Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γ. Θεοφύλακτος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ



theofilaktos_vouliΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Θεοφύλακτος έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω με ένα σχόλιο, γιατί δεν μπορώ παρά να μην παρατηρήσω μία συστηματική προσπάθεια από την Αντιπολίτευση –στις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν από τον κ. Λοβέρδο, τώρα άκουσα τον σημερινό Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζαβάρα- να απαξιώσουν τον ρόλο της Επιτροπής, λέγοντας «Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ;». Σήμερα ακούστηκε «Τι αρμοδιότητα έχουμε εμείς να ασχολούμαστε με ιδιωτικές συναλλαγές;».
Έχουμε και παραέχουμε! Σ’ αυτό δεν διαφωνώ μόνο εγώ και η πλειοψηφία, αλλά και όλη η κοινωνία, όλοι οι Έλληνες πολίτες. Πόσω μάλλον είναι οι απλοί δανειολήπτες, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δανείστηκαν, πληρώνουν με τους φόρους τους την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μια και δυο φορές –εύχομαι να μη χρειαστεί παραπάνω, η προσπάθειά μας είναι και γι’ αυτό- και από την άλλη έχουμε τους καναλάρχες, τους κομματάρχες και τους τραπεζίτες, τα αφεντικά αυτών των θεσμών της αγοράς, να καγχάζουν «Ρίξαμε στα βράχια τις επιχειρήσεις μας και τη χώρα, εμείς είμαστε πλούσιοι, έχουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό και οι Έλληνες φορολογούμενοι ας πληρώσουν και ας ξαναπληρώσουν τα εγκληματικά λάθη που κάναμε».
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για το 388. Υπάρχουν και άλλα άρθρα του Αστικού Κώδικα. Αυτά καλό είναι να εφαρμόζονται στους Έλληνες πολίτες, που αναφέρθηκε ο συνάδελφος, ο κ. Τζαβάρας. Γιατί; Επειδή έγιναν πράματα και θάματα, όχι πριν από την κρίση, αλλά κατά τη διάρκεια και μετά από την κρίση, όπου πλέον είχαμε μπει σε ύφεση και συνέχισε αυτό το «τρίγωνο» να λειτουργεί. Και ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία και έχουν έρθει αρκετά στοιχεία και έγγραφα, αλλά και από τις μαρτυρικές καταθέσεις, που αποδεικνύουν αυτά τα πράγματα.

Ας πούμε, σήμερα αποδείχθηκε, και με την κατάθεση του κ. Αντωνόπουλου, και είδαμε ότι τα κόμματα έδωσαν την ίδια εγγύηση τρεις, τέσσερις και πέντε φορές. Αυτό δεν είναι σημαντικό στοιχείο; Αυτό τι είναι; Μπορεί για αυτό να υπάρχει κάποια δικαιολογία;
Ο Εισαγγελέας κ. Καλούδης είχε καταλήξει ότι έγιναν παρανομίες και από τη μεριά των κομμάτων και από τη μεριά των τραπεζών. Και ήρθε μία σκανδαλώδης βουλευτική τροπολογία και τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο. Και πώς τέθηκε; Έγινε ίσως και με δικονομικά σφάλματα. Δηλαδή είχε σφάλμα ο Εισαγγελέας;
Και από την άλλη, καταπίνουμε αυτήν την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα, ψάχνουμε να βρούμε τι έγινε με την «Αυγή», με το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ, που, ας πούμε όσον αφορά στην Attica, δόθηκε τη μία χρονιά και την άλλη χρονιά εξοφλήθηκε. Είναι και το μόνο κόμμα που έχει δώσει εμπράγματη ασφάλεια. Κάνω αυτό το σχόλιο, γιατί υπάρχει αυτό το κλίμα από συναδέλφους της Αντιπολίτευσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κάνουμε κύκλο τοποθετήσεων, κύριε Πρόεδρε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είμαι στον χρόνο μου, κύριε συνάδελφε.
Θα πω και κάτι, γιατί αναφέρθηκα χθες στις εισπρακτικές εταιρείες, και σε αυτό θέλω και τη γνώμη σας, κύριε Αντωνόπουλε. Μάλλον θα κάνω μία σύσταση και θα ήθελα να μου πείτε αν συμφωνείτε ή όχι ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εισπρακτικές εταιρείες, στις οποίες δίνεται εντολή να ενοχλούν, να οχλούν τους συμπολίτες μας, να λειτουργούν με τον μαφιόζικο τρόπο που λειτουργούν και να κατακρεουργούν τη νομοθεσία.
Επειδή όμως ήρθε σε γνώση μου μια καταγγελία εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα στις εισπρακτικές εταιρείες, θέλω να εξάρω τη στάση τους. Εδώ ο κοινωνικός αυτοματισμός λειτούργησε από την ανάποδη. Δηλαδή βρήκε το θάρρος το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών να κάνει καταγγελία για τους όρους εργασίας τους και για το ότι εκβιάζονται και αναγκάζονται να λειτουργούν με τρόπο παράνομο.
Σε αυτό θα ήθελα θεσμικά και η δική σας Τράπεζα, κύριε Αντωνόπουλε, να λειτουργήσει, έτσι ώστε να αναγκάσει τις εταιρείες και τα τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία αναθέτετε την είσπραξη οφειλών, να λειτουργούν με σύννομο και θεσμικό τρόπο και όχι με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε ότι λειτουργούν σήμερα. Πείτε μου αν το αποδέχεστε αυτό ή όχι, για να περάσω στις ερωτήσεις μου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά το θέμα για τις εισπρακτικές εταιρείες, εμείς ως τράπεζα ακολουθούμε πλήρως το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Θα εξετάσω με προσοχή την καταγγελία.
Η διάθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε -και το είπα και προηγουμένως- για όλους τους δανειολήπτες τις δυνατότητες μιας ρύθμισης, μιας αναδιάρθρωσης, η οποία θα είναι επωφελής για όλους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ.
Περνάω λοιπόν στο εξής: Πείτε μου: Όταν το Τμήμα Έγκρισης και Αξιολόγησης Πιστοδοτήσεων εισηγείται αρνητικά, είναι σύνηθες το ανώτερο Συμβούλιο να έχει διαφορετική γνώμη ή όχι;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Δεν είναι ασύνηθες. Προβλέπεται στον Κανονισμό η διαδικασία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ανάλογα με τα στοιχεία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Όμως, πού αναφέρεστε; Δεν έχω καταλάβει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Στις 20/10/2011 το Τμήμα Έγκρισης και Αξιολόγησης Πιστοδοτήσεων -στις 20/10/2011 είχαμε μπει στην κρίση, αρκετά κιόλας, ενάμιση χρόνο γεμάτο- εισηγείται αρνητικά για τη χορήγηση δανείων 5 εκατομμυρίων στη Νέα Δημοκρατία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Νομίζω ήταν 2 εκατομμυρίων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Η σημείωσή μου είναι για 5 εκατομμύρια.
Παρά την αρνητική εισήγηση, παρά το ότι βρισκόμασταν ήδη σε ύφεση, τελικά το Ανώτερο Εγκριτικό Συμβούλιο την εγκρίνει. Η ασφάλεια που δίδεται είναι η κρατική επιχορήγηση, κατ’ ουσίαν χωρίς αντίκρισμα, και αυτό γιατί προηγείται η ΑΤΕ σε αυτή την επιχορήγηση. Εκτιμάτε ότι ήταν σύννομη η στάση της Τράπεζας; Γιατί πρόκειται για μελλοντική και αβέβαιη απαίτηση, η οποία είναι ήδη εκχωρηθείσα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Αφήστε με λίγο να σας εξηγήσω τη λειτουργία των Συμβουλίων. Μιλάμε για δύο Επιτροπές. Το Τμήμα εκφράζει μια άποψη. Ο Εισηγητής, που είναι ο Διευθυντής πάνω από το Τμήμα, δεν είχε την ίδια γνώμη με το Τμήμα…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Τι έκανε το Ανώτερο Συμβούλιο να διαφωνήσει;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς):…και γι’ αυτόν τον λόγο και με βάση τις διαδικασίες του Κανονισμού, ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν βλέπατε ότι έχουμε μπει σε ύφεση και ότι στην επιχορήγηση προηγείται η ΑΤΕ;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Εξ όσων γνωρίζω, η Τράπεζά μας είχε μία σύμβαση εκχώρησης με ρητή διαβεβαίωση περί του αντιθέτου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτό πατάω και για την επόμενη ερώτησή μου και δεν μπορώ παρά να ρωτήσω: Δεν συνεννοούσασταν με τις άλλες τράπεζες, δηλαδή όπως με τους δανειολήπτες που όταν κάποιος καθυστερήσει στις δόσεις του ή καταγγέλλεται η σύμβαση, μπαίνει στον «Τειρεσία»;
Ας πούμε στο ΠΑΣΟΚ, δώσατε τα 5 εκατομμύρια και εσείς πήρατε εξασφάλιση 6 εκατομμύρια, υποτίθεται, μαζί με τους τόκους από την επιχορήγηση του 2015, και όλες οι τράπεζες μαζί –τότε MARFIN, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΕΘΝΙΚΗ-  πήραν εξασφαλίσεις 45 εκατομμυρίων ευρώ για το ίδιο έτος, το 2015. Τελικά έλαβε ούτε 750.000 ευρώ το 2015. Άλλαξαν τα πράγματα, αλλά είχαμε μπει ήδη σε κλίμα ύφεσης και κλίμα κρίσης. Και είστε οι ειδικότεροι όλων για να προβλέψετε ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Όμως, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο το ότι οι τράπεζες είναι συγκεκριμένες στην Ελλάδα -μια μικρή χώρα είμαστε. Τώρα είναι τέσσερις, μαζί με εσάς είναι πέντε. Τότε ας ήταν και έξι ή επτά. Και αναρωτιέμαι, δεν συνεννοούσασταν;

Δηλαδή για αυτήν την κοροϊδία -για να το πούμε έτσι- ή την απάτη που κάνανε οι εκπρόσωποι των κομμάτων, δεν μιλήσατε τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών μεταξύ σας και να πείτε: «Ρε παιδιά, την επιχορήγηση του 2015 μήπως σας την έχουν εκχωρήσει και σε εσάς; Μήπως εδώ υπάρχει κομπίνα, υπάρχει κάτι σάπιο;». Δεν μπορώ να δεχθώ πως δεν ξέρατε ότι γίνεται μπροστά στα μάτια σας αυτή η απάτη.
Ολοκληρώνω την ερώτησή μου, κύριε Πρόεδρε, πάνω σε αυτό: Μήπως έχετε δεχθεί πολιτική πίεση; Και εάν δεν δεχθήκατε ευθεία πολιτική πίεση για αυτά τα γεγονότα που σας αναφέρω, μήπως επηρεαστήκατε από το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κόμματα ήταν στην Κυβέρνηση και όσο να είναι ελέγχανε έστω εμμέσως την Τράπεζα της Ελλάδας, στην οποία υπάγεστε; Δηλαδή ήταν κάτι που έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις αυτές ή στη φανερή αμέλειά σας να διασταυρώσετε αυτά τα στοιχεία που σας αναφέρω;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Δεν έχω δεχθεί κάποια παρέμβαση και δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια παρέμβαση. Αυτό το οποίο σημειώνω είναι ότι το 2010 και το 2011 υπήρχαν δεδομένα όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, τα οποία αξιολογήθηκαν και ήταν σαφώς υψηλότερα τα δεδομένα αυτά από την εξέλιξη των γεγονότων στη συνέχεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πήρε 12 εκατομμύρια το 2011.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα κάνουμε τοποθέτηση τώρα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώθηκε ο κύκλος. Έχετε ολοκληρώσει, κύριε Θεοφύλακτε. Έτσι και αλλιώς έχει ολοκληρώσει ο κ. Θεοφύλακτος. Δεν είπε τίποτα παραπάνω. Δεν έγινε καμία ερώτηση εκτός χρονοδιαγράμματος. Είμαστε απολύτως εντάξει.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.