Η γιορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ακρινή Κοζάνης



fffwrjystyjtyiytu7ikiuykuet

Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Πατρίδας μας, του Έθνους μας, του Γένους μας και της Ορθοδοξίας μας εορτάζει η Εκκλησία μας και το προσφυγικό χωριό της Ακρινής στον Ελλήσποντο Κοζάνης την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, αφού οι Πόντιοι κάτοικοι του χωριού έχουν αφιερώσει έναν μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό προς Τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2016 τελέστηκε Εσπερινός από τον Ιερέα του χωριού πατέρα Χρήστο Καζαντζίδη και του επί πολλά έτη Ιερέα και κάτοικο του χωριού πατέρα Γεώργιο Τουτουντσίδη με πολλές προσφορές Πιστών από άρτους, λάδι και κρασί για την τελετή της Αρτοκλασίας τους.

Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Κοσμά τελέστηκε Λαμπρή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, με την συμμετοχή των «δύο» Ιερέων του χωριού, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτη πατέρα Χριστόφορο Αγγελόπουλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο μας Αρχιμανδρίτη πατέρα Νικόδημο Τριανταφυλλίδη της Ενορίας της Αγίας Τριάδας Δρεπάνου και τον πατέρα Αργύριο Σιάτρα της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαυροδενδρίου.

Οι κάτοικοι του χωριού της Ακρινής και η Επιτροπή μαζί με τις γυναίκες της Ενορίας Τίμησαν τον Άγιο τους Κοσμά τον Αιτωλό, με την παρουσία πολλών προσκυνητών από τα διπλανά χωριά (και όχι μόνο), που ήρθαν για να εκκλησιαστούν και να Τιμήσουν και αυτοί την Μνήμη του Αγίου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μίλησε όπως ακριβώς ταιριάζει στην σημερινή ημέρα της εορτής του Αγίου της σπίθας της Επαναστάσεως και της Ελευθερίας μας μέχρι το 1821 Κοσμά του Αιτωλού.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η Πατρίδα μας σε σύγκριση με όσα περνούσε κατά την διάρκεια των 400 και 500 χρόνων σκλαβιάς μας από τους Τούρκους, με την μόνη διαφορά ότι σήμερα ο εχθρός και ο δυνάστης μας δεν είναι εξωτερικός αλλά εσωτερικός.

Μιλώντας με «αυστηρό» τόνο λόγω της έντονης ανησυχίας του για τα δεινά που περνάει η Ελλάδα μας και οι Έλληνες, αλλά με απλά λόγια Πίστης και από καρδιάς, με αγάπη και από ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω μας, όπου ισοπεδώνονται και διαλύονται οι Αξίες μας, τα Ιδανικά μας, τα Ήθη μας, οι Ήρωες μας, οι Παραδόσεις μας, η Θρησκεία μας, η Πίστη μας, η Ιστορία μας, η Παιδεία μας, ο Πολιτισμός μας, ο Θεσμός της οικογένειας και η κοινωνία μας.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αφυπνιστούμε γιατί χανόμαστε !

Θείας πίστεως, διδασκαλία, κατεκόσμησας, τὴν Ἐκκλησία, ζηλωτὴς τῶν Ἀποστόλων γενόμενος καὶ κατασπείρας τὰ θεία διδάγματα, μαρτυρικῶς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Κοσμᾶ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού Ακρινής στον Ελλήσποντο Κοζάνης.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά Αιτωλού Ακρινής εγκαινιάσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου Παπαλεξίου στις 24 Αυγούστου 2006, υπό του τότε εφημέριου πατέρα Γεώργιου Τουτουντσίδη, της Επιτροπής : Σάββα Δενεσίδη, Χρήστο Σισμανίδη, Χρήστο Πουτογλίδη και των Νεοκόρων Χρήστο Δενεσίδη και Ελένης.

Τα θυρανοίξια του Ναού έγιναν το 2004 περίπου και εκ τότε πραγματοποιούνται Θείες Λειτουργίες και Μυστήρια (γάμοι, βαφτίσεις κ.α).

Η μεγάλη Χάρη, το ένδοξο όνομα, η φλογερή διδασκαλία και η Λαμπρότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μαζί με το τεράστιο Ιερό Έργο που επιτέλεσε καθώς και το ότι περπάτησε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Μακεδονία μας για να κηρύξει τα Αγία Γράμματα και τον Λόγο του Θεού στους σκλαβωμένους Έλληνες προετοιμάζοντας τους για την ελευθερία της πατρίδας μας, ταυτόχρονα με το ότι δεν υπήρχε σε όλη την ευρύτερη περιοχή κανένας Ιερός Ναός προς Τιμήν του Αγίου αυτού που κράτησε ζωντανή την Θρησκεία μας και την Ιστορία μας, ήταν οι λόγοι σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο Τουτουντσίδη για να προχωρήσουν στην ανέγερση του Ναού του.

*Την ημέρα της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού 24-08-2016 παρουσία του Μητροπολίτη και όλων των Ιερέων που αναφέρονται παραπάνω τελέστηκε «ιδιαίτερη» τελετή Αρτοκλασίας την οποία ετοίμασε ο πατέρας Γεώργιος Τουτουντσίδης.

Απολυτίκιον
Τὸν μέγαν αθλητήν, ορθοδόξων το κλέος, Χριστού τὸν μιμητὴν καὶ διδάσκαλον θείον, Κοσμάν τὸν ισαπόστολον, Αιτωλίας αγλάϊσμα, τὸν παιδεύσαντα τὸ δούλον Γένος ενθέως και συντρέξαντα είς την ανάστασιν τούτου εν ύμνοις τιμήσωμεν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.