Ανοίγει για το κοινό το Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου

poulko_arxontiko_siatista

Μετά από συνεννόηση του Δήμου Βοΐου με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ημαθίας και Κοζάνης, το Αρχοντικό Πούλκως, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης, ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου, από Παρασκευή 12 έως Δευτέρα 15 Αυγούστου, τις ώρες 11:00 με 17:00.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο χώρο θα βρίσκεται ξεναγός της ΔΗΚΕΒΟ.

Το Αρχοντικό Πούλκως, αποτελεί στολίδι για την πόλη της Σιάτιστας και το Δήμο Βοΐου, βρίσκεται στη συνοικία της Γεράνειας, όπως δηλώνει η επιγραφή πάνω από την είσοδο, άρχισε να χτίζεται το 1752.

Ο τοίχος της πρόσοψης, στο τμήμα κάτω από τη στέγη, διακοσμείται με σχηματοποιημένα διακοσμητικά μοτίβα (ρόδακες, αστέρια) και ένα καράβι. Στα δωμάτια του ορόφου σώζονται γύψινοι φεγγίτες με πολύπλοκα σχέδια από χρωματιστά γυαλιά (vitraux).

Επίσης, εξαιρετικής τέχνης είναι και η γύψινη διακόσμηση τζακιού σε δωμάτιο του ορόφου. Από τις ζωγραφικές παραστάσεις ξεχωρίζει αυτή με την παράσταση της Κωνσταντινούπολης, όπου πιθανόν αποδίδεται η πολιορκία της από τους Τούρκους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.