Συγκινησιακό το κλίμα στη συνάντηση των 60ρηδων της Ελάτης – Δείτε το βίντεο

9769ug9ug9ug8yfy7td7u

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια συνάντηση των 60ρηδων Ελατιωτών (για φέτος οι γεννηθέντες το έτος 1956). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και ο δάσκαλός τους -συνταξιούχος βέβαια σήμερα- Ευθύμιος Σκρέκας, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου τη χρονιά που αποφοίτησαν οι σημερινοί 60ρηδες.

Η συγκέντρωση έγινε από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία της Ελάτης του δήμου Σερβίων – Βελβεντού Κοζάνης. Μετά τα πρώτα καλωσορίσματα και τους εγκάρδιους εναγκαλισμούς, ιδιαίτερα στους συνομηλίκους τους που ζουν εκτός του χωριού και της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης, στους συνομηλίκους που ήρθαν ακόμη και από το εξωτερικό για αυτή τη συνάντηση, οι παλιές φωτογραφίες αποφοίτησης τους από το Δημοτικό Σχολείο που ανέσυραν από την παρακείμενη αίθουσα λαογραφικού υλικού του συλλόγου, έδωσαν το έναυσμα να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αναμνήσεων από την παιδική τους ηλικία.

Στη συνέχεια, στο χώρο της Λαογραφικής αίθουσας του συλλόγου, στο κοινοτικό κτίριο, από τον Αντώνη Γκαραβέλα, ενός εκ των συντονιστών της οργάνωσης της συνάντησης, έγινε το γενικό προσκλητήριο των γεννηθέντων Ελατιωτών το έτος 1956, όπου δυστυχώς περιλαμβάνονταν και κάποιοι που «έφυγαν» από τη ζωή, για τους οποίους σε κλίμα συγκίνησης κρατήθηκε «ενός λεπτού σιγή». Στο ίδιο φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο επόμενος ομιλητής, δάσκαλός τους Ευθύμιος Σκρέκας, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν στο Δημοτικό Σχολείο της Ελάτης εκείνα χρόνια, όπου φοιτούσαν 226 μαθητές (σήμερα δεν λειτουργεί στην Ελάτη Δημοτικό Σχολείο!), με τη μία αίθουσα να στεγάζεται στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, αναφέρθηκε στο «γάλα-σκόνη» και στην «αμπούλα με το ψαρόλαδο» που δινόταν υποχρεωτικά στα παιδιά, καταλήγοντας ότι το καλύτερο σήμερα είναι να ζει κανείς με εγκράτεια και απλότητα.

Μετά το πέρας της νοσταλγικής συζήτησης, των εντυπώσεων και των προτάσεων για την επόμενη συνάντησή τους, μετέβησαν στο διπλανό καφέ-ψητοπωλείο του Λεωνίδα «Το Πανόραμα», όπου δείπνησαν και διασκέδασαν, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια ξεχωριστή μέρα γι αυτούς.

ΦΩΤΟ – ΚΑΜΕΡΑ: Φόρης Γκ.
Περισσότερα στο mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.