Ε.Ε.Τ.Ε.Μ : Επανέρχεται το 6‰ μόνο για τους εκλεκτούς του συστήματος



eetem-2Για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες συντεχνιακών συμπεριφορών και λογικών. Οι «ένοχοι» αυτή τη φορά είναι οι Πρόεδροι των Εργοληπτικών Ενώσεων, οι οποίοι αποφάσισαν, μετά από αίτημα της ΕΜΔΥΔΑΣ, να αφαιρέσουν ποσοστό 6‰, προκειμένου το ποσόν που θα συγκεντρωθεί να κατανεμηθεί μόνο στους Μηχανικούς Π.Ε του Δημοσίου και όχι και στους Πτυχιούχους Μηχανικούς, όπως ίσχυε πριν καταργηθούν τα επιδόματα αυτά με τους μνημονιακούς νόμους.

Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Ενώσεων εκτιμούν το έργο και την προσφορά μόνοτων Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, παραγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμβολή των Πτυχιούχων Μηχανικών στην υλοποίηση των Δημοσίων Έργων, παρόλο που κάποιες από τις ενώσεις αυτές έχουν ως μέλη τους (και άρα τους εκπροσωπούν) και Πτυχιούχους Μηχανικούς Ε.Δ.Ε.

Ιδιαίτερη οργή μας προκαλεί η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε, δεδομένου ότι τα μισά της είναι Πτυχιούχοι Μηχανικοί, καθώς με την εν λόγω στάση του, υποχρεώνει τα μέλη της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε Πτυχιούχους Μηχανικούς – Ε.Δ.Ε να συνεισφέρουν στο επίδομα που θα λαμβάνουνμόνο οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου!

Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των μελών της Ένωσης;

Της προσοχής μας δεν διαφεύγει και το γεγονός ότι ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι στη συμφωνία αυτή (εκπρόσωποι Ενώσεων, ΕΜΔΥΔΑΣ, ο αρμόδιος Υπουργός) είναι Διπλωματούχοι Μηχανικοί.

Το γεγονός αυτό μαρτυρά και η σχετική ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ, στην οποία αναφέρεται ότι «…οφείλουμε να καταγράψουμε τη θετική συμβολή του Υπουργού ΥΠΜΕΔΙ, καθώς και των συναδέλφων των προεδρείων των Εργοληπτικών Ενώσεων…».

Προφανώς όλα τα παραπάνω συνδέονται, από ότι φαίνεται, με το γεγονός ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εκλογές στο Τ.Ε.Ε, και κάποιοι ήδη ετοιμάζονται για τη μάχη των «κουκιών», όπως άλλωστε δείχνουν και ανάλογα δημοσιεύματα του τύπου.

Φαίνεται ότι οι πρακτικές που συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι παρούσες και κραταιές.

Καλούμε τα μέλη μας, Πτυχιούχους Μηχανικούς – Ε.Δ.Ε, να απαιτήσουν από τη Διοίκηση της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε να πάρει θέση για την ενέργεια του Προέδρου της, αφενός, και αφετέρου, να δηλώσουν ότι δεν θα ανεχθούν συμπεριφορές που διαχωρίζουν τους Μηχανικούς του Δημοσίου σε αρεστούς και μη.

Ως Ε.Ε.Τ.Ε.Μ καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η μονομερής ενέργεια σε βάρος χιλιάδων Πτυχιούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων, δεν θα γίνει ανεκτή και θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη διόρθωση της, και την ισότιμη κατανομή του πόρου αυτού σε όλους τους Μηχανικούς του Δημοσίου.

Καλούμε την Διοίκηση της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε να διαφοροποιήσει τη θέση της και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ισότιμης αντιμετώπισης των Μηχανικών του Δημοσίου.

Απορούμε πως αντιλαμβάνεται η ΕΜΔΥΔΑΣ τα «κοινά» συμφέροντα των Δημοσίων Υπαλλήλων – Μηχανικών, όπως κατά καιρούς έχει διακηρύξει σε κοινές ανακοινώσεις με την Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Και βέβαια δεν παραγνωρίζουμε τη πρόσφατη ενέργεια του Υπουργού Υποδομών, δηλαδή τον αποκλεισμό υπαλλήλων του τεχνολογικού τομέα από την επίβλεψη δημοσίων συμβάσεων αλλά και από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Ν.4412/2016).

Επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι από μια προσεκτικότερη ματιά σε συγκεκριμένα άρθρα του ίδιου νόμου προκύπτει ότι, στο τελικό κείμενο έχουν παρεισφρήσει διατάξεις, οι οποίες προκαλούν οικονομική βλάβη στο δημόσιο, αλλά την ίδια στιγμή ευνοούν συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.