Σιάτιστα: Με επιτυχία οι προβολές της ταινίας «Ο Χειμώνας» του Σιατιστινού σκηνοθέτη Κ. Κουτσολιώτα



4sfgtjdghkyujyuih

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν και στις δύο προβολές της ταινίας «Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ» του Σιατιστινού σκηνοθέτη Κων/νου Κουτσολιώτα, που πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στη Σιάτιστα, την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Πριν την έναρξη της 1ης προβολής, έγινε η βράβευση του σκηνοθέτη κ. Κουτσολιώτα από τον Δήμαρχο Βοΐου Δημήτριο Λαμπρόπουλο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας Στέργιο Δίκο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθελοντικής Δράσης Πολιτών Σιάτιστας Δημήτριο Σαμαρά.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε  από την Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας και  το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας, με την αρωγή του Δήμου Βοΐου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και η μητέρα του σκηνοθέτη, συνεργάτες του, αλλά και πολλοί συγγενείς και φίλοι από τη Σιάτιστα.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε την παραδοσιακή ορχήστρα «ΑΡΙΩΝΕΣ», που έπαιξε σιατιστινά ακούσματα, και στη συνέχεια ο κ. Ντιός Κωνσταντίνος τραγούδησε δύο παραδοσιακά τραγούδια της Σιάτιστας.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εθελοντικής Δράσης, η κα Ελένη Κακάλη μίλησε για την ταινία, τις κριτικές που απέσπασε κατά την προβολή της σε τρεις ηπείρους, αλλά κυρίως αναφέρθηκε στον Κων/νο Κουτσολιώτα ως άνθρωπο και ως σκηνοθέτη, εξαίροντας το έργο του, την απλότητα και σεμνότητα του χαρακτήρα του.

Η ταινία γυρίστηκε στη Σιάτιστα και στο Λονδίνο το 2012 και αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, ο οποίος εμπνεύστηκε από προσωπικές του μνήμες και εικόνες που ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες των αγαπημένων του συγγραφέων, Έντγκαρ Άλαν Πόε και Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ.

5sfythfyjudtgyuy

Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί έναν ρομαντικό συγγραφέα από το Λονδίνο πίσω στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του σπίτι, σ’ ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Ελλάδας. Κατατρεγμένος από τους πιστωτές του και περιτριγυρισμένος από φαντάσματα  του παρελθόντος, ο Νίκος πρέπει να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του πατέρα του και να επανακτήσει επαφή με την πραγματικότητα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του ΧΕΙΜΩΝΑ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ελληνικού τμήματος του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και από τότε έχει παίξει σε soldout προβολές σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η διεθνής πρεμιέρα της ταινίας έγινε στην Αυστραλία, στο Greek FilmFestival και η αμερικάνικη πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβρη του 2014. Η ταινία προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

‘Ο Χειμώνας’ (The Winter) είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της εταιρείας MelancholyStar, της οποίας ιδρυτικά μέλη είναι ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας και η σύζυγός του και καλλιτεχνική διευθύντρια Elizabeth E. Schuch.

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί και συγχαίρει την Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας και το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης, όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην προετοιμασία της, και τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του και τις δύο προβολές της ταινίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.