανδρομάχη, Καστοριάς κ. Τζουμάκης Βασίλειος και Φλώρινας κ. Λιθοξοϊδης Κωνσταντίνος, ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης κ. Λιάκος Ευάγγελος και το μέλος κ. Λιάκος Ευθύμιος.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος εκ μέρους της Διοίκησης του 5ου Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους καθηγητές, του επισήμους, τους παρευρισκόμενους συναδέλφους και τους τοπικούς δημοσιογράφους που κάλυψαν την εκδήλωση.

Για το Π.Τ.
Ο Πρόεδρος
Καρακάσης Εμμανουήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.