Απρόσμενη “βοήθεια” Παπαϊορδανίδη στον Περιφερειάρχη με αφορμή την ΔΕΗ – Του Σπύρου Κουταβά



perifereiako_simvoulio_22Του Σπύρου Κουταβά από το vetonews:

Στην συζήτηση και την σκληρή αντιπαράθεση που έγινε χθες στο Περιφερειακό συμβούλιο ανάμεσα στον περιφερειάρχη και την αντιπολίτευση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει το 35% της ΔΕΗ στο υπερταμείο, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην περίοδο Δακή, Γιάννης Παπαϊορδανίδης αποφάσισε να προσφέρει “χείρα βοηθείας” και να σταθεί εμμέσως υποστηρικτικά στο πλευρό του Θόδωρου Καρυπίδη στηλιτεύοντας την στάση της αντιπολίτευσης «..πολλοί βρήκαν ευκαιρία να αντιπαρατεθούν λυσσαλέα στον περιφερειάρχη..» η βρήκαν την ευκαιρία με λίγα λόγια να του φορτώσουν ευθύνες και που δεν του αξίζουν «..προσωποποιώντας τις ευθύνες για κακούς χειρισμούς του και φορτώνοντας του όλα..»

Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης για δικούς του λόγους αποφασίζει να “ξεπλύνει” το μαύρο λαϊκισμό του Καρυπίδη της περιόδου του 2014 όταν με την κάμερα του καναλιού του παραμάσχαλα, έκανε περιοδείες στα εργοστάσια και με το χέρι σηκωμένο και έχοντας στο πλευρό του την «λαϊκή δεξιά του κυρίου» μίλαγε για προσκυνημένους βουλευτές και ότι πρέπει να παραιτηθούν. με ένα απλό σχόλιο «συνέβαλε και ο ίδιος θέτοντας ψηλά τον πήχη των λεκτικών διεκδικήσεων του». Ο Θόδωρος Καρυπίδης “στριμωγμένος” στην παρούσα συγκυρία, δεν θα μπορούσε να βρεί καλύτερο σύμμαχο απο το σπαρασσόμενο χώρο της κεντροαριστεράς στο πρόσωπο του Γιάννη.

Τα όσα γράφει ο Παπαϊορδανιδης δεν αφορούν το Δακή αλλά στοχεύουν στην Ζεμπιλιάδου που έχει αναλάβει να ασκεί την πιο δριμεία αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο και έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση τόσο τον Περιφερειάρχη όσο και «φίλους» του Παπαϊορδανίδη που βρίσκονται στο πλευρό του Θόδωρου. Και φυσικά ο Παπαϊορδανίδης δεν είναι η πρώτη φορά που στα δύσκολα είναι προς την πλευρά του Θόδωρου όταν η αντιπολίτευση –δηλαδή η Ζεμπιλιάδου- τον σφυροκοπεί.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει λίγο αργότερα, με την Γεωργία Ζεμπιλιάδου να σχολιάζει την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και τα βήματα της επόμενης ημέρας όπου ανάμεσα στα άλλα απευθύνεται εμμέσως με καυστικό τρόπο και στον Παπαιορδανίδη κατηγορώντας τον, για τακτικισμούς, ανίερες συμμαχίες, κλπ. «..Τακτικισμοί, συμφωνίες κάτω απ΄ το τραπέζι για τη διανομή της εξουσίας, ανίερες συμμαχίες για να εξυπηρετηθούν προσωπικοί στόχοι, την ώρα που ο τόπος κινδυνεύει να «καεί», είναι απαράδεκτες και ανήθικες πρακτικές”.

Η κ. Ζεμπιλιάδού λέει και κάτι πιο σκληρό για το άλλοτε “σύντροφό” της στο ΠΑΣΟΚ ότι «..εμείς οι πολλοί …. μάθαμε να μην κρυβόμαστε πίσω από μάσκες τις οποίες αλλάζουμε ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες».

Αναφερόμενη προφανώς στην προηγούμενη στάση του Παπαϊορδανίδη που το 2010 τον στήριξε το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του προσωπικά ως υποψήφιο περιφερειάρχη, όπου στο μέσο της αντιπολιτευτικής του θητείας είχε σηκώσει λευκή σημαία για να φτάσει στο τέλος του 13 και αρχές 14 να διαπραγματεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατέλθει υποψήφιος περιφερειάρχης.

Ας μην ξεχνούν τόσο “οι μέν οσο και οι δε”, ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία ο μόνος, νόμιμος και αποδεκτός τρόπος της αντιπολίτευσης να καταλάβει την εξουσία είναι να ασκεί σκληρή κριτική σε αυτόν που κυβερνά. Να επισημαίνει τα λάθη του, τις παραλήψεις τους, τις υποσχέσεις που δεν εκπλήρωσε, την ανακολουθία του. Αυτό είναι το καθήκον της αντιπολίτευσης και αυτό το έργο να προσπαθεί να το κοινωνήσει στους πολίτες που θα ψηφίσουν. Από την αντίστροφη πλευρά βρίσκεται το έργο και το καθήκον όσων έχουν την εξουσία.

Το σχόλιο του Γιάννη Παπαϊρδανίδη

Όταν σε ένα κρίσιμο περιφερειακό συμβούλιο, που διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας για τις ενεργειακές εξαρτήσεις που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον, δεν προκύπτει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μία κοινή συνισταμένη, υπάρχει πρόβλημα.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, πολλοί βρήκαν ευκαιρία να αντιπαρατεθούν λυσσαλέα στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, προσωποποιώντας τις ευθύνες για κακούς χειρισμούς του και φορτώνοντας του όλα. Εν παρενθέτω συνέβαλε και ο ίδιος θέτοντας ψηλά τον πήχη των λεκτικών διεκδικήσεων του.

Ο εντολοδόχος των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, με νηφαλιότητα και σύνεση οφείλει να δράσει άμεσα. Πριν είναι αργά. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και προτάσσοντας το συμφέρον της περιοχής και των πολιτών…..

Το σχόλιο της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου

Οι δυσάρεστες εξελίξεις με τη ΔΕΗ αποδεικνύουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να πληρώσουμε, δυστυχώς, πολύ ακριβά, και νωρίτερα απ΄ ότι είχαμε φανταστεί, το τίμημα του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας.

Άνθρωποι που είτε δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνουν ή το καταλαβαίνουν αλλά δεν τους νοιάζει, κτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω στα συντρίμμια του τόπου μας, θυσιάζοντας το μέλλον των παιδιών μας.

Ως εδώ όμως. Τακτικισμοί, συμφωνίες κάτω απ΄ το τραπέζι για τη διανομή της εξουσίας, ανίερες συμμαχίες για να εξυπηρετηθούν προσωπικοί στόχοι, την ώρα που ο τόπος κινδυνεύει να «καεί», είναι απαράδεκτες και ανήθικες πρακτικές. Και είναι αυτές που όλοι μαζί πρέπει να πολεμήσουμε, εμείς οι πολλοί που μάθαμε να μην κρυβόμαστε πίσω από μάσκες τις οποίες αλλάζουμε ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Ο αγώνας μας πλέον είναι διπλός. Να μην πληγεί η περιοχή μας και χαθεί ο πλούτος της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να απομονωθεί το ψέμα και η υποκρισία καθώς είναι αυτά που μας εμποδίζουν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι αγαπάμε και πιστεύουμε πραγματικά σ΄ αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του. Και όλοι εμείς είμαστε οι περισσότεροι…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.