Με πολλές εκδηλώσεις γιόρτασε και φέτος την αυγουστιάτικη πανσέληνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης



l887r8o6o76e6i54wu54qwquu

Η πίστη στην επίδραση της Σελήνης για ό,τι γίνεται πάνω στη γη αντιπροσωπεύει μια από τις πρώτες σκέψεις του ανθρώπου. Πάνω σ’ αυτήν οικοδομήθηκαν σε όλη τη γη λατρείες και κώδικες ηθικής, ημερολόγια, τρόποι ζωής και εργασίας, κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης γιόρτασε την αυγουστιάτικη πανσέληνο, την πιο εντυπωσιακή του χρόνου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο: «Νότες φεγγαριού». Ο πολυπληθής κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Μουσείο τη νύχτα.

Της μουσικής εκδήλωσης προηγήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ασπρόμαυρης φωτογραφίας «Σημεία των χειρών», της κ. Χρ. Καραντώνη. Την καλλιτέχνιδα και το έργο της παρουσίασαν στο κοινό η προϊσταμένη της Εφορείας κ. Αρ. Χονδρογιάννη – Μετόκη και η ιστορικός τέχνης αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Αικ. Κούσουλα. Οι επισκέπτες γνώρισαν, συνομίλησαν και περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης από την φωτογράφο – ποιήτρια – ζωγράφο – φιλόλογο Χρ. Καραντώνη, αποκρυπτογραφώντας χαρακτήρες, συναισθήματα και ενδόμυχες σκέψεις ανθρώπων μέσα από τη γλώσσα των χεριών.

Πόλο έλξης αποτέλεσαν και τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του θερινού εικαστικού εργαστηρίου, από έξι φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκτέθηκαν στην Αίθουσα Προβολών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Οι καλλιτέχνες που εμπνευσμένοι από το αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο της Αιανής δημιούργησαν τα φετινά έργα, υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Ζωής Γοδώση, είναι οι: Ίρις Κολλιδά, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Χάρης Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαρκαλής, Σεβαστή Πέσχου. Με ψηφιακές φωτογραφίες συμμετείχε η Έλενα Εφέογλου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά, με το Βαγγέλη Βέττα και την ορχήστρα του. Συμμετείχε με «φεγγαρόλουστα» τραγούδια η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Χαραυγής Κοζάνης. Τη γιορτή του φεγγαριού δυσχέραναν αλλά δεν σταμάτησαν οι λίγες σταγόνες βροχής, αφού η εκδήλωση συνεχίστηκε σε ζεστό κλίμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής με κέφι και καλή διάθεση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.